Kesihatan

Periksa Keadaan Kesihatan dengan Memeriksa 4 Bahagian Tubuh Ini

, Jakarta - Ketika Anda melakukan pemeriksaan kesehatan rutin kepada dokter, Anda biasanya akan menjalani pemeriksaan fisik dasar yang meliputi pemeriksaan mulut, mata, suhu badan, dan detak jantung. Doktor juga mungkin mencadangkan untuk menjalankan ujian sokongan, seperti ujian darah atau ujian pencitraan jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai penyakit tertentu. Namun, tahukah anda bahawa keadaan kesihatan sebenar tubuh anda dapat diketahui hanya dengan memeriksa bahagian tubuh tertentu, anda tahu.

1. Mata

Semasa pemeriksaan fizikal, salah satu bahagian badan yang akan diperiksa oleh doktor adalah mata. Biasanya, doktor akan melihat mata anda dengan bantuan lampu suluh. Ini kerana keadaan mata, doktor dapat memberitahu sama ada anda sihat atau tidak. Orang yang sihat mempunyai putih mata mereka bersih dan terang, dan tentu saja mata mereka tidak kelihatan letih.

Sekiranya terdapat lingkaran hitam di sekitar mata dan warna kulit kelihatan pucat, itu boleh menjadi tanda bahawa keadaan badan anda tidak sihat. Selain itu, menguningnya mata putih juga boleh menjadi tanda penyakit kuning atau penyakit kuning penyakit kuning .

Walaupun mata bengkak boleh menjadi tanda reaksi alergi, penyakit buah pinggang atau penyakit tiroid. Penyakit ginjal boleh menyebabkan protein albumin yang berfungsi menahan cairan di saluran darah berkurang. Tahap albumin yang rendah boleh menyebabkan mata bengkak.

2. Lidah

Selain keadaan mata, doktor biasanya juga akan meminta anda menjulurkan lidah semasa pemeriksaan. Ini kerana keadaan kesihatan anda juga dapat diketahui dengan melihat lidah anda. Lidah orang yang sihat berwarna merah jambu dengan bintik-bintik kecil yang disebut lidah papillae. Biasanya, lidah juga tidak terlalu tebal atau terlalu tipis, lembut dan permukaannya kelihatan licin, dan tidak retak.

Namun, jika lidah berubah warna, bentuk dan ada kelainan pada permukaannya, maka kesihatan anda mungkin bermasalah. Contohnya, jika lidah berwarna putih atau penuh dengan bintik-bintik putih dan menebal, ini menunjukkan adanya ragi mulut. Walaupun lidah berwarna merah terang, itu mungkin tanda kekurangan vitamin, sakit tekak, atau penyakit Kawasaki.

Baca juga: Kenali Warna Lidah untuk Menentukan Keadaan Kesihatan

3. Telinga

Doktor juga boleh memeriksa telinga untuk mengetahui keadaan kesihatan anda. Telinga kemerahan mungkin disebabkan oleh perubahan hormon, seperti menopaus. Sementara itu, jika terdapat celah telinga yang basah dan melekit, maka mungkin ada sesuatu di payudara anda. Menurut para penyelidik Jepun, orang yang mempunyai telinga yang basah dan melekit berisiko lebih tinggi terkena barah payudara.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Earwax

4. Kulit

Kulit yang kelihatan pucat ketika anda menjalani pemeriksaan ke doktor boleh menjadi tanda bahawa pertumbuhan anda tidak sihat. Selain itu, ruam kemerahan atau kulit bersisik juga boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit kulit dan penyakit autoimun, seperti lupus. Sementara warna kulit kekuningan adalah tanda penyakit kuning yang disebabkan oleh gangguan hati. Sekiranya terdapat ruam di sekitar jari kaki dan kaki bawah, ini bukan hanya tanda alergi tetapi juga boleh menjadi tanda jangkitan hepatitis.

Selanjutnya, jika warna kulit berubah menjadi lebih gelap pada lipatan kulit atau sendi, ini boleh menjadi tanda penyakit kelenjar adrenal, seperti penyakit Addison. Pengerasan kulit yang tidak normal disertai dengan pembengkakan mungkin merupakan gejala sklerosis sistemik.

Baca juga: Inilah Cara Memeriksa Kesihatan Menggunakan BPJS

Nah, itu adalah beberapa bahagian tubuh yang akan diperiksa oleh doktor untuk menilai keadaan kesihatan anda. Pada masa kini, memeriksa kesihatan juga lebih mudah dengan adanya aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, pilih saja ciri tersebut Makmal Perkhidmatan dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda.

Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan secara langsung dengan doktor, anda boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan anda di hospital mengikut tempat tinggal anda di sini. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found