Kesihatan

8 Langkah yang Perlu diambil untuk Mencegah Kolera

, Jakarta - Kolera adalah penyakit endemik di Asia, Timur Tengah dan Afrika. Penyakit ini adalah jangkitan akut yang disebabkan oleh bakteria Vibrio cholerae berkaitan dengan usus kecil. Bakteria ini dapat memasuki tubuh melalui makanan dan minuman yang dimakan. Kolera menyebabkan penderita mengalami dehidrasi kerana cirit-birit yang teruk. Penularan kolera biasanya berlaku melalui air yang tercemar. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kolera boleh membawa maut hanya dalam beberapa jam.

Semasa menjangkiti badan, penghidap merasakan simptom seperti cirit-birit dalam bentuk cecair seperti air basuh beras dan muntah. Tubuh penghidap juga kekurangan cairan, mengalami kekejangan otot, penurunan pengeluaran air kencing, gangguan kesedaran dan menyebabkan kegagalan buah pinggang dan peredaran darah.

Baca juga: Ini adalah gejala seseorang dengan kolera yang perlu anda ketahui

Petua Mencegah Kolera

Kawasan dengan tahap sanitasi yang buruk, kawasan berpenduduk padat, zon perang dan kawasan di mana terdapat banyak kes kebuluran adalah tempat biasa untuk kolera. Kolera boleh berlaku pada usia berapa pun, walaupun lebih berbahaya pada kanak-kanak. Cara mencegah serangan penyakit ini, anda dapat mengurangkan faktor risiko, seperti berikut:

  • Elakkan membeli makanan yang tidak dijamin bersih, seperti dari peniaga jalanan atau peniaga jalanan. Sentiasa pastikan makan makanan yang betul-betul dimasak.

  • Elakkan memakan makanan laut mentah atau tidak dimasak.

  • Elakkan mengambil susu mentah dan berhati-hati dengan produk tenusu (misalnya ais krim), kerana ia sering dicemari bakteria.

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air dengan kerap, terutama sebelum makan dan selepas menggunakan tandas. Sebelum mencuci dengan air, gosokkan tangan anda dengan sabun sekurang-kurangnya 15 saat. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, anda boleh menggunakannya pembersih tangan sebaliknya mengandungi alkohol.

  • Minum air mineral botol atau air yang telah direbus sehingga mendidih. Secara amnya, minuman dalam botol, kalengan, atau panas lebih selamat. Tetapi sebelum membuka minuman yang dibungkus, lap bahagian luar terlebih dahulu.

  • Berkumur dengan air bersih setelah menggosok gigi.

  • Elakkan makan salad dan buah-buahan seperti buah anggur. Pilih sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh anda kupas sendiri, seperti kiwi, pisang, dan pepaya.

  • Dapatkan vaksin jika anda ingin mengunjungi negara di mana kolera merebak. Berdasarkan data WHO pada tahun 2015, beberapa negara di Afrika seperti Congo, Kenya, Malawi, Mozambique, Nigeria, Somalia, Sudan, dan Tanzania adalah kawasan yang terkena endemik kolera. Sebaik-baiknya, vaksin kolera diberikan kira-kira satu minggu sebelum seseorang melakukan perjalanan ke kawasan yang rawan kolera.

Bagi orang yang berusia lebih dari enam tahun, 2 dos vaksin kolera melindungi mereka dari jangkitan bakteria kolera selama dua tahun. Bagi kanak-kanak berusia dua hingga enam tahun, diperlukan 3 dos vaksin kolera untuk melindungi mereka dari bakteria kolera selama enam bulan.

Baca juga: Kepentingan Melindungi Alam Sekitar untuk Kesihatan n

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah kolera dan cara mengobatinya, jangan ragu untuk bertanya secara langsung . Doktor yang pakar dalam bidangnya cuba memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .