Kesihatan

Sakit Tumit Selepas Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Berolahraga membawa banyak manfaat untuk tubuh. Mudah, murah, dan sihat. Boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Berlari adalah salah satu daripadanya. Namun, anda juga harus berhati-hati, kerana sakit tumit selepas berlari adalah masalah kesihatan yang biasa.

Selain daripada berbasikal dan berjalan kaki, berlari adalah salah satu sukan yang paling popular. Walaupun begitu, selepas itu tumit boleh menyakitkan, biasanya keadaan ini berkaitan dengan gangguan plantar fasciitis, corak pergerakan yang tidak betul, atau gangguan pada struktur kaki.

Plantar fasciitis adalah keradangan pada fascia plantar, ligamen tebal yang mengalir di bahagian bawah kaki. Biasanya, keadaan ini menyebabkan sakit tumit dan sensasi terbakar, yang semakin teruk pada waktu pagi.

Baca juga: Penggunaan Kasut Membuat Sakit Tumit, Inilah Pencegahannya

Mengatasi Sakit Tumit Selepas Bersenam

Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara mudah yang dapat anda lakukan untuk mengatasi sakit tumit setelah bersenam. Rawatan secepat mungkin akan membuatkan rasa sakit semakin cepat hilang, jadi segera dapatkan rawatan sebaik sahaja anda merasakan simptomnya. Ini caranya:

  • Rehat

Rehatkan badan, terutamanya kaki selepas bersenam. Luangkan masa daripada berlari sebentar atau melakukan aktiviti lain yang boleh mencetuskan rasa sakit sehingga gejala hilang sepenuhnya. Untuk melegakan kesakitan, lakukan peregangan kaki dan betis dengan lembut dan lakukan latihan pengukuhan dua hingga tiga kali sehari.

Baca juga: 6 Rawatan Sakit Tumit Yang Anda Perlu Tahu

  • Kurangkan Keradangan dengan Kompres dan Ubat Anti-Radang

Untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, sapukan kompres sejuk ke tumit dan kawasan sekitarnya selama 20 minit setiap beberapa hari. Anda juga boleh mengambil ubat anti-radang yang boleh anda beli di farmasi. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke farmasi, anda boleh membeli ubat melalui aplikasi .

  • Gunakan Tumit

Menggunakan pad tumit pada kasut dapat membuat anda lebih selesa ketika berjalan atau melakukan aktiviti. Anda juga boleh menggunakan alat ortotik untuk meningkatkan kestabilan dan meningkatkan keseimbangan pada otot anda, serta mengelakkan kaki anda bergerak terlalu banyak atau bergerak dengan cara yang salah.

Elakkan berkaki ayam kerana boleh meningkatkan tekanan dan ketegangan di kawasan tumit. Walaupun anda berada di rumah, pakai kasut seluas mungkin. Apabila anda ingin tidur, menggunakan serpihan juga dapat membantu meregangkan kaki dan menahannya pada posisi yang betul, sehingga tidak mengganggu keselesaan anda ketika berehat.

Baca juga: Sakit Tumit Boleh Diatasi Dengan Radioterapi

Mencegah Sakit Tumit Semasa Bersenam

Lalu, bagaimana anda mencegah sakit tumit daripada kembali ketika anda ingin kembali bersenam? Berikut adalah beberapa cara:

  • Tukar corak. Perhatikan di mana kaki anda menyentuh tanah terlebih dahulu semasa berlari. Kebanyakan orang berlari di kaki belakang yang boleh mencetuskan sakit tumit. Cuba gunakan bahagian tengah atau depan kaki anda ketika berlari untuk mengurangkan ketegangan.
  • Regangkan sebelum dan selepas bersenam. Lakukan regangan sederhana untuk meregangkan otot kaki, pergelangan kaki, dan betis anda sebelum dan selepas setiap latihan.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal, kerana berat badan berlebihan akan memberi tekanan yang berlebihan pada bahagian bawah badan anda, terutama lutut, pergelangan kaki, dan tumit, terutama ketika anda berlari.
  • Pakai kasut sukan yang selesa untuk mengelakkan sakit tumit dan kecederaan kaki yang lain.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Punca Sakit Tumit Selepas Berlari, Rawatan dan Pencegahan Plus.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Langkah Mudah Menenangkan Sakit Tumit.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Latihan dan Rawatan Terbaik untuk Plantar Fasciitis.