Kesihatan

Penyebab Kolesterol Tinggi pada Wanita Hamil

, Jakarta - Ketika kehamilan berlaku, ibu mesti makan makanan sihat untuk menjaga kesihatan diri dan janin yang mereka bawa. Salah satu jenis makanan yang perlu dibatasi adalah makanan yang mengandungi kolesterol tinggi. Apabila kandungan kolesterol dalam badan terlalu tinggi, simpanan lemak dapat terjadi di saluran darah menyebabkan beberapa gangguan berbahaya.

Oleh itu, wanita hamil semestinya mengehadkan makanan yang mempunyai kandungan kolesterol tinggi agar tidak menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kelahiran anak. Selain makanan, ada beberapa penyebab lain yang boleh menjadikan kadar kolesterol tinggi dalam tubuh wanita hamil. Inilah ulasan yang lebih lengkap!

Baca juga: Kolesterol pada wanita hamil, apa bahaya?

Perkara yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi Semasa Kehamilan

Kolesterol adalah salah satu lemak badan yang dihasilkan oleh hati kerana ia diperlukan oleh badan. Kolesterol itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu kolesterol HDL dan LDL. Kolesterol HDL boleh dikategorikan sebagai jenis baik dan LDL sebagai jenis buruk. Sekiranya tahap kolesterol LDL terlalu tinggi di dalam badan, komplikasi berbahaya perlu diperhatikan.

Sebenarnya, tahap kolesterol tinggi semasa kehamilan diperlukan untuk menghasilkan hormon steroid, estrogen, dan progesteron, yang penting untuk mengekalkan kehamilan yang normal. Bayi yang tumbuh dan berkembang pada janin menggunakan kolesterol pada tahap tinggi untuk menjaga kesihatan anggota badan dan otak mereka.

Tahap kolesterol secara semula jadi dapat meningkat pada trimester kedua, yang dapat memuncak pada trimester ketiga. Selepas itu, tahap kolesterol dalam badan akan kembali normal sekitar empat minggu setelah melahirkan. Yang mesti dipastikan ialah tahap LDL mestilah kurang dari 100 mg / dL dan tahap kolesterol HDL mestilah lebih besar daripada 60 mg / dL. Semasa mengandung, kadar kolesterol meningkat sekitar 25 hingga 50 peratus. Peningkatan yang ketara berlaku pada tahap kolesterol HDL.

Baca juga: Wanita Hamil Mengandung Kolesterol Tinggi, Apa Bahayanya?

Kolesterol LDL yang terlalu tinggi semasa hamil boleh menyebabkan hipertensi yang boleh memberi kesan negatif pada kehamilan. Wanita hamil yang mengalaminya boleh menyebabkan kelainan yang boleh mengancam nyawa mereka dan janin. Selain itu, kadar kolesterol yang terlalu rendah dalam tubuh juga dapat menyebabkan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi sebelum anda hamil, pastikan anda bercakap dengan doktor anda. Dengan cara itu, ibu dapat mengetahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjaga tahap kolesterol normal tanpa mengambil ubat. Ini kerana beberapa ubat boleh menyebabkan kesan sampingan pada janin. Berikut adalah beberapa cara untuk menguruskan kolesterol dalam badan:

  • Lakukan lebih banyak aktiviti fizikal atau sukan.
  • Makan lebih banyak serat.
  • Makan lebih banyak makanan yang mengandungi lemak sihat, seperti kacang dan alpukat.
  • Hadkan pengambilan makanan goreng dan makanan yang tinggi lemak dan gula.
  • Tambahkan makanan atau makanan tambahan omega-3 ke dalam diet anda.

Baca juga: Adakah benar bahawa kolesterol tinggi menyukarkan kehamilan?

Sekiranya seseorang yang sedang hamil dirawat kerana kolesterol tinggi, doktor akan mengesahkan apakah itu disebabkan oleh kesan kehamilan pada badan. Sekiranya disebabkan oleh faktor lain, doktor akan mencadangkan penurunan kadar kolesterol. Di samping itu, semasa melakukan perubahan gaya hidup atau diet, anda harus mendapatkan nasihat doktor. Anda boleh membincangkannya dengan doktor di , kamu tahu. Tanpa kerumitan, komunikasi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Adakah Kolesterol Tinggi Semasa Kehamilan Biasa?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menguruskan Tahap Kolesterol Anda Semasa Kehamilan.