Kesihatan

Ketahui Gejala Vertigo dalam Strain Otak

, Jakarta - Strok batang otak boleh mempunyai gejala yang kompleks dan sukar didiagnosis. Seseorang mungkin mengalami vertigo yang teruk, pening, dan ketidakseimbangan tanpa ciri kebanyakan strok yang biasanya lemah pada satu sisi badan.

Gejala vertigo pusing atau ketidakseimbangan biasanya berlaku bersama-sama, pening sahaja bukanlah tanda strok. Stroke sistem otak juga boleh menyebabkan penglihatan berganda, pertuturan kabur, dan penurunan tahap kesedaran. Maklumat lebih lanjut mengenai hubungan antara vertigo dan strok boleh dibaca di bawah!

Bagaimana Stroke Otak Berlaku

Dengan diameter hanya setengah inci, batang otak mengawal semua aktiviti asas sistem saraf pusat, iaitu kesedaran, tekanan darah, dan pernafasan. Semua kawalan motor untuk badan mengalir melaluinya.

Strok batang otak boleh merosakkan salah satu atau semua fungsi ini. Strok batang otak yang lebih teruk boleh menyebabkan sindrom terkunci, keadaan di mana orang hanya dapat menggerakkan mata.

Baca juga: Apakah Punca Strok? Inilah jawapannya

Sekiranya strok di batang otak berpunca dari pembentukan bekuan, maka aliran darah yang lebih cepat dapat dipulihkan, semakin besar peluang untuk sembuh. Orang dengan keadaan ini harus mendapatkan rawatan secepat mungkin untuk pemulihan yang terbaik.

Seperti semua strok, sapuan batang otak menghasilkan defisit dan pemulihan spektrum yang luas. Sama ada seseorang pulih dari kekurangan kecil atau teruk bergantung pada lokasi strok di batang otak, sejauh mana kecederaannya, dan seberapa cepat rawatan diberikan.

Faktor risiko strok batang otak adalah sama seperti strok di kawasan otak lain, tekanan darah tinggi, diabetes, penyakit jantung, fibrilasi atrium, dan merokok. Strok batang otak boleh disebabkan oleh gumpalan atau pendarahan. Terdapat juga penyebab yang jarang berlaku, seperti kecederaan pada arteri kerana pergerakan kepala atau leher secara tiba-tiba.

Ini kerana pukulan batang otak biasanya tidak mempengaruhi kemahiran berbahasa, pesakit sering dapat berpartisipasi lebih lengkap dalam terapi pemulihan. Penglihatan berganda dan vertigo biasanya sembuh setelah beberapa minggu pulih dalam strok batang otak ringan hingga sederhana.

Baca juga: Bolehkah Orang dengan Strok Pulih Sepenuhnya?

Mitos dan Fakta Strok

Ada banyak yang mengatakan bahawa strok hanya berlaku pada orang tua dan orang muda tidak terdedah kepadanya. Sebenarnya, strok juga boleh berlaku pada orang yang lebih muda, termasuk bayi.

Sebilangan besar strok cenderung berlaku pada orang yang berumur kurang dari 65 tahun. Sebilangan besar kanak-kanak mengabaikan simptom strok kerana mereka fikir ia tidak boleh berlaku pada usia mereka.

Pada mulanya, orang berpendapat bahawa strok adalah kelumpuhan secara tiba-tiba dan tidak dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, idea ini telah berubah dengan banyak orang mempersoalkan penyebab semuanya.

Sebenarnya, pukulan dapat dikenali dari segi wajah, lengan, pertuturan, dan kepantasan seseorang. Sesiapa yang mengalami kebas di tangan, kaki, muka, termasuk ucapan yang tidak jelas harus dikejarkan ke pusat kecemasan terdekat.

Perlu diingat bahawa wanita mempunyai gejala yang berbeza daripada lelaki ketika mereka mengalami strok. Gejala strok pada wanita adalah kebas pada satu sisi badan, sakit dada, sakit kepala, cegukan, dan pening.

Tidak disyorkan mengambil aspirin semasa strok kerana semua strok mungkin tidak disebabkan oleh pembekuan darah. Walaupun sebilangan besar strok disebabkan oleh pembekuan darah, namun terdapat beberapa stroke yang disebabkan oleh saluran darah pecah yang menghentikan pengeluaran oksigen ke otak.

Oleh itu, pengambilan aspirin semasa strok boleh menjadikan strok lebih teruk. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai strok, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Persatuan Strok Amerika. Diakses pada tahun 2020. Pukulan batang otak.
MedLife. Diakses pada tahun 2020. Fakta! Anda mesti tahu mengenai Stroke.