Kesihatan

Adakah benar penggunaan gelombang mikro boleh menyebabkan barah?

, Jakarta - Gelombang mikro berfungsi dengan menggunakan radiasi frekuensi yang sangat tinggi (dalam spektrum gelombang mikro) untuk memanaskan makanan. Apabila makanan menyerap gelombang mikro, ia menyebabkan molekul air dalam makanan bergetar dan menghasilkan haba. Gelombang mikro tidak menggunakan sinar-X atau sinar gamma, dan tidak menjadikan makanan menjadi radioaktif.

Boleh dikatakan bahawa microwave yang digunakan mengikut arahan tidak menimbulkan risiko kesihatan. Namun, gelombang mikro yang rosak atau diubah suai dapat menyebabkan gelombang mikro bocor, yang dapat membahayakan orang di sekitarnya, yang berpotensi menyebabkan luka bakar. Lalu, bagaimana dengan risiko barah? Ketahui melalui perbincangan berikut!

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Peningkatan Kesan Sinaran UV, Lakukan 5 Perkara Ini

Ketuhar gelombang mikro tidak menyebabkan barah

mengikut Pusat Kanser SGMC , gelombang mikro tidak menyebabkan barah. Tidak ada kajian yang membuktikan hubungan antara penggunaan gelombang mikro dan perkembangan barah.

Jadi, bagaimana sebenarnya gelombang mikro berfungsi? Tenaga elektromagnetik (yang serupa dengan gelombang radio) dari gelombang mikro memanaskan molekul air makanan. Pantulan molekul air yang dipanaskan ini menyebabkan makanan menjadi panas.

Oleh kerana gelombang mikro tidak menyebabkan perubahan pada makanan seperti kaedah memasak lain (direbus atau digoreng), ia tidak menjadikan makanan gelombang mikro lagi menjadi penyebab barah. Berikut adalah dua perkara yang perlu diperhatikan:

1. Makanan yang dipanaskan atau dimasak dalam ketuhar gelombang mikro tidak menjadi radioaktif, sehingga tidak akan menyebabkan kerosakan DNA yang menyebabkan barah.

2. Ketuhar gelombang mikro dan dindingnya tidak radioaktif setelah ketuhar dimatikan.

Walaupun begitu, langkah berjaga-jaga berikut dapat diambil kira ketika menggunakan microwave:

1. Ikuti arahan pengeluar untuk penggunaan gelombang mikro dengan selamat, seperti memastikan pintu ditutup dengan betul.

2. Gunakan hanya bekas berlabel ketuhar gelombang mikro. Jangan gunakan bungkus plastik atau bekas lain yang boleh mencair dan bocor ke dalam makanan.

3. Untuk memasak secara merata, kacau makanan secara berkala pada suhu dan masa yang optimum.

4. Keluarkan atau biarkan penutup makanan sedikit terbuka semasa menggunakan ketuhar gelombang mikro.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mitos dan fakta kesihatan, tanyakan kepada doktor anda di . Tanpa masalah, anda boleh berkomunikasi dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!

Baca juga: Hati-hati, sinar UV dapat menembusi kaca kereta anda

Menggunakan Gelombang Mikro Menghilangkan Nutrien Makanan?

Selain disebut sebagai penyebab barah, mitos lain tentang penggunaan gelombang mikro adalah mereka dapat menghilangkan nutrien dari makanan. Sebenarnya, memang betul bahawa beberapa nutrien, seperti vitamin C misalnya, boleh rosak apabila terkena panas. Ini bukan hanya disebabkan oleh makanan gelombang mikro, tetapi mungkin juga kerana makanan dipanaskan dengan cara apa pun.

Sebenarnya, makanan biasanya menghabiskan lebih sedikit masa dalam ketuhar gelombang mikro yang bermaksud terdapat lebih sedikit peluang nutrien tersebut memecah. Gelombang mikro juga lebih unggul daripada kaedah memasak yang lain kerana mereka menggunakan lebih sedikit air yang diketahui menghilangkan nutrien dari sayur-sayuran, seperti ketika direbus.

Baca juga: Pendedahan Cahaya Biru dari Peranti Boleh Merosakkan Kulit

Gelombang mikro hanya menembusi makanan hingga 1 hingga 1.5 inci di bawah permukaan. Memasak gelombang mikro merosakkan bakteria seperti ketuhar konvensional, tetapi masalah kesihatan yang lebih besar timbul apabila gelombang mikro digunakan untuk memasak makanan seperti daging mentah untuk pertama kalinya dan makanan tidak dipanaskan dengan sempurna.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses 2020. Sinaran Radiofrekuensi (RF).
Pusat Kanser SGMC. Diakses pada tahun 2020. Adakah ketuhar gelombang mikro menyebabkan barah?
Petua Pantas dan Kotor. Diakses pada tahun 2020. Adakah gelombang mikro menyebabkan barah? (Dan 3 Mitos Ketuhar gelombang mikro yang lain).