Kesihatan

Ini adalah Gangguan Penyimpanan Lysosomal

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar gangguan dalam penyimpanan lisosomal? Apakah penyakit ini dan seberapa biasa gangguan penyimpanan lisosom? Lihat perbincangan dalam artikel di bawah!

Gangguan penyimpanan lysosomal aka penyakit simpanan lysosomal (LSD) adalah sejenis penyakit yang berlaku kerana gangguan yang menyebabkan kehilangan enzim dalam lisosom. Sebelum ini, perlu diperhatikan bahawa lisosom adalah organel sel manusia yang berfungsi sebagai organ pencernaan dalam sel. Sebagai alat pencernaan, lisosom mengandungi banyak enzim hidrolitik yang berfungsi memecah makanan dalam sel.

Baca juga: 5 Gejala Gangguan Penyimpanan Lysosomal

Kesan Kehilangan Enzim pada Lysosomes

Dalam keadaan normal, terdapat banyak enzim hidrolitik yang terkandung dalam lisosom dan berfungsi memecah makanan dalam sel. Apabila terdapat gangguan pada lisosom, sebatian tertentu dalam sel tidak dapat dicerna atau dicerna sebahagiannya. Sebatian yang tidak dicerna ini kemudian berkumpul dan menyebabkan gangguan fungsi. Pada akhirnya, keadaan ini boleh mengganggu kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Dalam menjalankan tugasnya, lisosom memerlukan enzim tertentu. Di dalam sel, lisosom berfungsi mencerna sebatian, seperti karbohidrat dan protein. Apabila lisosom kekurangan enzim tertentu, sebatian ini akan terkumpul di dalam badan dan menjadi toksik. Walau bagaimanapun, penyakit ini dikelaskan sebagai jarang atau jarang berlaku.

Lisosom tidak hanya berfungsi sebagai alat pencernaan makanan di dalam sel. Bahagian ini juga mempunyai tugas mengitar semula organel sel aka autophagy. Lisosom berfungsi dengan memusnahkan organel sel yang rosak. Setelah itu, lisosom akan mencerna organel yang telah dimusnahkan, kemudian menggunakan kembali komponen yang membentuk organel untuk pelbagai tujuan.

Baca juga: Penyebab Gangguan Penyimpanan Lysosomal

Gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada jenis penyakit yang anda alami. Terdapat banyak jenis penyakit yang boleh mencetuskan gangguan penyimpanan lisosom, alias LSD, bergantung pada jenis enzim yang hilang. Beberapa jenis gangguan ini adalah penyakit yang berlaku disebabkan oleh gangguan genetik yang diwarisi dari ibu bapa.

Oleh itu, sangat penting untuk selalu berjumpa doktor, terutamanya jika anda mengalami simptom yang disyaki. Untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor biasanya akan menjalankan beberapa pemeriksaan. Mendiagnosis gangguan penyimpanan lisosomal dilakukan dengan melakukan ujian darah untuk mengukur tahap enzim di dalam badan.

Di samping itu, diagnosis penyakit ini juga dilakukan dengan ujian air kencing untuk mengukur tahap toksin yang terbuang dalam air kencing, pencitraan sinar-X, ultrasound, MRI, dan pemeriksaan sampel tisu atau biopsi untuk memeriksa penumpukan toksin dalam tisu badan. Sekiranya keadaan ini disyaki menyerang wanita hamil, doktor biasanya akan mengesyorkan siasatan untuk menentukan sama ada janin mempunyai penyakit yang sama atau tidak.

Gangguan penyimpanan lisosomal tidak boleh dipandang ringan. Rawatan perlu dilakukan dengan segera. Dalam penyakit ini, rawatan dilakukan untuk memperlambat perkembangan penyakit dan membantu penghidapnya meningkatkan kualiti hidupnya. Gangguan penyimpanan lysosomal dirawat dengan terapi penggantian enzim, terapi pengurangan toksin, dan pemindahan sel stem. Rawatan dijalankan mengikut jenis enzim yang hilang dan keparahan penyakit.

Baca juga: 8 Penyakit Kerana Gangguan Penyimpanan Lysosomal

Ketahui lebih lanjut mengenai gangguan penyimpanan lisosom dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Niemann-Pick Disease.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Penyimpanan Lysosomal.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Fabry.
WebMD. Diakses 2019. Penyakit Gaucher.
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah Gangguan Penyimpanan Lysosomal?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found