Kesihatan

Inilah yang menyebabkan seseorang mendapat pleurisy

Jakarta - Mengalami sesak nafas tidak selalu bermaksud anda menghidap asma. Mungkin, anda mempunyai pleurisy, yang merupakan radang pada pleura yang menyebabkan anda mengalami sesak nafas yang luar biasa atau sering disebut sakit pleuritik. Keadaan ini akan bertambah buruk semasa anda bernafas.

Pleura adalah lapisan tisu nipis dan berlapis dua yang memisahkan dan melindungi paru-paru dari dinding dada. Di antara keduanya, terdapat cecair pleura yang bertindak sebagai pelincir untuk lapisan. Sekiranya terdapat keradangan pada pleura, maka kedua lapisan ini tidak dapat bergeser dengan baik, menyebabkan rasa sakit, terutama ketika Anda bersin atau batuk.

Selain sesak nafas yang menyakitkan, pleurisy dicirikan oleh sesak nafas, sakit, sesak di dada dan perasaan kelembutan. Kesakitan ini sering mempengaruhi rongga depan dan belakang, menjadikan anda lebih cenderung mengalami sakit bahu atau belakang. Gejala jarang lain adalah batuk dan demam.

Punca Keseronokan

Punca seseorang yang mengalami radang pleurisy atau paru-paru dapat dijelaskan dengan beberapa cara, iaitu:

  • Virus Influenza

Yang pertama adalah virus influenza yang menyerang saluran pernafasan, dengan tempoh inkubasi yang agak singkat. Setelah dijangkiti, tubuh menunjukkan gejala, seperti demam, sakit kepala, bersin, dan hidung tersumbat. Walaupun mudah disembuhkan, anda tidak boleh menganggap virus ini dengan ringan. Sebabnya, jangkitan virus influenza kronik boleh mencetuskan keradangan pada paru-paru.

  • Bakteria Streptococcus

Bukan hanya virus, beberapa jenis bakteria dapat menjadi penyebab pleurisy, salah satunya adalah bakteria streptokokus. Sifat bakteria yang meradang dengan mudah menyebabkan keradangan pada pleura, terutama dengan kemampuannya untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran dengan atau tanpa oksigen.

Bukan hanya menyerang orang dewasa dan orang tua, bakteria jenis ini mampu menjangkiti bayi dan kanak-kanak, menyebabkan pelbagai jenis jangkitan, mulai dari jangkitan ringan hingga yang tergolong dalam kategori berat. Bakteria ini juga boleh menjangkiti lapisan otak.

  • Sepsis

Jenis bakteria Staphylococcus aureus boleh menyebabkan masalah kesihatan bakteremia, kerana penyebarannya yang cepat melalui peredaran darah. Gejala sederhana adalah demam dan tekanan darah rendah. Namun, jika bakteria berjaya menjangkiti organ tubuh tertentu, seperti paru-paru, maka anda tidak boleh mengambilnya dengan ringan dan segera merawatnya.

  • Komplikasi

Pleurisy boleh terjadi akibat komplikasi keadaan badan, seperti sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat AIDS. Mungkin juga sebaliknya, ketika tubuh menghasilkan antibodi secara tidak terkawal, ia dapat menyerang tisu yang sihat di dalam tubuh. Keadaan ini sering berlaku pada penghidap rheumatoid arthritis dan lupus.

  • Virus Parainfluenza

Selain virus influenza, radang pleura dapat terjadi akibat jangkitan dengan virus parainfluenza. Virus ini adalah penyebab utama kanak-kanak mengidap croup atau laringotracheobronchitis. Gejala yang muncul adalah batuk, sesak nafas, sakit tekak, dan hidung berair, gejala serupa dengan ketika anda menghidap virus selesema.

Sekarang, anda sudah tahu apa yang menyebabkan pleurisy. Jadi, jangan memandang rendah gejala yang muncul. Agar anda tidak terlepas maklumat mengenai kesihatan, anda boleh muat turun permohonan . Terdapat banyak ulasan kesihatan baru setiap hari. Melalui aplikasi tersebut , Anda juga boleh meminta doktor, membeli ubat, dan memeriksa makmal kapan saja, di mana sahaja.

Baca juga:

  • Mengapa Cegukan Semasa Meminum Soda?
  • 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui
  • Ini adalah 5 Cara untuk Mengekalkan Kapasiti Paru