Kesihatan

Kepentingan Mempunyai Rakan Bicara untuk Mengelakkan Kemurungan

, Jakarta - Depresi adalah salah satu gangguan kesihatan mental yang paling biasa. Secara perubatan, kemurungan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan gangguan jiwa, iaitu ketika seseorang merasakan perasaan sedih dan murung yang mendalam. Perasaan ini dapat membuat seseorang kehilangan semangat untuk hidup dan minat dalam segala hal.

Data penelitian dari Persatuan Pakar Kesehatan Mental Indonesia pada tahun 2007 menunjukkan bahawa 94 persen penduduk Indonesia mengalami kemurungan mulai dari ringan hingga berat. Walaupun, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) meramalkan bahawa pada tahun 2020, kemurungan akan menjadi yang kedua terbesar selepas penyakit kardiovaskular, dari segi masalah kesihatan yang paling biasa.

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang menjadi tertekan, mulai dari genetik, kejadian traumatik seperti penyiksaan, penyalahgunaan, kematian seseorang, atau masalah lain seperti masalah ekonomi, hingga kesan ketergantungan alkohol dan bahan ketagihan.

Depresi mempunyai pelbagai gejala, bergantung kepada keparahannya. Namun, satu perkara yang pasti ialah orang yang mengalami kemurungan biasanya mengalami perasaan sedih dan cemas yang berlarutan. Mereka akan merasa seolah-olah terperangkap dalam keadaan putus asa dan tidak ada yang dapat memahaminya.

Bercerita adalah Penyelesaiannya

Dalam pelbagai terapi untuk menyembuhkan gangguan kesihatan mental, 'memberitahu' adalah salah satu kaedah yang masih dipercayai berkesan. Dengan bercerita kepada orang atau rakan yang dipercayai, kita dapat mengurangkan sekurang-kurangnya separuh daripada beban yang dirasakan. Bercerita, terutama kepada teman baik, dapat membuat kita merasa ada tempat untuk bersandar, mendengar masalah kita, dan membuat kita merasa tidak sendirian.

Pengarang ' Sayangi Tubuh Anda ', Talia Fuhram, menyebut bahawa mempunyai kawan baik jauh lebih bermanfaat daripada menyimpan dan mengumpulkan barang-barang kegemaran. Menurutnya, seorang teman baik dapat memberikan perspektif baru dalam hidup, dengan setia menemani dan menyokong dalam masa-masa sukar, untuk menemani di saat-saat yang menyenangkan.

Mempunyai rakan yang baik dapat menjadikan seseorang lebih sihat secara mental, daripada mereka yang tidak. Mempunyai rakan baik untuk diajak berbincang juga dapat menjauhkan seseorang dari risiko kemurungan. Oleh itu, cubalah mencari pembicara yang baik dan kongsi cerita dengan mereka.

'Pembicara' dalam kes ini boleh menjadi rakan, ibu bapa, saudara kandung, atau sesiapa sahaja yang anda fikirkan boleh dipercayai ketika anda ingin berkongsi cerita. Biasakan meminta nasihat mereka ketika anda menghadapi masalah.

Anda juga perlu memperluas lingkaran rakan anda dengan membuat banyak rakan baru. Buka fikiran seluas-luasnya, ingatlah selalu bahawa anda tidak bersendirian, dan terdapat banyak orang di luar sana yang mungkin mengalami masalah yang serupa atau yang lebih teruk lagi.

Di samping itu, anda juga harus selalu berfikiran positif tentang semua perkara. Kerana, pemikiran negatif adalah benih yang boleh menyebabkan tekanan dan kemurungan. Daripada melihat masalah sebagai sesuatu yang mengerikan, mencari rakan untuk berkongsi cerita dan membantu mencari jalan keluar adalah penyelesaian yang baik.

Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor atau psikologi, anda juga boleh berbincang secara langsung dengan menggunakan ciri-cirinya Berbual dan Suara / Panggilan video di aplikasi . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian bila-bila masa dan di mana sahaja, hanya dengan muat turun permohonan di App Store atau Google Play Store.

Baca juga:

  • Ciri-ciri dan Tanda-Tanda Gejala Depresi Yang Anda Perlu Tahu
  • Hati-hati, Kemurungan Ringan Juga Boleh Menyakitkan Tubuh
  • Kawan Tertekan, Apa Yang Harus Anda Lakukan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found