Kesihatan

Makluman, Lelaki Warga Tua rentan terhadap Kanser Prostat

Jakarta - Prostat adalah kelenjar kecil yang terletak di kawasan pundi kencing. Prostat adalah salah satu bahagian sistem pembiakan yang berfungsi mengeluarkan air mani atau cecair yang dilepaskan dengan sperma ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Baca juga: Kanser Prostat, Hantu untuk Lelaki

Lelaki harus selalu menjaga kesihatannya, salah satunya adalah kelenjar prostat. Kelenjar prostat boleh mengalami masalah kesihatan, seperti barah prostat. Menurut data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, barah prostat adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh lelaki. Umumnya, lelaki yang memasuki usia 65 tahun terdedah kepada barah prostat.

Kesan Gejala Awal Kanser Prostat!

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari ini, kanser prostat pada amnya tidak menunjukkan gejala pada peringkat awal penyakit ini. Walaupun tidak menyebabkan sebarang gejala, pemeriksaan kesihatan secara berkala menjadikan penyakit ini mudah dikesan.

Secara amnya, gejala yang dialami oleh penghidap barah prostat ketika sel barah telah berkembang dan mempengaruhi saluran kencing atau uretra lelaki. Gejala termasuk membuang air kecil yang lebih kerap, gangguan tidur disebabkan oleh keinginan untuk membuang air kecil pada waktu malam, merasa tidak lengkap atau membuang air kecil, penampilan darah dalam air kencing, dan mengalami masalah dengan ereksi.

Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital terdekat ketika mengalami keadaan ini. Mengetahui keadaan barah prostat lebih awal akan mencegah penyebaran sel barah di dalam badan. Sel barah yang bermula di prostat boleh merebak ke bahagian lain badan. Keadaan ini menyebabkan gejala yang dialami oleh penghidap barah prostat bertambah buruk.

Baca juga: 6 Punca Kanser Prostat

Ketahui Punca Kanser Prostat

Dilaporkan dari Mayo Clinic, penyebab barah prostat adalah perubahan genetik pada sel yang terdapat di kelenjar prostat. Selain itu, faktor lain yang meningkatkan barah prostat semula jadi lelaki, iaitu:

1. Umur

Dilaporkan dari Urology Care Foundation, seiring bertambahnya usia lelaki, lelaki lebih mudah terkena barah prostat. Kanser prostat agak jarang berlaku pada lelaki yang belum mencapai usia 40 tahun. Secara amnya, kerosakan pada bahan genetik pada sel kelenjar prostat lebih cenderung dialami oleh lelaki yang berumur lebih dari 55 tahun.

2. Sejarah Keluarga

Sejarah keluarga barah prostat meningkatkan risiko lelaki mengalami penyakit yang serupa. Tidak ada salahnya melakukan pencegahan dengan menjalani gaya hidup sihat dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala di hospital terdekat agar anda tidak terkena barah prostat.

3. Kegemukan

Obesiti atau berat badan berlebihan meningkatkan risiko seseorang menghidap barah prostat. Ubah gaya hidup anda dan lakukan senaman secara teratur untuk mempunyai berat badan yang ideal dan kesihatan yang optimum. Keadaan ini dapat mengelakkan pelbagai penyakit, salah satunya adalah barah prostat.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Melancap Kerap Boleh Menghidap Kanser Prostat

Tidak ada salahnya melakukan gaya hidup sihat untuk mencegah barah prostat daripada mengganggu kesihatan. Diet yang sihat, senaman secara teratur, menguruskan berat badan dan menghindari merokok boleh dilakukan sebagai pencegahan terhadap barah prostat.

Rujukan:
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Apakah Kanser Prostat?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser Prostat
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Tahu Mengenai Kanser Prostat
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Prostat
Kesihatan UCLA. Diakses pada tahun 2020. Kanser Prostat