Kesihatan

Ketahui 8 Penyakit Yang Memerlukan Derma Darah

Selain menggantikan darah yang hilang akibat pembedahan atau kecederaan, pendermaan darah juga diperlukan oleh orang yang menderita penyakit tertentu. Contohnya, penyakit buah pinggang atau barah boleh menyebabkan anemia. Jangkitan yang teruk atau penyakit hati juga dapat membuat orang kekurangan darah, memerlukan derma darah. Tidak ketinggalan, gangguan pendarahan seperti hemofilia atau trombositopenia.

, Jakarta - Derma darah adalah tindakan yang dapat membantu menyelamatkan nyawa seseorang. Terdapat banyak orang yang memerlukan perjalanan darah kerana keadaan tertentu. mengikut Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara, kira-kira 5 juta orang Amerika memerlukan perjalanan darah setiap tahun.

Derma darah sering diperlukan untuk menggantikan darah yang hilang akibat pembedahan atau kecederaan. Namun, selain itu, pendermaan darah ini juga diperlukan untuk orang yang menderita penyakit tertentu yang menghalang tubuh mereka membuat darah atau beberapa komponen darah dengan betul.

Sebilangan orang perlu melakukan pemindahan darah secara berkala kerana keadaan perubatan yang mereka alami. Rawatan dengan transfusi darah juga dikenal sebagai terapi transfusi. Oleh itu, penyakit apa yang memerlukan pendermaan darah? Inilah ulasannya.

Baca juga: Ketahui cara menderma darah dengan selamat semasa wabak

Memahami Derma Darah dan Faedahnya

Darah terdiri daripada beberapa komponen, termasuk:

 • Sel darah merah, yang membawa oksigen dan membantu membuang produk buangan.
 • Sel darah putih bertanggungjawab untuk membantu tubuh melawan jangkitan.
 • Plasma adalah bahagian darah yang cair.
 • Platelet membantu proses pembekuan darah.

Derma darah membantu memberikan bahagian darah yang anda perlukan, dengan sel darah merah paling banyak ditransfusi. Anda juga boleh menerima darah penuh yang mengandungi semua bahagian, tetapi jarang berlaku pemindahan darah.

Sebelum darah penderma dapat ditransfusikan kepada seseorang, darah perlu diuji di makmal untuk memastikan darah penderma sesuai dengan darah penerima. Darah yang didermakan juga akan diperiksa secara menyeluruh untuk sebarang agen berjangkit atau faktor lain yang boleh membahayakan kesihatan penerima. Dengan cara itu, darah benar-benar selamat untuk ditransfusikan kepada orang lain.

Baca juga: 7 Syarat Umum Yang Perlu Dipenuhi Sebelum Menderma Darah

Terdapat beberapa keadaan di mana derma darah diperlukan, termasuk:

 • Orang yang menjalani prosedur pembedahan utama perlu mendapatkan penderma darah untuk menggantikan darah yang hilang semasa pembedahan.
 • Derma darah juga digunakan untuk orang yang cedera parah dalam kemalangan kereta atau bencana alam.
 • Orang yang menderita penyakit yang menyebabkan badan mereka kekurangan darah juga sering menjadi penerima derma darah.

Penyakit yang Memerlukan Derma Darah

Penyakit tertentu boleh menyukarkan badan anda menghasilkan darah yang sihat. Beberapa keadaan yang mungkin memerlukan terapi transfusi termasuk:

 1. Anemia

Pada orang yang mengalami anemia, darah tidak membawa oksigen sebanyak yang diperlukan ke sel-sel ke seluruh badan. Sebabnya ialah tidak ada cukup darah atau tidak ada sel darah merah yang cukup kaya dengan hemoglobin dan berfungsi sepenuhnya untuk mengangkut oksigen.

Penyebab anemia yang paling biasa adalah kekurangan zat besi. Walau bagaimanapun, para penyelidik mengesyorkan mengehadkan penggunaan penderma darah untuk jenis anemia ini. Derma darah dapat digunakan untuk mengelola dan mengobati jenis anemia, seperti anemia sel sabit, anemia aplastik, dan talasemia.

 1. Kanser

Beberapa jenis barah, terutamanya barah sistem pencernaan, boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang boleh menyebabkan anemia. Jenis barah, seperti barah darah, juga dapat merosakkan dan mengurangi jumlah sel darah putih dan platelet merah. Selain itu, rawatan barah, seperti kemoterapi dan radioterapi juga boleh mengganggu pengeluaran sel darah. Oleh itu, penghidap barah kadangkala memerlukan derma darah.

 1. hemofilia

Hemofilia adalah gangguan pendarahan yang diwarisi di mana seseorang kekurangan atau mempunyai tahap protein tertentu yang rendah yang disebut "faktor pembekuan" dan akibatnya darah tidak membeku dengan baik. Ini boleh menyebabkan pendarahan berlebihan. Itulah sebabnya mengapa pendermaan darah kadang-kadang diperlukan untuk menggantikan darah yang hilang.

 1. Penyakit buah pinggang

Sebilangan besar penghidap penyakit buah pinggang adalah anemia. Ini kerana penyakit buah pinggang menjadikan organ ini tidak dapat membuat eritropoietin (EPO) yang mencukupi, hormon penghasil darah. Tahap EPO yang rendah menyebabkan bilangan sel darah merah menurun yang akhirnya menyebabkan anemia. Pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang yang teruk yang badannya tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, dia perlu mendapatkan penderma darah.

 1. penyakit hati

Orang dengan penyakit hati yang teruk atau kegagalan hati akut berisiko mengalami pendarahan berlebihan. Untuk mengatasi keadaan ini, doktor akan melakukan perjalanan darah.

 1. Jangkitan teruk

Jangkitan atau sepsis yang teruk yang dapat mengelakkan tubuh menghasilkan darah atau bahagian darah dengan betul juga kadang-kadang memerlukan pendermaan darah.

 1. Penyakit sel sabit

Ini adalah sejenis anemia yang mempengaruhi hemoglobin dan mengubah bentuk sel darah merah. Derma darah dapat sangat membantu ketika orang dengan penyakit sel sabit dalam krisis. Doktor anda mungkin memerintahkan pemindahan darah untuk merawat sakit, masalah dada, atau kecederaan kaki dan untuk mengelakkan strok.

 1. Thrombositopenia

Thrombocytopenia adalah keadaan apabila badan tidak mempunyai cukup platelet dalam darah yang menyukarkan darah untuk membeku. Keadaan ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Sebilangan orang boleh mengalami gejala pendarahan berat, jadi penderma darah perlu dipindahkan.

Baca juga: Sekiranya anda menghidapi trombositopenia, inilah yang berlaku pada badan anda

Itulah penyakit yang memerlukan pendermaan darah. Sekiranya anda menderita salah satu penyakit di atas, anda mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sebelum penyakit itu berlanjutan. Anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan untuk mengawal keadaan kesihatan anda melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Terapi Transfusi.
Palang Merah Amerika. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Pesakit Menerima Transfusi Darah.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pemindahan darah.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang perlu anda ketahui mengenai perjalanan darah dan anemia.
Persatuan Kanser Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Transfusi Darah untuk Penghidap Kanser.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Anemia dan Penyakit Ginjal Kronik.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Gagal Hati.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jumlah Platelet Rendah (Thrombocytopenia)