Kesihatan

Kanak-kanak kecil mempunyai 3 warna mata, ini adalah penjelasan perubatan

, Jakarta - Keunikan Amelia Anggraeni, seorang balita berusia 2.5 tahun dari Bandung, banyak diperkatakan. Sebabnya, kanak-kanak ini mempunyai 3 warna mata yang boleh berubah. Pada siang hari, bola mata Amelia berwarna kelabu, yang kadang-kadang boleh menjadi biru. Kemudian pada waktu malam, bola mata Amelia akan menjadi hitam. Mengapa begitu?

Sebenarnya, warna mata manusia ditentukan oleh bahagian mata yang disebut iris, yang merupakan lingkaran berwarna di sekitar murid yang mengawal seberapa banyak cahaya memasuki mata. Nah, perubahan warna iris ini disebabkan oleh protein yang disebut melanin, yang juga terdapat pada rambut dan kulit. Dalam pembentukan warna di iris, sel yang disebut melanosit menghasilkan melanin ketika mata terkena cahaya.

Baca juga: Adakah benar bahawa mempunyai mata biru adalah risiko barah mata?

Sebilangan besar bayi yang baru lahir mempunyai mata coklat, tanpa mengira bangsa. Walau bagaimanapun, kebanyakan bayi Kaukasia dilahirkan dengan mata biru atau kelabu. Sel melanosit pada bayi baru lahir tidak aktif sepenuhnya kerana tidak pernah terdedah kepada cahaya. Hanya pada usia 1 tahun melanosit menjadi aktif kerana mereka terdedah kepada cahaya pada tahun pertama kehidupan.

Itulah sebabnya warna bola mata bayi boleh berubah, dari biru atau kelabu (melanin rendah), menjadi hijau (melanin sederhana), atau coklat (melanin tinggi). Perubahan warna mata biasanya akan berhenti pada usia 6 tahun. Walaupun sebilangan orang dapat mengalami perubahan warna mata, hingga remaja dan dewasa.

Maklumat lebih lanjut, anda juga boleh berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi berkaitan dengan warna bola mata pada kanak-kanak, atau gangguan yang berlaku pada mata anak. Perbincangan dengan doktor boleh dilakukan melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja . Mudah, bukan?

Baca juga: Ternyata warna dan bentuk mata dapat menunjukkan kesihatan

Kesan Pembiakan Cahaya pada Warna Bola Mata

Mengenai keadaan Amelia, ini mungkin disebabkan oleh iris yang tipis, sehingga pembiasan cahaya membuat kesan bahawa mata balita dapat berubah warna. Ini dapat dilihat dari maklumat bahawa pada siang hari warna mata Amelia boleh menjadi kelabu atau biru, dan pada waktu malam berwarna hitam.

Ini adalah keadaan yang jarang berlaku, tetapi secara amnya tidak berbahaya. Walaupun begitu, pemeriksaan lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk mengetahui apa penyebabnya. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan .

Pelbagai keadaan perubatan yang mempengaruhi warna mata

Warna bola mata manusia dipengaruhi oleh gen. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan warna mata berubah, termasuk:

1. Heterokromia

Sekiranya seseorang umumnya mempunyai warna mata yang sama di setiap sisi, orang dengan heterokromia boleh mempunyai warna iris mata yang berbeza. Contohnya, mata kanan berwarna biru, dan mata kiri berwarna coklat. Bentuk lain dari keadaan ini adalah heterokromia segmental, yang menyebabkan variasi warna dalam iris yang sama. Contohnya, separuh mata kiri berwarna biru dan separuh berwarna coklat.

2. Sindrom Fuchs Uveitis

Juga dikenali sebagai Fuchs heterochromic uveitis (FHU), sindrom Fuchs uveitis adalah keadaan jarang yang dicirikan oleh keradangan jangka panjang pada iris dan bahagian mata yang lain. Sindrom ini menyebabkan perubahan warna mata, yang kadang-kadang dapat disertai dengan penurunan penglihatan.

Baca juga: Mengapa Warna Mata Buta?

3. Sindrom Horner

Sekumpulan gejala yang disebabkan oleh gangguan saluran saraf yang menuju dari otak ke wajah dan mata di satu sisi badan, sindrom Horner dapat menyebabkan penghidap mengalami penurunan ukuran murid, memberikan kesan warna mata yang berbeza . Walau bagaimanapun, iris mata yang terkena juga mungkin berwarna lebih ringan apabila sindrom ini berkembang pada bayi di bawah usia 1 tahun.

4. Glaukoma pigmen

Glaukoma adalah sekumpulan keadaan mata yang disebabkan oleh kerosakan pada saraf optik. Kerosakan ini berkaitan dengan tekanan tinggi pada mata yang tidak normal. Pada glaukoma pigmen, pigmen berwarna dari mata terperangkap dalam butiran kecil, yang kemudian menyebabkan penyumbatan yang memperlambat aliran cairan dan meningkatkan tekanan. Ini boleh menyebabkan kelainan pada iris, walaupun warna mata tidak akan berubah sepenuhnya.

5. Iris Tumor

Dalam kebanyakan kes, tumor iris adalah kista atau pertumbuhan berpigmen (seperti tahi lalat), tetapi sebahagiannya adalah melanoma malignan. Tumor di iris biasanya tidak menimbulkan gejala, tetapi boleh menyebabkan perubahan warna bola mata.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Mata Saya Berubah Warna?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Punca Perubahan Warna Mata .