Kesihatan

Menjaga Kesihatan Mata, inilah perbezaan antara Presbyopia dan Myopia

, Jakarta - Mata adalah aset yang perlu dijaga. Namun, apabila anda semakin tua dan menggunakannya, jangan terkejut jika anda mengalami presbiopia dan miopia pada masa akan datang. Rabun jauh (rabun jauh) adalah kebalikan dari rabun jauh (presbyopia), yang merupakan mata yang tidak dapat melihat benda-benda yang jauh. Ini kerana lensa mata tidak dapat diratakan untuk mengurangkan panjang fokus.

Selain rabun jauh, mata juga rentan terhadap presbiopia. Berbeza dengan rabun, presbiopia adalah keadaan mata yang secara beransur-ansur kehilangan kemampuannya untuk fokus, mengakibatkan ketidakupayaan untuk melihat objek pada jarak dekat. Presbyopia juga merupakan salah satu perkara yang muncul sebagai sebahagian daripada proses penuaan.

Baca juga: Mata Tidak Berfokus Mungkin Mempunyai Presbyopia

Mengakui Gangguan Mata

Terdapat banyak jenis gangguan mata, termasuk presbiopia dan miopia. Faktor kerosakan mata berbeza-beza, mulai dari gaya hidup, tidak menjaga kesihatan mata, hingga proses penuaan yang terjadi secara semula jadi. Beberapa gangguan mata berlaku kerana kerosakan, misalnya pada rabun. Kerosakan pembiasan, lapisan kornea yang tidak licin seperti mata biasa, menyebabkan cahaya masuk tidak dapat dibiaskan secara normal. Cahaya yang memasuki mata difokuskan di depan retina, sehingga penglihatan jarak menjadi kabur.

Punca di sebalik kerosakan itu belum diketahui dengan pasti. Keadaan ini dianggap disebabkan oleh dua faktor utama, iaitu keturunan dan pengaruh persekitaran. Anak-anak yang ibu bapa mereka yang rabun jauh mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Pengaruh persekitaran juga memainkan peranan penting, misalnya terlalu sering membaca, menonton televisyen, atau menggunakan komputer.

Berita buruknya adalah bahawa rabun jauh tidak dapat dicegah sepenuhnya. Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi mata sambil mengurangkan perkembangan keadaan mata anda. Langkah-langkah ini merangkumi:

  • Melindungi mata dari pendedahan cahaya matahari secara langsung. Gunakan cermin mata hitam semasa melakukan perjalanan pada waktu siang.
  • Periksa kesihatan mata dengan kerap.
  • Gunakan cermin mata atau kanta lekap dengan ukuran yang tepat dan mengikut keadaan mata.
  • Kenali gejala rabun jauh dengan teliti.
  • Mengamalkan gaya hidup sihat, seperti berhenti merokok dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran (terutama yang kaya dengan vitamin A).
  • Mengawal penyakit kronik, terutamanya diabetes dan darah tinggi.

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Presbyopia aka Mata Tidak Berfokus

Di samping itu, terdapat juga presbiopia yang berlaku kerana proses penuaan, sehingga fungsi visual mata juga menurun. Proses melihat pada manusia bermula apabila mata menangkap cahaya yang memantulkan objek. Cahaya akan melewati membran mata yang jelas (kornea), dan dihantar ke lensa yang terletak di belakang iris (iris).

Kemudian, lensa akan membengkokkan cahaya untuk fokus pada retina, yang akan mengubah cahaya menjadi isyarat elektrik dan kemudian menghantarnya ke otak. Selepas itu, isyarat akan diproses menjadi gambar.

Lensa mata dikelilingi oleh otot elastik, sehingga dapat mengubah bentuk lensa menjadi fokus cahaya. Namun, seiring bertambahnya usia, otot-otot di sekitar lensa mata kehilangan keanjalan dan mengeras. Keadaan pengerasan otot lensa yang menyebabkan presbiopia. Lensa menjadi kaku dan tidak dapat berubah bentuk, menjadikan cahaya yang memasuki retina tidak fokus.

Baca juga: Berikut adalah 3 kaedah untuk merawat jarak dekat

Sekiranya tidak dirawat, presbiopia boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk astigmatisme, yang merupakan keadaan penglihatan kabur kerana kelengkungan kornea yang tidak sempurna. Komplikasi lain yang boleh berlaku adalah rabun (rabun jauh) dan hiperopia (rabun jauh).

Sekiranya anda merasakan ada gejala kedua-dua gangguan mata ini, anda harus segera membincangkannya dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun di Google Play atau App Store sekarang!

Rujukan
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Rabun (rabun).
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Rabun jauh.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Rabun dekat (Myopia).
Seharian Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Presbyopia?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Presbyopia.