Kesihatan

Alami Hemiplegia, Inilah Cara Menjaga Keseimbangan

, Jakarta - Memandangkan fungsinya untuk seluruh tubuh, otak adalah organ yang sangat penting bagi semua orang. Sistem saraf di otak dapat mengawal bagaimana otot berfungsi melalui sistem saraf di sepanjang tulang yang akan merangsang otot untuk bekerja. Namun, jika terdapat kerosakan pada organ, rangsangan otot dapat berhenti sepenuhnya sehingga menyebabkan kelumpuhan.

Gangguan kelumpuhan hanya boleh mempengaruhi satu bahagian badan, yang juga disebut hemiplegia. Seseorang yang menderita ini, satu bahagian badannya, baik kanan atau kiri akan sukar bergerak sehingga mati rasa. Oleh itu, penting untuk mengetahui bagaimana menjaga keseimbangan pada orang yang menderita hemiplegia. Inilah beberapa cara!

Baca juga: Nampaknya, ini adalah penyebab utama hemiplegia

Cara Mengekalkan Keseimbangan pada Orang dengan Hemiplegia

Hemiplegia adalah gangguan yang menyebabkan kelumpuhan pada satu sisi badan. Biasanya, gangguan ini disebabkan oleh kecederaan pada otak, terutamanya strok. Seseorang yang mengalami gangguan ini akan merasa sukar untuk melaksanakan tugas harian. Oleh itu, penting untuk mengetahui bagaimana menjaga keseimbangan pada orang yang menderita hemiplegia.

Sekiranya hemiplegia telah berlaku sebelum kelahiran, semasa kelahiran, atau pada usia 2 tahun pertama, gangguan itu disebut hemiplegia kongenital. Sekiranya penyakit itu berlaku di kemudian hari, ia dikategorikan sebagai hemiplegia yang diperoleh. Walau bagaimanapun, hemiplegia tidak progresif kerana setelah serangan bermula, gejala tidak bertambah buruk.

Gangguan ini boleh mempengaruhi aktiviti harian kerana lumpuh separuh badan. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengekalkan keseimbangan badan agar penyembuhan dapat menjadi lebih berkesan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh digunakan:

  1. Latihan jarak jauh

Salah satu cara yang boleh digunakan untuk dapat mengekalkan keseimbangan badan akibat gangguan hemiplegia adalah dengan melakukan senaman julat pergerakan . Ini dapat membantu tubuh untuk mengelakkan kekejangan otot dan kontraksi dengan menggerakkan bahagian badan yang lumpuh. Anda boleh melakukannya sendiri atau memerlukan pertolongan dari orang lain kerana bahagian badannya sudah sukar digerakkan.

Baca juga: Mengapa Demam pada Kanak-kanak Boleh Menyebabkan Kelumpuhan?

  1. Latihan Fleksibiliti

Ahli terapi juga akan mengesyorkan anda melakukan senaman fleksibiliti agar badan sentiasa aktif agar gangguan hemiplegia dapat diatasi dengan segera. Program ini akan dibuat mengikut keperluan dan dapat meningkatkan peredaran darah dan mengembalikan keseimbangan badan. Apabila digabungkan dengan latihan kekuatan, postur dan kemampuan yang lebih baik akan dihasilkan.

  1. Rangsangan Elektrik

Kaedah lain yang boleh dilakukan untuk menjaga keseimbangan tubuh dari gangguan hemiplegik adalah melakukan rangsangan elektrik. Kaedah ini dapat menguatkan otot lengan dan meningkatkan jarak pergerakan pada orang yang mengalami gangguan tersebut. Rangsangan elektrik dilakukan dengan pembalut elektrik kecil yang diletakkan pada otot lengan yang lemah. Cas elektrik yang kecil akan mencetuskan kejutan pada otot sehingga mereka dapat menguncup sehingga anda dapat menggerakkan lengan anda.

  1. Fisioterapi

Orang dengan hemiplegia juga boleh melakukan fisioterapi untuk menjaga keseimbangan badan. Ahli fisioterapi akan membantu anda mengimbangkan badan anda dengan meletakkan berat badan pada bahagian badan yang terjejas sehingga menjadi lebih kuat dan dapat mengawal otot-ototnya semula. Kaedah ini mesti dilakukan secara berkala agar dapat memberi kesan yang baik pada tubuh.

Itulah beberapa kaedah yang dapat diaplikasikan agar tubuh dapat menjaga keseimbangan akibat gangguan hemiplegia. Dengan menerapkan beberapa kaedah ini secara berkala, diharapkan fungsi tubuh akan kembali cepat. Jadi, aktiviti harian dapat kembali normal.

Baca juga: Apakah Punca Strok? Inilah jawapannya

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan cara menjaga keseimbangan badan dari serangan hemiplegia. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari.

Rujukan:
Saebo. Diakses pada tahun 2020. Mengubati Hemiplegia dan Hemiparesis Selepas Strok.
Yayasan Strok. Diakses pada tahun 2020. Mengatasi hemiplegia dan hemiparesis.