Kesihatan

Telur sebagai MPASI, ini adalah pelbagai faedah untuk si kecil anda

, Jakarta - Cara agar bayi dapat tumbuh dan berkembang secara optimum, ibu perlu memastikan pengambilan nutrisi mereka sentiasa dipenuhi. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menyediakan makanan pelengkap berkhasiat (MPASI). Tahukah anda, telur adalah salah satu makanan yang mengandungi nutrien lengkap yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Selain menjadi sumber protein yang baik, telur juga mengandung tiga belas mineral penting, seperti tembaga, zink, selenium, kalsium, zat besi, kolesterol, lemak, asam lemak, vitamin D, vitamin B12, vitamin E, kolin dan folat. Semua nutrien ini penting untuk pertumbuhan dan kesihatan anak-anak. Itulah sebabnya telur boleh menjadi pilihan yang baik sebagai makanan pelengkap susu ibu untuk si kecil anda.

Berikut adalah kelebihan telur sebagai makanan pelengkap untuk si kecil anda, iaitu:

1. Baik untuk Pencernaan dan Sistem Imun

Telur kaya dengan mineral, seperti kalsium, selenium dan zink. Nutrien ini dapat membantu mewujudkan sistem imun yang kuat. Di samping itu, dalam tubuh bayi, masih terdapat penghasilan sel yang signifikan dan telur yang kaya dengan folat mampu menyokong proses pertumbuhan semula sel. Sebagai makanan pelengkap untuk si kecil anda, telur, terutama kuning telur, juga mudah dimakan dan dicerna oleh bayi.

Baca juga: 6 Kebaikan Kuning Telur untuk Kesihatan

2. Menyokong Pembangunan Otak

Kuning telur mengandungi kolin dan kolesterol yang telah dikaitkan dengan perkembangan otak bayi. Kolesterol membantu dalam pencernaan lemak dan menyokong pembentukan hormon di dalam badan bayi. Sementara itu, kolin berguna untuk meningkatkan fungsi kognitif otak dan ingatan kanak-kanak.

3. Meningkatkan Fungsi Hati

Manfaat lain dari telur untuk bayi adalah meningkatkan fungsi hati. Kandungan sulfur dalam telur membantu penyerapan vitamin B12 yang penting untuk meningkatkan fungsi hati. Selain itu, belerang juga diketahui dapat membantu pengeluaran keratin dan kolagen yang bermanfaat untuk pertumbuhan rambut dan kuku bayi.

4. Menjaga Kesihatan Mata

Mengandungi antioksidan seperti lutein dan zeaxanthin, yang menjadikan telur baik untuk kesihatan mata. Kandungan lutein mampu melindungi mata bayi dari kerosakan yang disebabkan oleh cahaya buruk dan sinar ultraviolet yang berbahaya. Dua antioksidan yang terdapat dalam kuning telur juga penting dalam mencegah kehilangan penglihatan.

Nah, setelah mengetahui beberapa faedah telur untuk bayi di atas, ibu mungkin tertanya-tanya bagaimana memproses telur yang baik sebagai makanan pelengkap. Jangan risau, sumber protein ini dapat diproses dengan mudah menjadi pelbagai makanan pelengkap yang enak dan berkhasiat untuk si kecil anda.

Baca juga: Adakah Telur Asin Selamat untuk MPASI Anak Kecil Anda?

Cara Memproses Telur sebagai MPASI

Bermula dari usia 7 bulan, ibu perlu memberikan satu hingga dua sudu protein kepada si kecil dua kali sehari. Apabila anda ingin memperkenalkan makanan baru kepada bayi, ibu digalakkan memberikannya secara beransur-ansur dan satu demi satu. Dengan cara itu, ibu dapat memperhatikan reaksi yang merupakan gejala alahan dan mengetahui makanan yang menyebabkan reaksi ini.

Oleh itu, semasa memperkenalkan anak anda kepada telur untuk pertama kalinya, tunggu empat hari sebelum menambahkan makanan baru ke dalam makanan mereka. Sekiranya ibu menyedari reaksi alahan atau kepekaan lain, segera hubungi anak.

Juga, cara yang baik untuk memperkenalkan telur kepada bayi anda adalah dengan memberi kuning telur terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa idea untuk menyediakan kuning telur untuk pepejal bayi:

  • Rebus telur hingga masak, kupas kulitnya dan angkat kuning telurnya. Kemudian, hancurkan kuning telur bersama susu ibu atau formula.
  • Pisahkan kuning telur dari telur mentah. Panaskan kuali dengan sedikit minyak atau mentega, kemudian masukkan kuning telur bersama dengan susu ibu atau susu keseluruhan, kemudian kacau hingga masak.
  • Pisahkan kuning telur dari telur mentah. Campurkan dalam setengah cawan oatmeal yang dimasak dan buah atau sayur dan masak dalam kuali sehingga selesai. Kemudian, potong kecil.

Pastikan memasak telur untuk pepejal sehingga masak sepenuhnya. Telur yang masih mentah atau kurang matang berisiko mengandungi bakteria salmonella yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Baca juga: 6 Makanan Sihat untuk Kanak-kanak Yang Memulakan MPASI

Sekiranya anda ingin mengemukakan soalan mengenai makanan pelengkap, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat untuk Bayi Makan Telur?
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Bilakah & Bagaimana Memperkenalkan Telur untuk Bayi.