Kesihatan

3 Pergerakan Freelatik untuk Melatih Otot Badan Atas

Jakarta - Inginkan badan yang ideal dalam masa yang singkat? Anda boleh bersukan freelet . Ia sukan freelet menjadi terkenal di pelbagai kalangan akhir-akhir ini, kerana anda dapat merasakan hasilnya dalam waktu yang cukup singkat.

Baca juga: Ikuti Pergerakan Freeletik Ini untuk Mengecilkan Perut

Banyak pergerakan diperkenalkan oleh sukan freelet . Di samping itu, faedahnya berbeza-beza. Bermula dari fungsinya yang dapat digunakan untuk menegangkan otot perut, mengencangkan otot-otot bahagian atas badan untuk mengetatkan otot-otot badan bawah.

Berikut adalah pergerakan mudah freelet yang boleh anda gunakan untuk melatih otot-otot bahagian atas badan anda agar menjadi lebih kencang.

1. Tolak Ke Atas

Pergerakan tolak naik adalah salah satu pergerakan yang boleh anda gunakan untuk melatih otot bahagian atas yang cukup penting. Di samping itu, anda boleh melakukan push up di mana sahaja dan bila-bila masa. Pergerakan push up memang banyak menggunakan otot-otot badan atas, jadi sangat sesuai jika anda ingin membesarkan bahagian atas badan anda dengan melakukan tolak naik . Biasanya semasa melakukan tolak naik , anda banyak menggunakan bahagian trisep , iaitu otot bahagian luar lengan atas dan juga otot dada.

Untuk mengelakkan kebosanan pada masa ini tolak naik , anda boleh menggunakan variasi pergerakan tolak naik , ada di antaranya tolak naik . Tepuk tangan dilakukan atas dasar yang sama seperti tolak naik biasa. Walau bagaimanapun, anda mesti mendorong badan anda ke atas dengan cukup kuat dan cukup tinggi sehingga anda dapat menggenggam tangan anda dan kembali ke kedudukannya tolak naik seperti pada awalnya. Sebelum melakukan variasi tolak naik , lebih baik anda melatih tolak naik yang umum dahulu.

2. Papan

Pergerakan papan hampir serupa dengan pergerakan yang perlu dilakukan tolak naik . Biasanya, pergerakan ini dilakukan untuk mendapatkan perut yang rata dan juga menjaga bahagian atas badan. Semasa membuat pergerakan papan , anda mesti memegang jawatan seperti tolak naik selama beberapa saat dengan menjadikan tangan dan kaki sebagai alas untuk menahan berat badan. Berdasarkan Majlis Sukan Amerika Dengan melakukan papan secara berkala, anda boleh menjadikan otot punggung anda lebih kuat.

3. Tarik Ke Atas

Pergerakan tarik ke atas Ini dilakukan untuk membentuk bahagian atas badan, terutama bahu. Bukan hanya bahu, biasanya pergerakan tarik ke atas juga akan membentuk otot dan otot belakang di bawah ketiak. Untuk membina otot bahu dengan pergerakan tarik ke atas , anda mesti melakukan pull up secara rutin dengan menggantungkan badan anda di bar menggunakan tangan anda.

Biasanya untuk membuat gerakan freelet , satu pergerakan dilakukan dalam jangka masa tertentu. Contohnya 10 gerakan untuk setiap pergerakan seperti tolak naik , papan , dan tarik ke atas . Bukan hanya untuk mendapatkan bahagian atas badan, sebenarnya freelet Anda juga boleh menggunakannya untuk membentuk bahagian badan yang lain. Bukan hanya itu, dengan melakukan freelet Kesihatan dan stamina anda akan terjaga. Namun, jangan lupa makan makanan yang sihat dan berkhasiat.

Baca juga: 5 Kaedah Paling Praktikal untuk Mengetatkan Lengan

Tidak ada salahnya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk melakukan senaman secara berkala. Anda boleh berjumpa doktor melalui aplikasi untuk mengetahui jenis senaman yang sesuai untuk tubuh dan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!