Kesihatan

Elakkan Makanan Ini Semasa Mengandung Hipertensi

, Jakarta - Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan, terutama jika dialami oleh wanita hamil. Walaupun keadaan ini sebenarnya normal semasa kehamilan, hipertensi semasa hamil boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat dengan baik. Bukan hanya untuk tubuh ibu, darah tinggi semasa hamil juga boleh mengganggu perkembangan janin.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah seseorang meningkat, salah satunya adalah pengambilan makanan tertentu. Berita buruknya ialah wanita hamil tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Oleh itu, gejala hipertensi yang muncul boleh menyusahkan dan pada tahap berbahaya boleh mencetuskan komplikasi pada kehamilan. Mencegah gejala hipertensi semasa hamil boleh dilakukan dengan mengelakkan pengambilan makanan tertentu. Apakah jenis makanan yang harus dielakkan? Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: Mengetahui Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan

Makanan yang Harus Dielakkan

Tekanan darah tinggi boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh memberi kesan berbahaya kepada kesihatan. Seorang wanita hamil dikatakan menghidap hipertensi sekiranya hasil pemeriksaan tekanan darah menunjukkan angka melebihi 140/90 mmHg. Terdapat beberapa jenis hipertensi yang boleh berlaku pada kehamilan, termasuk hipertensi kronik, hipertensi kronik dengan preeklampsia, hipertensi kehamilan, preeklamsia, dan eklampsia.

Makan makanan tertentu boleh menjadi salah satu pencetus tekanan darah tinggi. Oleh itu, untuk mencegahnya juga dilakukan dengan mengelakkan makanan ini. Oleh itu, makanan apa yang harus dielakkan untuk mencegah hipertensi semasa mengandung?

  • Mengandungi banyak garam

Salah satu makanan yang mesti dielakkan agar hipertensi tidak berulang semasa hamil adalah makanan masin atau tinggi garam. Sebenarnya, badan memerlukan sodium dalam jumlah yang sedikit. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak natrium boleh menyebabkan hipertensi. Jadi, ganti garam dengan rempah lain, seperti jintan atau lada. Kurangkan juga pengambilan makanan dalam tin dan makanan segera.

Baca juga: Perhatikan, Ini adalah 7 Nutrien Penting untuk Wanita Hamil

  • Elakkan Alkohol

Selain makanan yang mengandungi banyak garam, wanita hamil juga harus menghindari pengambilan minuman beralkohol. Selain dapat merosakkan dan mengganggu kesihatan tubuh, pengambilan minuman beralkohol selama kehamilan juga dapat membuat ibu mudah terserang tekanan darah tinggi. Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi alkohol.

Selain mengehadkan makanan tertentu, wanita hamil juga harus mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Semasa mengandung, elakkan merokok kerana ini juga dapat meningkatkan risiko hipertensi, seperti tekanan darah tinggi. Selain itu, wanita hamil juga perlu menguruskan tekanan dengan baik untuk mengelakkan tekanan darah meningkat. Sebabnya, tekanan dan tekanan berlebihan boleh mencetuskan wanita hamil untuk mengalami hipertensi.

Wanita hamil juga disarankan untuk terus aktif semasa hamil. Wanita hamil yang tidak banyak bergerak cenderung berisiko mengalami tekanan darah tinggi. Jadi, amalkan rutin fizikal dan konsisten semasa anda hamil.

Baca juga: 8 Makanan Ini Yang Mengurangkan Hipertensi

Tidak hanya menghilangkan tekanan, menjadi aktif juga membantu meningkatkan peredaran darah dan menurunkan tekanan darah. Tetapi perlu diingat, anda tidak boleh mendorong diri anda dan mesti tahu waktu berehat. Aktiviti yang terlalu berat sebenarnya boleh menyebabkan wanita hamil merasa letih dan mudah sakit.

Adakah masalah kesihatan semasa mengandung atau mengalami gejala hipertensi? Bercakap dengan doktor dalam aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu. Diakses pada tahun 2020. 7 Cara Menurunkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Diet untuk Wanita Hamil dengan Tekanan Darah Tinggi.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. Cadangan Diet untuk Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi pada Kehamilan.