Kesihatan

Bolehkah Tomato Betul Meningkatkan Kualiti Sperma?

, Jakarta - Sekiranya anda dan pasangan merancang kehamilan, mungkin anda ingin tahu mengenai kesihatan sperma. Anda perlu memahami beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kesuburan lelaki, kemudian pertimbangkan langkah-langkah untuk membantu meningkatkan kualiti sperma.

Untuk kualiti sperma yang lebih baik, lelaki boleh makan tomato. Mengapa tomato? Kerana lycopene pada tomato, pigmen merah yang terdapat pada tomato dapat meningkatkan jumlah sperma hingga 70 persen.

Terima kasih kepada Kandungan Lycopene dalam Tomato

Lycopene boleh didapati di beberapa buah dan sayur-sayuran, tetapi sumber utama dalam diet adalah tomato. Lycopene adalah pigmen yang memberikan warna merah kepada tomato. Sifat antioksidan likopen nampaknya memberi kesan yang baik terhadap kualiti sperma.

Baca juga: Kualiti Sperma dan Ovum mengikut Umur

Apa yang perlu diketahui oleh lelaki ialah kesihatan dan kualiti sperma bergantung pada pelbagai faktor, termasuk bilangan, pergerakan, dan struktur:

  • Kuantiti. Anda kemungkinan besar akan subur jika ejakulasi (air mani yang dikeluarkan dalam satu ejakulasi) mengandungi sekurang-kurangnya 15 juta sperma per mililiter. Terlalu sedikit sperma dalam ejakulasi dapat menjadikannya lebih sukar untuk hamil kerana terdapat lebih sedikit calon yang tersedia untuk membuahi telur.
  • Pergerakan. Untuk mencapai dan menyuburkan telur, sperma mesti bergerak (menggeliat dan berenang melalui serviks wanita, rahim, dan saluran tuba). Ini dikenali sebagai pergerakan. Anda kemungkinan besar akan subur sekiranya sekurang-kurangnya 40 peratus sperma anda bergerak.
  • Struktur (morfologi). Sperma normal mempunyai kepala bujur dan ekor panjang, yang bekerjasama untuk mendorongnya. Walaupun tidak sepenting jumlah atau pergerakan sperma, semakin banyak sperma yang anda miliki dengan bentuk dan struktur normal, semakin besar kemungkinan anda akan subur.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperiksa Lelaki Untuk Menghidap Sperma

Untuk menghasilkan sperma yang sihat

Pelbagai masalah perubatan dapat menyumbang kepada masalah kesuburan lelaki. Ini termasuk masalah pada hipotalamus atau kelenjar pituitari, bahagian otak yang memberi isyarat kepada testis untuk menghasilkan testosteron dan sperma (hipogonadisme sekunder), penyakit testis, dan gangguan pengangkutan sperma.

Umur juga boleh memainkan peranan dalam hal ini. Keupayaan sperma bergerak dan bahagian sperma normal cenderung menurun seiring dengan usia dan mempengaruhi kesuburan, terutama setelah usia 50 tahun.

Untuk dapat menghasilkan sperma yang sihat, anda boleh mengambil langkah mudah untuk meningkatkan peluang anda menghasilkan sperma yang sihat. Sebagai contoh:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa peningkatan indeks jisim badan (BMI) dikaitkan dengan penurunan jumlah sperma dan motilitas sperma.
  • Makan makanan yang sihat. Pilih banyak buah dan sayur-sayuran, yang kaya dengan antioksidan dan dapat membantu meningkatkan kesihatan sperma.
  • Mencegah jangkitan kelamin (STI). Jangkitan kelamin, seperti klamidia dan gonorea, boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki. Untuk melindungi diri anda, amalkan seks yang selamat dan sihat.
  • Menguruskan tekanan. Tekanan boleh mengurangkan fungsi seksual dan mengganggu hormon yang diperlukan untuk menghasilkan sperma.
  • Kekal aktif. Aktiviti fizikal yang sederhana dapat meningkatkan tahap enzim antioksidan yang kuat, yang dapat membantu melindungi sperma.

Baca juga: Nampaknya, inilah penyebab kesukaran untuk hamil walaupun pasangan itu subur

Selain berusaha menjaga kesihatan badan dan makan makanan yang sihat, cubalah selalu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Sperma sihat: Meningkatkan kesuburan anda.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Makan Tomato Memberi Sperma Super Lelaki?