Kesihatan

Virus Corona Masuk ke Indonesia, 2 Orang Positif di Depok!

Jakarta - Presiden Joko Widodo (Jokowi) mengumumkan bahawa coronavirus Wuhan (COVID-19) telah memasuki wilayah Indonesia (Kompas.com 02/03/2020, 11:26: WIB). Kini jenis virus korona terbaru ini telah menjangkiti dua warganegara Indonesia (WNI).

Jokowi mengatakan bahawa dua warganegara Indonesia yang dijangkiti virus ini mempunyai hubungan dengan warga Jepang yang mengunjungi Indonesia. Warganegara Jepun itu hanya dikesan dengan COVID-19 di Malaysia, setelah meninggalkan Indonesia.

Kes COVID-19 pertama di Indonesia diperoleh melalui pencarian oleh Kementerian Kesihatan Indonesia. “Siapa yang bertemu, dijumpai dan dijumpai orang Jepun ke Indonesia. Ternyata orang yang terkena virus korona bersentuhan dengan dua orang, seorang ibu berusia 64 tahun dan anak perempuannya yang berusia 31 tahun, "kata Jokowi.

"Diperiksa dan pagi ini saya menerima laporan dari Menteri Kesihatan bahawa ibu dan anak perempuannya positif virus korona," tambahnya Kompas.com.

Bagaimana dengan lokasi kedua warga Indonesia yang dijangkiti virus Wuhan corona? Seperti yang dilaporkan gegelungMenteri Kesihatan Terawan Agus Putranto mengatakan ibu dan anak itu dijangkiti virus korona di rumah mereka di Depok.

"Rumah-rumah diperiksa, ibu dan anak, umur satu adalah 61 tahun dan 31 tahun. Mereka berada di rumah sendiri. Mangsa berada di Jakarta, daerah Depok," kata Terawan di Istana Merdeka, Jakarta Pusat, Senin (2/3).

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

Pastikan anda selamat dari Corona

Ingat, penyakit korona merebak dengan begitu cepat. Pemantauan melalui data masa nyata (2 Mac 2020) dari The GISAID - Global Initiative on Sharing All Influenza Data, sebanyak 89.072 orang global telah dijangkiti virus ini. Dari jumlah tersebut, sekurang-kurangnya 3.044 terpaksa kehilangan nyawa.

Jadi, bagaimana anda mencegah ancaman virus korona Wuhan? Nah, berikut adalah petua menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan AS - Medlineplus.

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air selama 20 saat, sehingga bersih.

 • Elakkan menyentuh wajah, hidung atau mulut apabila tangan anda kotor atau tidak dicuci.

 • Elakkan hubungan langsung atau rapat dengan orang yang sakit.

 • Elakkan menyentuh haiwan liar atau unggas.

 • Bersihkan dan sterilkan permukaan yang sering digunakan.

 • Tutup hidung dan mulut ketika bersin atau batuk dengan tisu. Kemudian, buang tisu dan basuh tangan anda, hingga bersih.

 • Jangan biarkan rumah sakit.

 • Pakai topeng dan segera pergi ke pusat kesihatan apabila mengalami simptom penyakit pernafasan.

Di samping itu, ada satu perkara yang mesti dititikberatkan. Pastikan simptom selesema yang anda alami berbeza dengan COVID-19. Virus ini boleh menyebabkan pelbagai gejala pada penghidapnya. Gejala ini bergantung pada betapa seriusnya jangkitan. Berikut adalah beberapa gejala:

 • Hidung berair.

 • Sakit kepala.

 • Batuk.

 • Sakit tekak.

 • Demam.

 • Merasa tidak sihat.

Awas, jangkitan dengan COVID-19 boleh berubah menjadi bronkitis dan radang paru-paru yang menyebabkan gejala seperti:

 • Demam yang mungkin tinggi jika pesakit menghidap radang paru-paru.

 • Batuk dengan lendir.

 • Susah bernafas.

 • Sakit dada atau sesak ketika bernafas dan batuk.

 • Jangkitan boleh bertambah teruk jika menyerang kumpulan individu tertentu. Contohnya, orang yang mempunyai penyakit jantung atau paru-paru, orang dengan sistem imun yang lemah, bayi, dan orang tua.

Sekiranya anda mengesyaki diri anda atau ahli keluarga anda mempunyai jangkitan virus korona, atau sukar untuk membezakan gejala COVID-19 dari selesema, segera tanyakan kepada doktor anda. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Dengan begitu, anda tidak perlu pergi ke hospital dan mengurangkan risiko dijangkiti pelbagai virus dan penyakit.

Sebagai tambahan kepada kes pertama virus Wuhan corona di Indonesia, ada hal lain yang sedang menuai polemik, yaitu penamaan penyakit dan virus yang berkaitan dengan jenis virus terbaru ini. Penamaan itu sering membuat orang awam merasa bingung.

Ketika pertama kali merebak pada akhir Disember 2019, penyakit ini disebut sebagai novel coronavirus atau sekadar virus korona. Walau bagaimanapun, penamaannya berubah menjadi coronavirus novel 2019 (2019-nCoV). Bagaimana dengan sekarang? Kini penamaan 2019-nCoV telah berubah menjadi penyakit koronavirus (COVID-19). Selepas itu, ada perkara lain yang boleh membingungkan.

Baca juga: Selain Corona Virus, Ini adalah 12 Wabak mematikan lain dalam Sejarah

COVID-19 kini dikaitkan dengan coronavirus sindrom pernafasan akut yang teruk 2 (SARS-CoV-2). Sebilangan profesional mengatakan kedua-dua perkara ini adalah penyakit yang berbeza. Jadi, apakah perbezaan antara COVID-19 dan SARS-CoV-2, yang sering menimbulkan kontroversi di media massa?

Penamaan tidak harus sama

Bercakap mengenai wabak radang paru-paru yang bermula di Wuhan, China, tentu saja, kita juga membincangkan mengenai virus penyebabnya. Perkara yang perlu digarisbawahi ialah virus dan penyakit yang ditimbulkannya boleh mempunyai nama yang berbeza. Ingat, berbeza!

Contohnya, virus imunodefisiensi manusia (HIV) adalah virus yang menyebabkan sindrom imunodefisiensi yang diperoleh (BANTUAN). Masalahnya, orang awam sering mengetahui nama penyakit, tetapi bukan nama virus yang menyebabkannya.

Lalu, bagaimana dengan COVID-19 dan SARS-CoV-2? Sumber yang sah yang boleh digunakan adalah dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam siaran "Menamakan penyakit coronavirus (COVID-19) dan virus yang menyebabkannya".

Penyakit yang endemik di Wuhan dan tersebar di seluruh dunia dinamakan, kini secara rasmi dinamakan COVID-19. Sementara itu, SARS-CoV-2 adalah virus yang menyebabkannya. Nah, kesimpulannya COVID-19 adalah nama penyakit ini, sementara SARS-CoV-2 merujuk kepada virus.

Anda tidak keliru, bukan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi mengenai penyakit COVID-19 dan pencegahannya.

Baca juga: Coronavirus Novel Ditemui Sejak 2012, Fakta atau Hoax?

Banyak Pertimbangan Perubatan

Sekarang timbul persoalan baru, mengapa penamaan penyakit dan virus yang menyebabkannya boleh berbeza? Bukankah lebih mudah jika namanya sama? Ternyata, menurut para pakar di WHO terdapat berbagai proses dan tujuan, untuk menamakan virus dan penyakit.

Virus diberi nama berdasarkan struktur genetiknya. Tujuannya adalah untuk mempermudah pengembangan ujian diagnostik, vaksin, dan ubat-ubatan. Virologi dan komuniti saintifik yang lebih luas melakukan kerja ini. Menamakan virus juga tidak asli. Terdapat institusi yang diberi kuasa, yang disebut Jawatankuasa Internasional Taksonomi Virus (ICTV).

Bagaimana dengan menamakan penyakit? Penyakit diberi nama untuk memungkinkan perbincangan mengenai pencegahan, penyebaran, penularan, keparahan, dan perawatan penyakit.

Kesediaan dan tindak balas terhadap penyakit manusia adalah peranan WHO. Oleh itu, penyakit ini secara rasmi dinamakan oleh WHO dalam International Classification of Diseases (ICD).

Oleh itu, jangan salah semasa bercakap mengenai COVID-19 dan SARS-CoV-2. WHO mengumumkan "COVID-19" sebagai nama penyakit baru pada 11 Februari 2020. Sementara itu, ICTV mengumumkan "koronavirus 2 sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS-CoV-2)" sebagai nama virus baru pada 11 Februari, 2020.

Nama SARS-CoV-2 dipilih kerana virus ini secara genetik berkaitan dengan coronavirus yang bertanggungjawab terhadap wabak SARS 2003. Walaupun berkaitan secara genetik, virus yang menyebabkan SARS dan COVID-19 adalah berbeza.

Kilas balik COVID-19

Virus Wuhan corona atau COVID-19 kini telah endemik selama kira-kira tiga bulan. Untuk menyegarkan ingatan anda mengenai COVID-19, berikut adalah beberapa fakta penting yang kumpulkan dari jurnal The Lancet - Gambaran klinikal pesakit yang dijangkiti coronavirus novel 2019 di Wuhan, China (diterbitkan pada 24 Januari 2020).

Baca juga: Mangsa Virus Corona Terus Meningkat, Ini 5 Fakta Virus Corona Baru

 1. Disember 2019

Pada bulan Disember 2019, satu siri kes radang paru-paru yang tidak diketahui sebabnya muncul di Wuhan, Hubei, China. Hasil ujian makmal menunjukkan bahawa penyakit ini disebabkan oleh jenis virus korona terbaru.

Kerajaan China mengesyaki Pasar Makanan Laut Huanan sebagai sumber utama penularan penyakit pada 31 Disember 2019. Pada 1 Januari 2020, Pasar Makanan Laut Huanan ditutup secara rasmi.

2. Gejala dan Penyakit yang Menyertai

Penemuan Pada 2 Januari 2020, 41 pesakit yang dirawat di hospital dikenal pasti mengalami jangkitan 2019-nCoV (sebelum namanya ditukar menjadi COVID-19). Sebilangan besar pesakit yang dijangkiti adalah lelaki 30 daripada 41 (73 peratus). Kurang daripada separuh pesakit (13 orang) mempunyai sejarah penyakit yang mendasari.

Contohnya, diabetes, darah tinggi, dan penyakit kardiovaskular. Umur purata orang dengan 2019-nCoV pada masa itu adalah sekitar 49 tahun. Dari 41 pesakit secara keseluruhan, mempunyai sejarah mengunjungi Pasar Makanan Laut Huanan.

Gejala biasa pada permulaan penyakit adalah demam (40 pesakit [98 peratus]), batuk (31 pesakit [76 peratus]), dan myalgia (sakit otot) atau keletihan (18 pesakit [44 peratus]).

Gejala yang kurang biasa adalah pengeluaran dahak (11 pesakit [28 peratus daripada 39), sakit kepala (tiga pesakit [8 peratus] dari 38), hemoptisis (dua pesakit [5 peratus] dari 39 orang), dan cirit-birit (satu pesakit [3 peratus]) .] daripada 38).

Dari semua 41 pesakit mengalami radang paru-paru dengan penemuan abnormal pada CT dada. Komplikasi boleh berlaku dalam bentuk sindrom gangguan pernafasan akut.

3. Satu Keluarga dengan SARS dan MERS

Penyakit pneumonia 2019-nCoV ternyata menjadi keluarga dengan Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS). SARS mempunyai kadar kematian 10 peratus, sementara MERS sekitar 37 peratus.

Menurut para pakar, virus korona yang telah dikenal pasti seperti ujung gunung es. Itulah kejadian zoonotik yang berpotensi lebih baru dan teruk untuk diungkapkan.

4. Menyebar Lebih Cepat

Dari 41 pesakit (2 Januari), penyakit ini berkembang pesat. Menurut data dalam jurnal itu, pada 24 Januari 2020 sekitar 835 orang (25 kes maut) dijangkiti virus ini. Bukan hanya itu, virus misterius ini telah merebak ke wilayah lain di China, dan negara-negara lain.

5. Kelawar Disyaki

Kedua-dua virus yang menyebabkan SARS dan MERS dipercayai berasal dari kelawar. Jangkitan itu disebarkan secara langsung kepada manusia dari unta musang dan unta dromedari. Sebanyak 35 kajian luas mengenai SARS dan virus yang berkaitan dengan MERS pada kelawar.

Kerajaan China juga mengesyaki kelawar sebagai penyebab 2019-nCoV pada masa itu. Sebenarnya, virus korona jarang berkembang dan menjangkiti manusia dan merebak ke individu lain. Namun, kes di China kini menjadi bukti yang jelas bahawa virus ini dapat merebak dari haiwan ke manusia.

Mengenai hal ini, jika anda masih mempunyai pertanyaan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2020. Menamakan penyakit coronavirus (COVID-19) dan virus yang menyebabkannya.
HIV.Gov. Diakses pada 2020. Apakah HIV dan AIDS?
The Lancet. Diakses pada tahun 2020. Gambaran klinikal pesakit yang dijangkiti coronavirus novel 2019 di Wuhan, China.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Coronavirus.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada 2020. Coronavirus Novel 2019 (2019-nCoV), Wuhan, China.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus.