Kesihatan

Wanita tidak boleh stres, inilah kesannya

, Jakarta - Ada banyak perkara yang boleh memicu wanita menjadi stres, anda perlu mengetahui kesan wanita mengalami stres. Bermula dari masalah cinta, pra-haid, berat badan, jerawat dan lain-lain. Bagi wanita, anda tidak harus memikirkan masalahnya sehingga berlarutan. Kerana tekanan tidak akan menyelesaikan masalah, sebaliknya, ia akan memberi banyak kesan buruk kepada kesihatan mental dan fizikal anda.

  1. Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Salah satu kesan tekanan wanita dapat membuat keseimbangan hormon dalam tubuh terganggu, menyebabkan kitaran haid tidak teratur. Itulah sebabnya, wanita yang mempunyai pekerjaan dengan tahap tekanan yang tinggi berisiko lebih tinggi mengalami haid yang pendek (kurang dari 24 hari).

  1. Keguguran rambut

Ahli dermatologi Robert Segelmann MD dari Santa Barbara California mendedahkan, pengeluaran androgen meningkat apabila tertekan dapat menyebabkan keguguran rambut untuk beberapa waktu. Tiga hingga enam bulan selepas stres melanda, biasanya rambut akan menjadi kering dan rontok lebih banyak daripada biasanya. Anda boleh mengatasi keadaan ini dengan memakan makanan berkhasiat.

  1. Jerawat

Sekiranya anda mengalami tekanan kerana banyak jerawat yang muncul di wajah anda, anda harus segera menghilangkan tekanan tersebut. Kerana menurut Dr. Segelmann, peningkatan pengeluaran androgen juga dapat membuat kulit sensitif, menyebabkan banyak jerawat. Anda dinasihatkan agar rajin membersihkan wajah anda dengan sabun pembersih muka anti-bakteria dan tidak menggunakannya alat solek pertama sebentar sehingga jerawat di wajah berkurang.

  1. Insomnia

Tekanan dan gangguan tidur berkait rapat. Fikiran yang tertekan akan menyukarkan anda tidur nyenyak sehingga akhirnya anda mengalami insomnia. Sekiranya keadaan ini dibiarkan terlalu lama, maka anda akan mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, menjadi lemah, kurang bersemangat, dan mudah marah.

  1. Berat Badan

Tekanan sebenarnya akan membuatkan anda ingin terus makan secara berlebihan. Biasanya makanan yang cenderung dimakan adalah makanan berkalori tinggi. Kesannya, berat badan akan meningkat secara mendadak dan risiko diabetes, penyakit jantung dan kemurungan meningkat. Anda tidak boleh melepaskan tekanan anda dengan makan makanan dan berusaha untuk selalu makan makanan yang sihat agar berat badan anda terjaga.

  1. Kadar Kesuburan Menurun

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa wanita yang mengalami stres mempunyai peluang lebih rendah untuk hamil. Ini kerana tekanan menjadikan tahap alpha-amylase (enzim yang berkaitan dengan tekanan) meningkat semasa kitaran haid yang mempengaruhi kesuburan wanita, sehingga sukar baginya untuk hamil.

Itulah kesan tekanan yang perlu diketahui oleh wanita. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan diri daripada serangan tekanan, seperti melakukan aktiviti atau hobi yang anda suka, melakukan senaman yoga secara teratur yang dapat membuat fikiran anda tenang, cukup rehat dan meluangkan masa untuk bercuti.

Jangan biarkan tekanan berterusan terlalu lama kerana ia boleh berkembang menjadi kemurungan dan menyebabkan lebih banyak kerosakan mental. Segera hubungi doktor melalui aplikasi jika tekanan tidak hilang. Anda boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Ujian Makmal untuk melakukan pelbagai ujian perubatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found