Kesihatan

4 Perkara Yang Perlu Dielakkan oleh Pemilik Kulit Berminyak

Jakarta - Kulit wajah berminyak adalah keadaan yang memungkinkan seseorang mengalami masalah jerawat. Walaupun berlaku secara semula jadi, kulit wajah yang berjerawat akan merosakkan penampilan anda sehingga akan menurunkan tahap keyakinan anda. Wanita tidak boleh kelihatan cantik kerana jerawat sukar untuk berpakaian seperti yang mereka mahukan. Ada yang berpendapat bahawa mereka yang mempunyai kulit berminyak akan kelihatan lebih muda daripada mereka yang mempunyai kulit kering. Sebenarnya, menurut Emmy Graber, MD, pakar dermatologi dari Boston Sekolah Perubatan Universiti , kulit berminyak adalah keadaan yang sangat biasa.

( Baca juga: 10 Makanan Ini Berkuasa Mencegah Kulit Berminyak)

Kulit berminyak disebabkan oleh kelenjar minyak ( sebum) di bawah permukaan kulit manusia menghasilkan sebum atau minyak yang terlalu banyak. Sebum sendiri dihasilkan dari lemak badan dan berguna untuk melembapkan kulit, tetapi jika pengeluarannya terlalu banyak, ia akan menyumbat liang sehingga jerawat, bintik hitam, kulit kusam dan bintik hitam akan muncul.

Pengeluaran minyak ini dipengaruhi oleh faktor hormon dan genetik, sehingga tidak dapat dihilangkan. Namun, bagi anda yang mempunyai masalah kulit berminyak, anda tidak perlu putus asa, kerana anda boleh

cegah kulit berminyak dengan mengelakkan perkara berikut menjadikan wajah anda kelihatan lembap dan bercahaya.

Tidak Mencuci Muka Selepas Aktiviti

Selepas bekerja dari pagi hingga malam atau selepas bersenam, habuk dan kotoran dapat menempel dan dibiarkan pada kulit. Membiarkannya dalam jangka masa yang lama akan menjadikan habuk dan kotoran memasuki liang pori. Oleh itu, anda disarankan untuk mencuci muka sebaik sahaja melakukan aktiviti di luar rumah untuk mencegah dan menghilangkan penumpukan bakteria, kotoran, dan peluh di liang roma.

Mencuci Muka Terlalu Sering

Walaupun anda harus melakukannya secara teratur, anda tidak seharusnya kecanduan membersihkan wajah anda. Kerana kulit anda juga memerlukan minyak semula jadi ini. Sekiranya anda mencuci muka terlalu kerap, tidak mustahil kelenjar kulit anda akan menjadi kritikal sehingga mereka akan menghasilkan lebih banyak minyak. Anda dinasihatkan untuk mencuci muka 2 kali sehari. Tetapi jika anda benar-benar berpeluh setelah melakukan aktiviti, anda boleh melakukannya lebih dari dua kali.

Solekan Berat

Lapisan alat solek yang tebal akan sukar dikeluarkan dan menyumbat liang-liang anda. Oleh itu anda harus memilih alat solek bebas minyak dan mengandungi niacinamide (turunan kuat vitamin B yang menyerap minyak). Awak boleh pilih alat solek berasaskan air dan bertekstur matte dan elakkan alat solek berasaskan minyak atau krim.

Menggunakan Pelbagai Produk sekaligus

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak, biasanya anda akan terus mencari produk penjagaan kulit yang paling sesuai untuk kulit anda. Tetapi jangan biarkan anda memilih untuk menggunakan pelbagai produk sekaligus.

Anda boleh memilih untuk menggunakan produk yang mengandungi asid salisilik mampu mengawal minyak. Produk ini dapat menyerap ke dalam liang dan membantu mengurangkan minyak di wajah. Namun, jika anda merasa masih tidak dapat mengatasi masalah kulit berminyak, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.

Di luar itu, gaya hidup yang sihat dan seimbang juga akan membantu anda yang mempunyai masalah dengan kulit berminyak untuk kelihatan cantik dengan kulit yang sihat dan segar. Elakkan tabiat buruk seperti merokok dan kerap mencuci muka setiap hari dari sisa solek sebelum tidur. Anda juga perlu mengelakkan makanan yang mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan seperti susu dan produk olahan, makanan manis dan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi.

( Baca juga : 4 Petua Memilih Penjagaan Kulit Mengikut Jenis Kulit)

Sekiranya kaedah di atas tidak cukup berkesan, tidak ada salahnya menghubungi doktor di . Ada doktor pakar yang boleh anda hubungi terus melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan vitamin yang anda perlukan . Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam ke destinasi anda. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.