Kesihatan

8 Aktiviti di Rumah Semasa Hari Raya

Jakarta - Sama seperti tahun sebelumnya, larangan pulang ke rumah untuk Hari Raya Idul Fitri 1422 H sekali lagi dikuatkuasakan dari 6-17 Mei 2021. Larangan itu dikenakan untuk mencegah penyebaran COVID-19. Walaupun mereka tidak dapat pulang untuk lebaran, orang dapat melakukan beberapa aktiviti yang menyeronokkan. Berikut adalah aktiviti di rumah semasa lebaran yang boleh dilakukan:

Baca juga: SIAPA: Gejala Corona Ringan Boleh Diatasi di Rumah

1. Makan Bersama Keluarga

Adalah sunnah bagi umat Islam untuk makan terlebih dahulu sebelum solat Idul Fitri. Untuk mengukuhkan momen lebaran antara ahli keluarga, anda boleh menyediakan hidangan istimewa, seperti ketupat atau lontong, ayam goreng, rendang, dan sayur betik. Makan bersama semasa berbual adalah salah satu aktiviti di rumah yang dapat mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.

2. Solat lebaran bersama

Selepas makan, anda dan keluarga dapat mengerjakan lebaran bersama. Solat Idul Fitri itu sendiri mempunyai hukum sunnah muakkad atau sunnah yang sangat digalakkan. Oleh kerana tidak dibenarkan melakukannya di masjid, anda dan keluarga anda boleh melakukannya di rumah. Keadaan itu sendiri adalah dengan jumlah maksimum sekurang-kurangnya tiga orang.

3. Hiasan Rumah

Semasa lebaran, biasanya orang di rumah akan sibuk menyiapkan segalanya untuk menyambut tetamu. Namun, kerana keadaan semasa tidak memungkinkan untuk saling mengunjungi, anda mesti mempunyai banyak masa lapang. Salah satu aktiviti yang disyorkan di rumah adalah menghias rumah. Untuk melakukan aktiviti ini, anda boleh menjemput ibu bapa atau adik-beradik anda untuk mengambil bahagian.

4. Panggilan Video Keluarga Jauh

Aktiviti di rumah yang boleh dilakukan di rumah adalah dengan berkumpul di kalangan ahli keluarga. Kerana anda tidak dapat bertemu secara langsung, anda dapat berteman dengan keluarga besar anda dengan menggunakan teknologi komunikasi canggih, seperti panggilan video. Jangan biarkan hubungan terputus hanya kerana anda tidak bersua muka, okey!

Baca juga: 8 Petua untuk Tetap Cantik Walaupun di Rumah

5. Menghias Kek Eid

Tidak asing lagi bahawa saat lebaran akan dipenuhi dengan makanan dan kuih lebaran. Agar lebaran di rumah tidak membosankan, cubalah mengajak sebilangan ahli keluarga untuk menghias kek Eid bersama-sama. Di samping itu, anda juga boleh mengajak mereka mencampurkan pencuci mulut selepas makan utama. Sekiranya bahan-bahan kek masih tertinggal di dapur, anda boleh memasaknya bersama-sama.

6. Perjalanan Maya

Sekarang, terdapat banyak aplikasi yang perlu dilakukan perjalanan maya. Anda dan keluarga anda boleh mencuba perjalanan maya sama ada di dalam atau di luar negara. Paling tidak ini dapat mengatasi kerinduan untuk perjalanan ke pantai, tasik, gunung, atau tempat hiburan.

7. Main Permainan

Pada masa kini, terdapat banyak permainan canggih yang dapat dimainkan bersama melalui peranti, salah satu contohnya ialah bermain ludo. Sekiranya anda keliru dengan aktiviti lain yang harus dilakukan, permainan ini boleh menjadi salah satu pilihan yang menyeronokkan semasa di rumah.

8. Menonton Filem Kegemaran

Perkara seterusnya yang boleh anda lakukan di rumah bersama keluarga ialah menonton filem kegemaran anda. Anda boleh menghias bilik seperti di pawagam dengan mematikan semua lampu dan menghidupkan filem kegemaran anda dengan projektor. Jangan lupa untuk menyediakan makanan ringan kegemaran anda, OK!

Baca juga: Ini adalah cara yang baik untuk terus berhubung dengan keluarga walaupun anda tidak pulang ke rumah

Perkara-perkara ini adalah aktiviti di rumah yang boleh anda lakukan semasa lebaran bersama keluarga besar anda. Jangan lupa untuk segera berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut jika anda mengalami masalah kesihatan tertentu dalam tempoh karantina diri di rumah. Sentiasa jaga kesihatan anda dan orang-orang terdekat anda!

Rujukan:
CNN Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti yang Disarankan semasa Lebaran 'Stay At Home'.
Perniagaan.com. Diakses pada tahun 2020. Hari Raya di Rumah? Inilah Inspirasi Kegiatan Yang Boleh Dilakukan.