Kesihatan

5 Kaedah Ujian Buta Warna yang Tepat

Jakarta - Rabun warna adalah gangguan kesihatan yang terjadi pada mata. Ini adalah keadaan di mana kualiti umum penglihatan warna merosot. Sebilangan warna ini merangkumi merah, biru, hijau, dan campuran ketiga-tiga warna ini.

Faktor genetik dan masalah kesihatan seperti alzheimer, parkinson, Glaukoma, diabetes, dan pendedahan kepada bahan kimia boleh menyebabkan kebutaan warna. Jadi, adakah cara yang boleh dilakukan untuk menguji kebutaan warna? Berikut adalah lima cara yang boleh dilakukan untuk ujian buta warna:

  1. Ujian Ishihara

Langkah pertama yang boleh dilakukan adalah mengenal pasti perbezaan warna. Ujian ini dikenali sebagai Ishihara. Caranya adalah dengan membuat bulatan yang telah diberi gambar dalam bentuk titik dengan warna dan ukuran yang berbeza.

  1. Ujian Amanoloskop

Peralatan yang digunakan hampir sama dengan ujian Ishihara, iaitu dengan membuat bulatan dari pelbagai jenis. Tetapi dalam ujian ini, bahagian atas bulatan menggunakan lampu kuning.

  1. Ujian Cambridge

Uji cambridge Ini juga menyerupai ujian Ishihara. Melalui bantuan komputer, anda akan diminta melihat bulatan. Sekiranya anda dapat melihat huruf C dengan jelas, maka anda tidak buta warna.

  1. Ujian Penggubalan

Tidak seperti ujian sebelumnya, ujian ini menggunakan beberapa blok dengan gradasi warna yang berbeza. Semasa memeriksa, anda akan diminta untuk mengatur blok mengikut penggredan. Contohnya, hijau muda, hijau, kemudian hijau tua.

  1. Ujian Farnsworth-Munsell

Beberapa syarikat memerlukan pekerja yang bebas dari rabun warna. Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk ujian buta warna adalah ujian farnsworth-munsell . Dalam ujian ini, anda akan mengambil beberapa objek dengan warna yang sama, tetapi dengan warna yang berbeza.

Ujian rabun warna disarankan untuk dilakukan seawal mungkin. Sekiranya anda ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai ujian buta warna yang selamat. Anda boleh menghubungi pakar oftalmologi melalui perkhidmatan ini Hubungi Doktor dalam aplikasi melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Anda juga boleh membeli ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi dalam aplikasi . Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: Cara Mudah untuk Meningkatkan Kemampuan Mata