Kesihatan

Anda masih boleh dijangkiti, ini adalah gejala COVID-19 setelah vaksin selesai

COVID-19 masih menjadi wabak. Sejauh ini, salah satu cara untuk menghentikan penularan virus yang menyebabkan penyakit ini adalah dengan vaksinasi. Namun, ternyata orang yang telah divaksin masih berisiko dijangkiti virus tersebut. Kenapa begitu?

, Jakarta - COVID-19 masih dapat menyerang orang yang telah divaksin. Sebenarnya, virus korona masih cenderung menjangkiti orang yang telah menerima vaksin lengkap, iaitu dua dos vaksin COVID-19. Sebenarnya, mengapa ini berlaku? Apa gejala yang dapat muncul pada orang yang dijangkiti virus setelah mendapat vaksin penuh?

Ada sejumlah faktor yang dapat menyebabkan jangkitan dengan virus korona, termasuk pada orang yang telah menerima vaksin. Secara umum, ini boleh berlaku akibat daripada terkena virus sebelum atau selepas mendapat vaksin. Perlu difahami, virus ini mempunyai masa inkubasi sehingga mungkin tidak pernah dikesan pada awalnya.

Sementara itu, vaksin memerlukan beberapa hari hingga beberapa minggu untuk membina imuniti. Sekiranya virus korona menyerang pada masa ini, risiko jangkitan pasti akan menjadi nyata. Di samping itu, walaupun vaksin COVID-19 telah membentuk kekebalan, risiko dijangkiti dengan COVID-19 masih ada. Cuma pada amnya gejala yang dialami pesakit tidak parah.

Baca juga: Mencuci Hidung Boleh Mencegah COVID-19, Benarkah?

Gejala COVID-19, Walaupun Vaksinasi Lengkap

Berita baiknya, setakat ini vaksin terbukti berkesan dalam melindungi tubuh. Memang, masih ada risiko jangkitan, terutama jika ada pendedahan kepada virus. Walaupun tidak ada kajian yang membuktikannya, ada tuduhan bahawa perlindungan yang diberikan oleh vaksin tidak kekal selama-lamanya. Anda mungkin perlu mendapatkan kembali vaksin dalam jangka waktu tertentu, tujuannya adalah untuk merangsang kembali pembentukan antibodi untuk melawan virus.

Walaupun begitu, gejala COVID-19 pada orang yang telah menerima vaksinasi lengkap dikatakan lebih ringan kerana sistem kekebalan tubuh telah terbentuk. Risiko komplikasi malah kematian akibat jangkitan virus juga berkurang. Terdapat sejumlah gejala yang dapat muncul pada orang yang dijangkiti virus setelah mendapat vaksin, termasuk:

  • pelepasan atau lendir dari hidung,
  • mata gatal,
  • mudah berasa letih,
  • Kehilangan bau (anosmia)
  • Sakit tekak,
  • Sakit kepala.

Gejala ini mungkin muncul, tetapi ringan. Dalam beberapa kes, jangkitan virus pada orang yang telah divaksin bahkan tidak menunjukkan gejala sama sekali. Namun, ingat bahawa kewaspadaan harus dijaga dan harus selalu berhati-hati. Mengamalkan gaya hidup dan disiplin yang sihat dalam menjalankan protokol kesihatan yang betul dapat membantu memutuskan rantai penularan virus yang menyebabkan COVID-19.

Baca juga: Bagaimana Mengatasi Tekanan Kerana Kebosanan Semasa Pandemik?

Lakukan Ini Semasa Dijangkiti

Tidak mengapa berharap dapat mengelakkan jangkitan virus setelah diberi vaksin. Walau bagaimanapun, penting untuk menyedari bahawa kemungkinan itu selalu ada. Vaksin dapat berfungsi dengan berkesan, tetapi itu tidak bermakna mereka dapat secara langsung menggagalkan jangkitan virus. Jadi, apa yang perlu dilakukan jika anda dijangkiti virus korona walaupun anda telah mendapat vaksinasi lengkap?

Jawapannya adalah pengasingan diri. Terutama jika gejala yang muncul ringan, atau bahkan tidak sama sekali. Apabila disahkan menghidap COVID-19, penting untuk segera mengasingkan diri di rumah selama 10 hari. Segera pisahkan diri anda dari orang sekeliling, contohnya orang yang tinggal di rumah yang sama. Ini untuk mengelakkan penularan virus kepada orang lain.

Untuk gejala ringan, pengasingan diri dikatakan lengkap apabila pesakit mengasingkan diri sekurang-kurangnya 10 hari, ditambah 3 hari tanpa gejala, bermula dari gejala pertama muncul. Perkara yang perlu ditekankan ialah pesakit tidak boleh memutuskan untuk menyelesaikan pengasingan diri tanpa persetujuan doktor atau kemudahan kesihatan terdekat.

Pada dasarnya, prosedur pengasingan diri yang perlu dilakukan tidak jauh berbeza dengan apa yang telah diketahui selama ini. Bagi penghidap COVID-19 yang telah divaksinasi atau tidak, prosedur pengasingan tetap sama.

Baca juga: Belum diberi vaksin, ini adalah cara menjaga kesihatan kanak-kanak di bawah 12 tahun

Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar semasa menjalani pengasingan diri, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut. Sampaikan gejala atau pertanyaan mengenai COVID-19 melalui Panggilan Video / Suara atau Sembang. Dapatkan petua pengasingan diri dan cadangan hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Kemungkinan Penyakit COVID-19 Selepas Vaksinasi.
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. Orang yang diberi vaksin sepenuhnya yang mendapat COVID-19 menggambarkan gejala ringan mereka, dan lega mereka kerana mereka mendapat suntikan.
The New York Times. Diakses pada tahun 2021. Anda diberi Vaksin untuk Covid-19, dan Anda Baru Diuji Positif. Bagaimana sekarang?