Kesihatan

Makanan Sihat Yang Boleh Dimakan Sebelum Tidur

, Jakarta - Untuk menjaga berat badan yang ideal, tidak sedikit orang yang memilih untuk tidak makan malam. Makan malam telah lama dikenali sebagai pencetus kenaikan berat badan. Ini berlaku kerana badan cenderung tidak aktif, jadi hampir tidak ada pembakaran lemak. Akibatnya, makanan yang tidak dibakar ini akan berubah menjadi simpanan lemak.

Namun, makan pada waktu malam, terutama sebelum tidur, tidak selalu memberi kesan negatif. Tidur dengan perut kosong dapat membuat anda terjaga sepanjang malam dan membawa kepada insomnia. Sebaliknya, semasa anda mengisi perut sebelum tidur dengan makanan sihat, badan anda akan mudah tidur dan anda akan mendapat tidur yang berkualiti.

Baca juga: Snek pada waktu malam, ini membahayakan kesihatan

Makanan Sihat Yang Boleh Dimakan Sebelum Tidur

Berikut adalah pilihan makanan sihat yang boleh anda makan sebelum tidur yang perlu anda ketahui, iaitu:

  1. Pisang

Sebenarnya makan disarankan dilakukan sebelum jam 7 malam. Namun, jika anda terpaksa melewatkan waktu itu, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan sama sekali. Memaksa tidur dengan perut kosong boleh mencetuskan pelbagai masalah, terutama dalam pencernaan.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh memilih untuk makan pisang sebelum tidur. Pisang adalah sejenis makanan yang dapat meningkatkan tenaga. Kajian yang diterbitkan dalam Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan A.S., mendedahkan bahawa pisang mengandungi triptofan yang merupakan sumber magnesium terbaik.

Kandungan ini membantu tubuh menjadi lebih santai dan membantu proses pemulihan tenaga. Kandungan serotonin dan melatonin dalam pisang juga dapat membantu tubuh tidur lebih cepat.

  1. Sayang

Sekiranya anda terlalu malas mengunyah, anda boleh mencuba "membengkak" perut anda dengan sesudu madu. Ini dapat merangsang tubuh untuk melepaskan melatonin di otak dan mematikannya orexin yang memastikan badan terjaga pada waktu malam.

Anda juga boleh mencuba menggabungkan madu dengan makanan lain, seperti pisang. Selain sihat, tentunya makanan ini dapat mengatasi rasa lapar dan memudahkan badan tidur.

Baca juga: Ini adalah sebab untuk mengantuk selepas makan

  1. Kacang badam

Makan badam pada waktu malam dapat membantu mengurangkan keletihan otot dan saraf. Di samping itu, makanan yang mengandungi lemak yang baik untuk tubuh dapat mengekalkan irama jantung. Badam juga dikenali sebagai sumber lemak yang baik untuk dimakan oleh badan.

Terdapat juga kandungan triptofan dan magnesium yang membantu proses rehat badan berjalan dengan optimum. Penyelidikan bertajuk Sumber Makanan dan Bioaktiviti Melatonin mendedahkan bahawa badam adalah jenis kacang dengan sumber hormon melatonin terbaik yang dapat meningkatkan kualiti tidur.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah kesihatan kacang almond, anda boleh bertanya terus dengan pakar pemakanan . Melalui aplikasinya, anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan pada bila-bila masa.

Baca juga: Cara menghilangkan rasa mengantuk selepas makan tengah hari

  1. Gandum

Lapar pada waktu malam? Makan gandum sahaja! Gandum kaya dengan vitamin, mineral dan asid amino. Kandungan ini mendorong melatonin dalam badan dan merangsang mengantuk sehingga anda kenyang dan mudah tertidur. Oat juga berperanan dalam mendorong pengeluaran insulin dan meningkatkan gula darah secara semula jadi.

Itulah beberapa jenis makanan sihat yang boleh dimakan sebelum tidur. Ingat, pilihan makan malam yang salah boleh menyebabkan gangguan pencernaan yang serius. Oleh itu, pastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang diperlukan oleh badan anda, terutama pada waktu malam sebelum tidur.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Makanan Terbaik untuk Makan Sebelum Tidur.
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2020. Snek Waktu Tidur yang Membantu Anda Tertidur.
Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan A.S. Diakses pada tahun 2020. Sumber Makanan dan Bioaktiviti Melatonin.
Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan A.S. Diakses pada tahun 2020. L-Tryptophan: Fungsi Metabolik Asas, Penyelidikan Tingkah Laku dan Petunjuk Terapi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found