Kesihatan

5 Punca Sakit Dada pada Wanita

Jakarta - Ketika mengalami sakit dada, beberapa orang segera fokus pada penyakit jantung. Kesakitan ini boleh berlaku di sebelah kanan, kiri, atau tengah. Ingat, jangan pernah mengabaikan sakit dada, kerana keadaan ini boleh menjadi akibat serangan jantung.

Sakit dada ini dapat bertahan dalam waktu yang singkat, atau boleh berlangsung selama berhari-hari. Keadaan ini bergantung kepada penyebabnya. Dengan kata lain, sakit dada sebenarnya bukan hanya disebabkan oleh penyakit jantung, tetapi ada pelbagai perkara lain yang boleh mencetuskannya.

Jadi, apakah penyebab sakit dada pada wanita?

Baca juga: Sakit Dada dan Gejala Lain Penyakit Pectus Excavatum

Penyakit Jantung dan Sakit Dada

Di Indonesia, hati menjadi "pembunuh" kedua, di Amerika Syarikat (AS) itu adalah cerita yang berbeza. Di AS, penyakit jantung adalah penyebab utama kematian. Nah, menurut pakar dari National Institutes of Health - MedlinePlus di sana, terdapat banyak bentuk penyakit jantung.

Penyebab penyakit jantung yang paling biasa adalah penyempitan atau penyumbatan arteri koronari, saluran darah yang membekalkan darah ke jantung. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai penyakit arteri koronari. Penyakit ini boleh berkembang dari masa ke masa, boleh bermula pada masa kanak-kanak atau remaja. Lalu, bagaimana dengan gejala penyakit jantung yang timbul?

Menurut Persatuan Jantung Amerika, terdapat gejala khas yang perlu diperhatikan. Dalam kebanyakan kes, penyakit arteri koronari menyebabkan sakit dada, sesak nafas, berdebar-debar, dan juga keletihan. Ingat, segera berjumpa atau bertanya kepada doktor ketika mengalami gejala ini. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Perkara yang perlu dititikberatkan, penyebab sakit dada pada wanita bukan hanya disebabkan oleh penyakit jantung, anda tahu.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Bukan sekadar Masalah Jantung

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab sakit dada pada wanita bukan hanya satu faktor, seperti penyakit jantung. Namun, kita perlu tahu bahawa dalam kebanyakan kes, sakit dada memang disebabkan oleh masalah jantung. Bermula dari serangan jantung, penyakit jantung koronari, miokarditis (radang otot jantung), perikarditis (radang membran jantung), hingga kardiomiopati (penyakit yang disebabkan oleh otot jantung yang lemah).

Kemudian, selain daripada penyakit jantung, apa lagi yang boleh menyebabkan sakit dada?

  1. Penyakit paru paru. Contohnya, emboli paru, radang selaput yang menutupi paru-paru (pleuritis), abses paru-paru, atelektasis, hingga tekanan tinggi pada saluran darah di paru-paru (hipertensi paru).

  2. Gangguan otot sternum. Contohnya, keradangan tulang rawan yang menghubungkan tulang rusuk dan sternum atau patah tulang rusuk.

  3. Gangguan sistem pencernaan. Contohnya, penyakit refluks asid (GERD), pankreatitis, batu empedu, atau keradangan pada pundi hempedu.

  4. Keadaan perubatan lain. Dalam beberapa kes, serangan herpes zoster atau panik juga boleh menyebabkan sakit dada.

Baca juga: 7 Punca Sakit Dada Kiri

Segera berjumpa doktor

Seperti yang dijelaskan di atas, jangan sekali-kali memandang rendah sakit dada. Kerana keadaan ini dapat menunjukkan masalah serius pada tubuh. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya sakit dada semakin teruk. Contohnya, jika anda merasa sakit dada, seperti ditekan, memancar ke rahang, lengan, leher, atau menembusi ke belakang.

Bukan hanya itu, terdapat juga beberapa syarat lain yang mesti dipatuhi, seperti:

  • Peluh sejuk;

  • Pening;

  • Sukar bernafas;

  • Denyutan jantung; dan

  • Pening dan muntah.

Oleh itu, apabila anda mengalami sakit dada dan disertai dengan beberapa aduan di atas, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Tanda Amaran Klinik Mayo Serangan Jantung. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Sakit dada.