Kesihatan

Suka muntah makanan, inilah yang berlaku pada tubuh seseorang yang menghidap bulimia

, Jakarta - Seperti semua gangguan makan, bulimia adalah penyakit serius. Keadaan ini boleh merosakkan tubuh secara kekal, malah boleh menyebabkan kematian. Orang yang menghidap bulimia akan sering makan makanan atau makan yang banyak dan kemudian berusaha menurunkan kalori dalam apa yang disebut pembersihan.

Keadaan ini sering melibatkan muntah, senaman berlebihan, atau penyalahgunaan julap atau diuretik. Kitaran tingkah laku ini boleh menyebabkan masalah di semua bahagian badan penghidap. Bulimia bahkan boleh mempengaruhi otak dan sering dikaitkan dengan masalah kesihatan mental, seperti kegelisahan dan kemurungan.

Kesan Fizikal Bulimia

Kitaran berpesta dan pembersihan boleh merosakkan tubuh secara fizikal. Ia boleh menyebabkan kerosakan pada segalanya dari jantung dan sistem pencernaan, gigi dan gusi dan menimbulkan masalah lain, termasuk:

Baca juga: Terapi Psikologi Boleh Mengatasi Bulimia, Bagaimana Anda?

  1. Ketidakseimbangan elektrolit

Elektrolit adalah bahan kimia, seperti natrium dan kalium, yang membantu tubuh mengekalkan jumlah cecair yang tepat di saluran darah dan organ. Apabila anda melakukan "membersihkan" aka muntah makanan yang baru anda makan, maka ini membuat anda kehilangan elektrolit dan menjadi dehidrasi. Ini pasti menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit, masalah jantung, dan kematian.

  1. Masalah Jantung

Keadaan ini boleh merangkumi jantung yang cepat, berdebar, atau berdebar (disebut berdebar) dan irama jantung yang tidak normal yang disebut aritmia.

  1. Kerosakan pada Esofagus

Muntah yang kuat boleh menyebabkan terkoyak lapisan esofagus dan tiub yang menghubungkan tekak ke perut. Sekiranya air mata berlinangan, ia boleh menyebabkan pendarahan yang teruk dan mengancam nyawa. Ini dikenali sebagai sindrom Mallory-Weiss. Darah merah terang di muntah adalah gejala sindrom ini.

  1. Esofagus pecah

Muntah berulang kali juga boleh menyebabkan kerongkongan pecah. Ini dipanggil sindrom Boerhaave. Ini adalah keadaan kecemasan dan memerlukan pembedahan segera.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Gangguan Makan Bulimia Yang Betul

  1. Masalah Hormonal

Masalah pembiakan, termasuk tempoh yang tidak teratur, tempoh yang tidak dijawab, dan masalah kesuburan adalah kesan sampingan yang biasa bagi orang yang menderita bulimia.

  1. Sambungan Diabetes

Penyelidikan telah menunjukkan hubungan antara diabetes dan bulimia. Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1 dan gangguan makan, anda juga mungkin mempunyai keadaan yang dikenali sebagai diabulimia.

Istilah ini dimaksudkan untuk menggambarkan orang yang menghidap diabetes yang bergantung kepada insulin dan sengaja mengambil lebih sedikit daripada yang sepatutnya untuk menurunkan berat badan. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti strok atau koma atau bahkan boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Berpotensi Mengancam nyawa, Ini adalah Gejala Bulimia

  1. Tanda Russell

Menggunakan jari anda secara kerap untuk membuat orang bulimik muntah boleh menyebabkan bahagian belakang sendi jari berubah warna atau tidak berperasaan. Keadaan kulit ini dipanggil tanda Russell.

  1. Masalah Mulut

Muntah asid perut boleh merosakkan enamel gigi dan menjadikan gigi sensitif terhadap panas dan sejuk. Asid perut juga boleh menghilangkan warna gigi dan menyebabkan penyakit gusi. Makanan yang muntah juga boleh menyebabkan luka di sudut mulut dan sakit tekak. Dan bulimia boleh menyebabkan kelenjar air liur membesar di dalam mulut.

  1. Masalah pencernaan

Bulimia dapat merosakkan perut dan usus secara kekal, menyebabkan masalah lain, seperti sembelit, cirit-birit, pedih ulu hati, dan sindrom iritasi usus.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang berlaku pada tubuh seseorang yang menderita bulimia, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found