Kesihatan

Snot Berdarah, Lakukan 5 Langkah Menangani Ini

Jakarta - Siapa yang tidak panik ketika mereka mengalami masalah berdarah? Lendir berdarah, yang dikenali sebagai mimisan, tidak perlu terlalu dirisaukan. Keadaan ini biasa berlaku dan tidak disebabkan oleh keadaan yang cukup serius.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , mimisan dapat diatasi hanya di rumah. Tidak ada salahnya mengetahui punca mimisan dan langkah rawatan yang boleh diambil.

Baca juga: Mengapa Mimisan Boleh Berlaku Ketika Tubuh Lelah?

Ketahui Punca Bau Berdarah

Secara amnya, penyebab lendir atau mimisan berdarah adalah disebabkan oleh kerengsaan pada hidung. Kerengsaan hidung boleh berlaku kerana menggosok hidung terlalu keras, hidung kering, memetik hidung atau meniup hidung secara berlebihan. Darah yang keluar dari hidung atau bercampur dengan lendir biasanya berasal dari saluran darah yang pecah di hidung.

Bukan hanya itu, beberapa orang yang mengalami mimisan atau lendir berdarah boleh disebabkan oleh keadaan tertentu, seperti alergi terhadap udara sejuk, benda asing tersekat di hidung, luka di hidung akibat kemalangan atau kecederaan, dan jangkitan pernafasan.

Kami mengesyorkan agar anda segera melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila hidung berdarah atau mimisan tidak berhenti untuk waktu yang lama. Anda juga harus waspada ketika gejala lain terjadi, seperti sakit kepala atau demam. Keadaan ini dapat menunjukkan masalah kesihatan dalam badan.

Baca juga: Mimisan boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Langkah Menangani Snot Berdarah, Inilah Caranya

Rawatan perubatan yang dilakukan untuk mengobati masalah pendarahan sesak tentu akan disesuaikan dengan penyebab masalah pendarahan. Sekiranya keadaan snot pendarahan disebabkan oleh sebab yang sama, anda boleh merawat masalah pendarahan dengan langkah mudah di rumah, seperti:

  1. Semasa mengalami lendir berdarah, elakkan berbaring. Tetap duduk supaya kepala anda lebih tinggi dari hati anda. Ia digunakan untuk menghalang penampilan darah yang semakin banyak.

  2. Setelah duduk tegak, condong ke depan sedikit dan jangan mendongak. Ini dilakukan agar darah tidak mengalir ke kerongkong dan tersedak. Di samping itu, darah yang masuk ke kerongkong boleh menyebabkan rasa mual.

  3. Elakkan memasukkan lubang hidung dengan tisu atau benda lain yang dapat menghentikan aliran darah keluar dari hidung.

  4. Memampatkan jambatan hidung dengan ketulan ais yang dibalut dengan kain lembut. Ini dilakukan supaya darah yang mengalir keluar dapat berhenti.

  5. Lakukan proses pemampatan selama 5 hingga 10 minit. Ulangi sehingga darah berhenti mengalir. Untuk bernafas, anda boleh mencubit pusat hidung yang lembut sehingga anda dapat bernafas dengan lebih baik dan lebih selesa.

Baca juga: Jangan Panik, Ini Menyebabkan Mimisan pada Anak

Dilaporkan dari Garis Kesihatan , rajin memotong kuku juga menghalang anda daripada berdarah. Apabila kuku anda panjang, ada beberapa keadaan yang membuat anda membersihkan hidung tanpa berfikir, misalnya ketika tidur. Nah, keadaan ini meningkatkan risiko pendarahan lendir.

Itu adalah langkah mudah yang boleh dilakukan untuk mengatasi keadaan bekuan berdarah. Walau bagaimanapun, hidung berdarah dapat dicegah dengan melakukan beberapa cara, seperti menghindari keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami alergi, menjaga bahagian dalam hidung lembap, mengelakkan menggosok hidung, meniup hidung secara berlebihan, dan menghindari merokok.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. 13 Petua untuk Menghentikan dan Mencegah Mimisan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2020. Mimisan
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Saya Boleh Menghentikan Mimisan?