Kesihatan

Ini adalah Makanan yang Harus Dielakkan di Diet Mayo

, Jakarta - Membicarakan kaedah diet, biasanya sukar untuk diikuti kerana terdapat banyak pilihan makanan yang mesti dielakkan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan diet mayo. Kaedah diet ini adalah penurunan berat badan yang dapat dilakukan untuk jangka masa panjang, malah boleh dijadikan gaya hidup.

Daripada melarang makanan tertentu, diet mayo berfokus pada mengubah tabiat hidup yang tidak sihat dengan tabiat sihat yang menyokong penurunan berat badan. Diet Klinik Mayo adalah program pengurusan berat badan jangka panjang yang dibuat oleh pasukan pakar penurunan berat badan di Klinik Mayo, salah satu sistem hospital terbaik di Amerika Syarikat.

Diet mayo berdasarkan piramid makanan seimbang di Mayo Clinic, di mana tidak ada makanan yang dilarang sama sekali. Program ini memberi tumpuan kepada mengajar peserta bagaimana membuat pilihan makanan yang lebih baik, menganggarkan bahagian makanan, dan melakukan aktiviti fizikal secara berkala.

Baca juga: Ingin Memulakan Diet, Pilih Mayo atau Keto?

Piramid Berat Diet Mayo Sihat

Cara diet mayo berfungsi untuk menurunkan berat badan bukanlah dengan mengira kalori atau lemak. Sebaliknya, diet mayo mempunyai piramid berat badan yang sihat yang membimbing peserta membuat pilihan bahagian dan makanan yang bijak.

Jadi, jika anda makan lebih banyak jenis makanan yang berada di bahagian bawah piramid, dan lebih sedikit jenis makanan yang berada di bahagian atas piramid. Oleh itu, anda boleh kenyang dengan makanan sihat dan rendah kalori yang dapat menurunkan berat badan.

 • Pangkalan Piramid: Buah dan Sayuran

Anda boleh makan seberapa banyak makanan dari kategori ini yang anda mahukan. Tetapi ingat, jangan tambahkan sirap atau gula tambahan. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan padat nutrien, rendah kalori, dan tinggi serat yang dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.

 • Bahagian Pertama Piramid: Karbohidrat

Untuk bahagian piramid ini, anda digalakkan untuk memilih karbohidrat dari biji-bijian, seperti beras perang, quinoa dan oatmeal .

Biji-bijian utuh adalah serat dan vitamin B yang membantu menjalankan kitaran tenaga di dalam badan anda, dan boleh menjadi sumber protein yang baik. Cuba elakkan makanan yang mengandungi tepung putih dan gula halus, seperti roti putih dan nasi putih.

 • Pusat Piramid: Protein tanpa lemak dan Produk Tenusu

Tubuh mencerna protein dan produk tenusu secara perlahan, yang membantu mengawal rasa lapar di antara waktu makan. Protein sering dianggap sebagai makanan membina otot, tetapi sebenarnya mempunyai peranan penting yang lain.

Kacang-kacangan, yang mengandungi protein, serat, folat dan zat besi, adalah sumber tenaga yang kaya, sementara ikan seperti salmon adalah sumber asid lemak omega-3 dan lemak penting yang meningkatkan kesihatan jantung dan otak.

 • Bahagian seterusnya Piramid: Lemak Sihat

Walaupun lemak adalah sebahagian daripada piramid yang perlu dibatasi jumlahnya, anda masih memerlukan nutrien ini dalam makanan anda. Sama seperti protein, lemak juga dicerna perlahan oleh badan. Jadi, memasukkan sedikit lemak dalam menu diet boleh membuat anda merasa kenyang.

 • Bahagian Atas Piramid: Makanan Manis

Diet mayo masih membolehkan anda makan makanan manis, tetapi benar-benar perlu dibatasi hingga 75 kalori sehari. Ingat, buah-buahan yang mengandungi gula semula jadi juga dapat memenuhi keinginan anda untuk makan manis tanpa lemak dan kalori tambahan.

Baca juga: Bagaimana Diet Mayo Berfungsi Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan

Makanan Yang Perlu Dibatasi Dalam Diet Mayo

Jadi, dalam diet mayo, tidak ada makanan yang harus dielakkan sama sekali, tetapi ada beberapa makanan yang harus dibatasi penggunaannya. Makanan berikut perlu dihadkan dalam diet mayo:

 • Buah-buahan, seperti buah kalengan dengan sirap tambahan, lebih daripada 120 mililiter jus buah 100 peratus, dan produk jus yang bukan buah 100 peratus.
 • Sayur-sayuran: Sayuran karbohidrat, seperti jagung dan kentang.
 • Karbohidrat: tepung putih, seperti roti putih dan pasta, dan gula halus, seperti gula putih.
 • Protein: daging yang tinggi lemak tepu, seperti daging lembu dan sosej.
 • Tenusu, seperti susu krim penuh, keju, dan yogurt.
 • Lemak: Lemak tepu, seperti kuning telur, mentega dan minyak kelapa, dan daging merah, serta lemak trans yang terdapat dalam banyak makanan yang diproses.
 • Makanan bergula: lebih daripada 75 kalori setiap hari dari gula-gula, pastri, biskut, kek, atau minuman beralkohol.

Baca juga: Berhati-hati, Ketahui Kesan Sampingan Semasa Menjalani Diet Mayo

Itulah makanan yang perlu anda hadkan sekiranya anda ingin mencuba diet mayo. Anda juga boleh berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin menjalani diet melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Harus Dimakan di Diet Klinik Mayo.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kajian Diet Klinik Mayo: Adakah Ia Berfungsi untuk Menurunkan Berat Badan ?.