Kesihatan

Adakah Anak Kecil Anda Aktif atau Hiperaktif? Inilah perbezaannya!

Jakarta - Tingkah laku bayi selalu dapat menarik perhatian ibu bapa. Selalu ada aksi unik dan menggemaskan yang kadangkala mengundang tawa. Walaupun begitu, tidak banyak ibu bapa yang memperhatikan sisi aktif si Kecil. Memang benar bahawa kanak-kanak mesti aktif semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka, kerana ini adalah tanda bahawa mereka dapat tumbuh dan berkembang secara optimum sesuai dengan usia mereka. Namun, bagaimana membezakan aktif dan hiperaktif pada kanak-kanak?

Pada dasarnya, hiperaktif adalah turunan dari Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian (ADHD). Pada pandangan pertama, perbezaan antara aktif dan hiperaktif agak sukar dikenali. Walaupun begitu, masih ada perkara yang boleh menjadi perbezaan utama antara keduanya. Ada apa-apa? Inilah ulasan penuh.

Fokus dan Perhatian

Hampir semua kanak-kanak cenderung sukar untuk menumpukan perhatian hanya pada satu perkara. Perhatiannya akan mudah terganggu setiap kali melihat perkara menarik dan membuatnya penasaran. Anak kecil anda akan mudah bosan, tetapi tidak sekiranya dia menjumpai mainan yang sangat disukainya.

Sementara itu, kanak-kanak hiperaktif tidak akan dapat memberi tumpuan walaupun dia melihat mainan atau objek yang disukainya. Ini kerana jangkauan perhatian kanak-kanak hiperaktif akan lebih pendek daripada kanak-kanak aktif pada umumnya.

Cara Bercakap

Apabila mereka tenang, anak-anak yang aktif lebih senang bercakap dan mengambil perbendaharaan kata baru dari perbualan yang diajarkan kepada mereka. Walau bagaimanapun, tidak dengan kanak-kanak hiperaktif. Dia akan cenderung bercakap dengan suara yang tinggi dan tempo yang cepat. Tidak jarang kanak-kanak hiperaktif suka mengganggu atau mengganggu orang lain yang sedang bercakap. Kadang kala, kanak-kanak hiperaktif akan dianggap tidak sopan dan tidak memahami adab ketika mereka masih remaja.

Baca juga: Fakta Mengenai Anak ADHD Yang Harus Diketahui oleh Ibu Bapa

Mood dan Perasaan

Perbezaan aktif dan hiperaktif seterusnya dapat dilihat dari perasaan anak. Anak-anak yang aktif tidak mudah menangis dan dapat mengawal perasaan mereka, kecuali ketika mereka marah, marah, dan sedih. Berbeza dengan kanak-kanak hiperaktif yang sangat sensitif terhadap sebarang rangsangan, yang membuat mereka mudah mengeluh. Keluhan ini akan ditunjukkan dalam bentuk tangisan. Ibu perlu tahu bahawa tangisan anak yang hiperaktif lebih cenderung bertujuan untuk merengek, sehingga mereka tidak menangis.

Persatuan dan Hubungan Sosial

Dalam bersosial atau berinteraksi dengan rakan sebaya, anak-anak yang aktif lebih disukai kerana mereka lebih sabar dan suka menyerah, terutama ketika menggunakan peralatan bermain di sekolah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak hiperaktif tidak seperti itu. Sifat berserah dan sabar tidak ada pada dirinya, jadi dia jarang berkongsi dengan rakan-rakannya ketika bermain. Sebaik sahaja dia menggunakan mainan yang dia suka, dia tidak akan mahu beralih.

Keletihan

Kebiasaannya, kanak-kanak akan berehat atau tidur ketika letih atau mengantuk. Walau bagaimanapun, kanak-kanak hiperaktif tidak tahu perkataan letih. Dia akan terus bermain atau bergerak, walaupun pergerakannya tidak menghabiskan banyak tenaga, seperti duduk sambil menggoyangkan kakinya. Sebenarnya, kanak-kanak hiperaktif menghabiskan sedikit masa untuk berehat atau tidur.

Baca juga: Kanak-kanak Terlalu Hiperaktif? Makluman ADHD

Itulah perbezaan antara aktif dan hiperaktif yang dapat dilihat pada kanak-kanak. Hiperaktif pada anak adalah cabaran bagi kedua ibu bapa. Ini kerana anak-anak yang hiperaktif memerlukan perhatian lebih dari ayah dan ibu. Sekiranya ibu-ibu mengalami kesukaran untuk menangani anak-anak yang hiperaktif, cubalah bertanya kepada pakar pediatrik melalui aplikasi tersebut . Muat turun Pertama, gunakan aplikasi di telefon bimbit ibu anda dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Bukan hanya bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan, juga melayani pemeriksaan makmal tanpa perlu keluar rumah.