Kesihatan

Selain Kulit Wajah Begitu Cerah, Inilah Kelebihan Retinol Lain

, Jakarta - Bagi kebanyakan wanita, tentunya mereka sering mendengar nama retinol yang tercantum dalam formula penjagaan kulit yang digunakan setiap hari. Biasanya retinol sering digunakan dalam produk kecantikan yang berkhasiat untuk melawan tanda-tanda penuaan pada kulit. Retinol adalah nama lain untuk vitamin A, yang merupakan bahan kuat yang berguna untuk merawat pelbagai masalah kulit. Retinol dapat merawat jerawat, merangsang kolagen, dan mempunyai sifat anti-radang.

Di sebalik manfaat retinol, banyak individu juga merasakan kulit mereka menjadi merah dan kering setelah menggunakan retinol. Di sebalik kebaikan dan keburukan, lihat penjelasan mengenai manfaat retinol untuk kulit yang mungkin tidak anda ketahui.

1. Mengandungi Vitamin A untuk Kecantikan Kulit

Retinol adalah nama lain untuk vitamin A dan merupakan bahan paling berkesan yang dapat diserap ke dalam kulit. Bahan-bahan ini boleh bersentuhan langsung dengan sel-sel kulit di mana sahaja dan menjadikan kulit kelihatan sihat dan muda. Retinol juga merupakan bahan yang berkesan kerana apabila diserap oleh kulit, komponennya dipecah dan berubah menjadi asid retinoik yang dapat mengawal sel kulit secara langsung.

Anda mungkin juga pernah menemui nama lain untuk retinol seperti vitamin A dan retinoid. Walaupun ada istilah yang berbeza, masing-masing mempunyai perbezaan dan peraturan tersendiri untuk menggunakannya. Sebagai contoh, retinol sering digunakan secara bebas dalam produk kosmetik, sementara retinoid hanya boleh diperoleh melalui preskripsi kerana ramuannya yang lebih keras.

2. Kulit kelihatan awet muda

Retinol adalah antioksidan, sehingga dapat melindungi kulit dari bahaya radikal bebas yang membuat kulit kelihatan lebih tua. Termasuk mencegah kedutan dan meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit. Retinol mempunyai struktur molekul yang sangat kecil. Oleh itu, retinol dapat diserap ke lapisan kulit yang paling dalam untuk merawat kedutan dan memperbaiki tekstur kulit. Selain itu, retinol juga mempunyai kemampuan untuk meningkatkan keanjalan kulit, mengurangkan garis-garis halus, dan menambahkan kelembapan pada kulit.

3. Mengawal Jerawat

Retinol juga sering digunakan dalam produk penjagaan kulit dikaitkan dengan jerawat. Bukan sahaja dapat menjadikan kulit kelihatan lebih muda, tetapi retinol juga dapat membantu menghilangkan sel-sel kulit mati yang dapat menyumbat liang-liang sambil membersihkan jerawat.

Menggunakan retinol di atasnya juga dapat membuat jerawat kering lebih cepat, sehingga mempercepat penyembuhan. Selain itu, retinol juga dapat memudar dan meringankan bekas jerawat yang telah kering.

4. Mengecilkan Pori

Tidak hanya membersihkan liang pori, retinol juga dapat menjadikan pori-pori kelihatan lebih kecil. Hasilnya, wajah kelihatan halus dan halus. Walaupun retinol dapat diserap secara langsung oleh lapisan kulit yang paling dalam sekalipun, peningkatan tekstur kulit tidak seketika.

Wanita yang telah menggunakan produk retinol atau retinoid melaporkan peningkatan tekstur kulit mereka setelah 6 bulan hingga 1 tahun. Pastikan anda terus menggunakannya secara berkala untuk hasil yang memuaskan.

Sementara itu, banyak wanita akhirnya berhenti menggunakan retinol ketika mereka melihat kulit mereka mengelupas. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ini adalah salah satu proses yang menandakan retinol berfungsi pada kulit. Selepas beberapa ketika, kulit anda akan mula berubah ke arah tekstur yang lebih baik.

Sekiranya kerengsaan berterusan, jangan ragu untuk berbincang dengan pakar kecantikan di . Anda boleh berbincang dengan doktor dengan cara Berbual atau Panggilan Suara / Video hanya melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 6 Bahan Penjagaan Kulit Yang Anda Mesti Tetap Tetap Awet Muda
  • Ini adalah cara merawat dan mencegah hiperpigmentasi kulit
  • Cara merawat kulit agar kekal cantik pada usia 30-an