Kesihatan

3 Soalan Tidak Selesaikan Mengenai Virus Corona

, Jakarta - Sudah lima bulan sejak Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan virus korona sebagai wabak, penduduk dunia masih belum tahu berapa lama virus ini akan hilang sepenuhnya. Bukan hanya mengambil lebih dari 800,000 nyawa manusia, tetapi juga banyak kerugian material yang disebabkan oleh virus korona ini.

Walaupun vaksin sudah di tahap pengujian pada manusia, yang bermaksud akan segera diedarkan kepada semua manusia, kenyataannya adalah masih banyak yang belum diketahui mengenai virus ini. Jadi, apa saja perkara mengenai virus korona yang sampai sekarang kita tidak tahu pasti? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Berapa lama wabak Corona akan bertahan? Ini adalah Anggaran Pakar

Bilakah Vaksin Selamat dan Berkesan?

Ini mungkin merupakan salah satu persoalan terbesar di fikiran banyak orang. Vaksin mungkin merupakan kaedah paling berkesan untuk mengembangkan imuniti manusia, jadi virus tidak dapat menyebar lebih jauh.

Hampir 170 calon vaksin sedang dikembangkan di bawah pengawasan WHO. Enam dari mereka berada dalam percubaan fasa tiga yang penting, di mana beribu-ribu diberikan vaksin dosis. Biasanya, vaksin memerlukan masa bertahun-tahun untuk berkembang. Walau bagaimanapun, unjuran optimis menunjukkan vaksin SARS-CoV-2 mungkin tersedia pada akhir 2020 atau awal 2021, tetapi pengedaran skala besar akan memakan masa.

Dr. Anna Durbin, Profesor di John Hopkins Bloomberg Sekolah Kesihatan Awam berkata kepada Berita ABC "Saya percaya kita akan dapat mengetahui apakah satu atau lebih vaksin berkesan terhadap COVID-19 pada akhir tahun ini." Namun, dia kurang yakin bahawa dosnya akan mencukupi di masa depan untuk menjangkau semua populasi yang berisiko. Di samping itu, walaupun vaksin tersedia, masalahnya tidak akan berhenti dengan segera. Orang ramai juga harus diberi vaksin terutama dalam "kebenaran penggunaan kecemasan".

Kepercayaan orang ramai terhadap vaksin juga sangat penting kerana banyak orang harus diberi vaksin. Dianggarkan antara 40-70 peratus populasi harus diberi vaksin untuk mengaktifkan kekebalan kawanan. Walaupun dengan vaksin yang sempurna, menyebarkannya kepada berbilion orang bukanlah suatu yang mudah.

Baca juga: Untuk sihat, pastikan sistem ketahanan badan bersedia menghadapi yang baru

Adakah Kanak-kanak Mempunyai Kerentanan yang Sama dengan Orang Dewasa?

Pemahaman mengenai jangkitan coronavirus pada kanak-kanak terus berkembang semasa wabak. Setakat ini, kes menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak dijangkiti sama seperti orang dewasa dan kurang intensiti. Walau bagaimanapun, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengeluarkan laporan terbarunya mengenai jangkitan COVID-19 pada kanak-kanak. CDC mengatakan bahawa kanak-kanak dapat menyebarkan virus dengan berkesan dalam keadaan tertentu. Jumlah virus yang dilepaskan oleh kanak-kanak juga nampaknya lebih tinggi daripada orang dewasa.

Penyelidikan ini juga telah menghalang pihak berkuasa tempatan untuk membuka semula sekolah. Dr. John Brownstein, ahli epidemiologi di Hospital Kanak-kanak Boston , menambah bahawa kajian CDC, dan kajian terbaru lain dari Hospital Besar Massachusetts menekankan bahawa kekurangan atau gejala tidak spesifik pada kanak-kanak yang dijangkiti menjadikan strategi kawalan lebih sukar.

Virus korona juga terbukti berisiko menyebabkan reaksi keradangan teruk yang disebut Sindrom Sindrom Keradangan Multisystem (MIS-C). Dalam sebilangan kecil kanak-kanak, sistem imun menjadi terlalu cepat dan ini boleh merosakkan jantung. MIS-C pasti boleh membawa maut. Walaupun begitu, untungnya kebanyakan kanak-kanak yang didiagnosis dengan keadaan ini menjadi lebih baik dengan rawatan perubatan yang betul.

Bolehkah seseorang mendapat coronavirus untuk kali kedua?

Terdapat dua perkara yang dapat mempengaruhi kadar jangkitan semula: tempoh imuniti coronavirus dan berapa banyak virus bermutasi. Walau bagaimanapun, saintis tidak tahu berapa lama imuniti itu bertahan.

Jangkitan semula sangat mungkin berlaku dalam kes selesema biasa. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan SARS atau MERS, yang merupakan dua coronavirus lain yang berkait rapat dengan virus yang menyebabkan COVID-19.

Terdapat juga kes jangkitan SARS-CoV-2 di mana orang diuji positif, kemudian diuji negatif, dan kemudian diuji positif. Ini mungkin bukan disebabkan oleh jangkitan semula, tetapi juga mungkin disebabkan oleh keputusan ujian negatif yang salah. Walau bagaimanapun, jangkitan untuk kali kedua masih jarang berlaku.

Baca juga: Pemacu Perkhidmatan Pantas melalui Akses Perkhidmatan Boleh Dilakukan

Membasmi virus korona dari muka bumi sebenarnya bukan hanya tugas pekerja kesihatan dan pegawai pemerintah. Ini adalah tugas bersama, dan setiap orang harus menolong dengan cara mereka sendiri. Pastikan terus melakukan jarak fizikal , jaga gaya hidup sihat, dan bersihkan tangan dengan sabun dan air secara berkala.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang bahawa gejala penyakit yang anda alami serupa dengan gejala COVID-19, anda boleh bertanya terlebih dahulu kepada doktor di sini . Doktor akan membantu menentukan sama ada gejala yang anda alami disebabkan oleh jangkitan virus korona atau tidak. Dengan cara ini, anda akan lebih selamat kerana anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk berjumpa doktor. Ambil telefon pintar -mu sekarang, dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor di aplikasi !

Rujukan:
Berita ABC. Diakses pada tahun 2020. 5 Soalan Perubatan yang Tidak Terjawab Mengenai Coronavirus
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19).
Hospital Besar Massachusetts. Diakses pada tahun 2020. Kajian Umum Massa mendapati Kanak-kanak Mempunyai Viral COVID-19 yang Tinggi Walaupun Gejala Ringan atau Tidak.