Kesihatan

7 Kebaikan Lemon untuk Kesihatan

Jakarta - Di sebalik rasa lemon yang masam, ternyata terdapat banyak khasiat yang sangat berguna untuk kesihatan tubuh. Buah kuning ini kaya dengan antioksidan dan vitamin C yang penting untuk tubuh. Belum lagi kandungan protein, serat, karbohidrat, dan pelbagai jenis mineral seperti magnesium, kalsium, dan kalium.

Anda boleh mendapat pelbagai khasiat lemon dengan mudah, kerana buah ini boleh dimakan atau diproses secara langsung air yang disiram. Anda juga boleh membuat minuman lemon dengan campuran hirisan halia dan madu. Lalu, apa faedah lemon untuk kesihatan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Meningkatkan Kekebalan dan Daya Tahan

Khasiat lemon Yang pertama, tentu saja, berkaitan dengan daya tahan dan kekebalan. Buah ini mengandungi kadar flavonoid dan vitamin C yang tinggi. Flavonoid adalah sejenis sebatian antioksidan yang berfungsi sebagai pelindung tubuh dari bahaya radikal bebas.

Mencegah Penyakit Batu Buah Pinggang

Selain vitamin C dan sebatian antioksidan, lemon juga kaya dengan asid sitrik, yang meningkatkan pH dan jumlah urin. Ini dapat mengurangkan risiko tubuh terkena batu ginjal. Caranya mudah, cuma minum setengah gelas air lemon setiap hari.

(Baca juga: 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka )

Membantu proses penyerapan zat besi dalam badan

Zat besi juga merupakan salah satu mineral yang diperlukan oleh tubuh. Kekurangan zat besi dapat membuat anda terdedah kepada anemia atau kekurangan darah. Oleh itu, anda perlu makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk mengelakkan bahaya anemia. Agar badan mudah menyerap zat besi dari makanan yang anda makan, anda boleh menambahkan jus lemon di atasnya.

Menjaga Kesihatan dan Prestasi Jantung

Ternyata, vitamin C tidak hanya berfungsi sebagai penambah daya tahan dan kekebalan tubuh. Nutrien ini juga berperanan penting dalam mengurangkan risiko tubuh mengalami strok dan penyakit jantung. Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan lemon secara teratur dan mengimbangkannya dengan senaman juga membantu tubuh menghindari bahaya kolesterol dan tekanan darah tinggi.

Mengurangkan Risiko Strok Iskemia

Menurut hasil penyelidikan, memakan buah sitrus secara teratur, seperti lemon, dapat membantu tubuh menghindari strok iskemia atau pengurangan bekalan darah ke bahagian otak kerana penyumbatan saluran darah.

Ubat Sakit Tekak

Bukan hanya halia dapat melegakan batuk dan menenangkan tekak, lemon juga ternyata mempunyai fungsi yang sama. Sekiranya sakit tekak mengganggu anda, cubalah berkumur dengan air suam yang sebelumnya telah ditambah hanya dengan satu sudu teh jus lemon. Sementara itu, jika anda mengalami batuk dan selsema, air suam dengan jus lemon dan dua sudu teh madu akan melegakannya.

(Baca juga: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat )

Membantu Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut

Adakah mulut anda berbau busuk? Anda mesti begitu tidak selamat, ya. Namun, jangan risau, kerana anda boleh menggunakan lemon untuk mengurangkannya. Mengonsumsi lemon secara berkala akan menjadikan mulut anda segar dan bebas bau. Bukan itu sahaja, lemon juga dapat menghilangkan rasa sakit dan sakit pada gigi, anda tahu!

Itu tujuh khasiat lemon untuk kesihatan badan yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengetahui pelbagai petua kesihatan lain, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Terdapat ciri sembang langsung akan memudahkan anda berhubung dengan doktor pakar. Pantas muat turun permohonan dari App Store atau Google Play Store, ya!