Kesihatan

Elakkan 4 perkara ini dalam mendidik anak kecil

, Jakarta - Mendidik anak-anak yang masih di bawah usia lima tahun bukanlah sesuatu yang mudah. Walaupun si ibu berniat dalam hatinya untuk lebih sabar dan sebisa mungkin tidak menjerit ketika menghadapi Si Kecil, sebenarnya tingkah laku Si Kecil yang sering menangis, membuang-buang barang, tidak mahu makan, dan sebagainya terus, membuatkan ibu sering hilang sabar.

Sebenarnya, adalah wajar bagi kanak-kanak untuk bersikap seperti ini. Walaupun begitu, ibu bapa masih digalakkan untuk memperhatikan cara yang diterapkan dalam mendidik anak-anak di bawah umur lima tahun. Ini kerana pada usia 1-5 tahun, anak kecil anda akan menyerap apa yang diterimanya tanpa dapat menyelesaikannya dengan baik.

Cara mendidik yang salah tidak hanya akan memberi kesan kepada psikologi Si Kecil, tetapi juga dapat membuat Si Kecil meniru tingkah laku orang tuanya. Oleh itu, mari kita tahu perkara-perkara apa yang harus dielakkan dalam mendidik anak kecil di sini.

1. Elakkan Menggunakan Kasar dan Kekerasan

Seperti disebutkan sebelumnya, usia balita adalah masa di mana kanak-kanak sangat suka meniru apa sahaja yang mereka lihat dari orang dewasa, terutama dari ibu bapa mereka. Anak kecil anda juga mula dapat bercakap pada usia itu dan sering meniru gaya dan kata-kata yang sering diucapkan oleh ibu bapa.

Inilah sebabnya mengapa ibu bapa digalakkan untuk lebih berhati-hati dalam apa yang mereka katakan kepada anak-anak mereka. Kerana, jika ibu bapa bercakap dengan kasar, kedua-duanya ditujukan kepada anak-anak dan diucapkan secara tidak sengaja ketika mereka berada di dekat anak kecil mereka, kemungkinan mereka bersikap kasar di masa depan akan lebih besar.

Selain itu, menggunakan kekerasan ketika menghukum atau hanya untuk melepaskan kemarahan pada Si Kecil juga harus dielakkan. Sebabnya, cara mendidik ini boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental si Kecil.

Baca juga: 4 Kesalahan Semasa Ibu Bapa Mengajar Disiplin kepada Anak-anak

2. Elakkan Menggunakan Kata Larangan "Berhenti" dan "Jangan"

Menggunakan perkataan " berhenti "Atau berhenti, hanya akan membuat anak menunjukkan tingkah laku pertahanan dan bersedia untuk melawan. Contohnya, apabila ibu bapa menyuruh anak berhenti menangis, biasanya menangis lebih teruk. Anak-anak berpendapat bahawa ibu bapa mereka tidak memahami mengapa mereka menangis, yang membuat mereka semakin marah. Jadi bukannya menggunakan perkataan berhenti , ibu bapa dapat menolong anak mereka mengenal pasti perasaan mereka dengan bertanya, "Apa yang mengganggu anda?"

Begitu juga dengan kata larangan seperti tidak! Penyelidikan menunjukkan bahawa jumlah sekatan yang diterima oleh anak dapat mempengaruhi sikapnya di kemudian hari. Selain itu, perkataan itu juga tidak membuat anak malas mendengar kata-kata ibu. Sebaik sahaja mereka mendengar kata "jangan", anak akan segera menutup telinganya, sehingga arahan ibu tidak akan sampai ke otak anak. Oleh itu, daripada menggunakan kata tidak, gunakan ayat positif. Sebagai contoh, daripada mengatakan "jangan bermain bola sepak di dalam rumah!", Gunakan ayat, "Mari kita bermain di luar."

Baca juga: Cara Yang Betul Mengatakan "Tidak" Kepada Anak-Anak

3. Terlalu Memanjakan Anak

Memanjakan anak secara berlebihan boleh menyebabkan dia membesar menjadi orang yang tidak dapat berdikari di masa depan. Sebenarnya, tidak mustahil apabila dia dewasa, Si Kecil akan mengalami kesukaran untuk membuat keputusannya sendiri. Ini akhirnya mengakibatkan dia menjadi orang yang selalu bergantung pada orang lain.

Oleh itu, ibu bapa harus mengelakkan selalu memberikan apa yang mereka mahukan kepada anak kecil mereka dan melakukan perkara-perkara yang sebenarnya dapat mereka lakukan sendiri. Cara mendidik anak-anak yang terlalu memanjakan juga dapat membuat si kecil anda mempunyai emosi yang tidak terkawal dan mudah marah ketika keinginannya tidak dipenuhi.

4. menakutkan kanak-kanak

Mencegah kanak-kanak melakukan sesuatu dengan menakutkannya mungkin berkesan. Contohnya, melarang anak pergi ke tempat gelap kerana ada hantu. Tetapi secara tidak sedar, cara mendidik anak kecil ini berpotensi menjadikan si kecil sebagai pengecut. Kesannya, si kecil membesar menjadi anak yang takut melakukan sesuatu.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu Kesan Negatif Menakutkan Anak

Itulah 4 perkara yang harus dielakkan oleh ibu bapa dalam mendidik anak kecil. Sekiranya bapa atau ibu anda ingin mengemukakan soalan mengenai keibubapaan, cuba tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut . Bapa atau ibu boleh menghubungi doktor pakar dan dipercayai melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Isteri dan Ibu Tentera. Diakses pada tahun 2020. 3 Frasa Keibubapaan yang Harus Dielakkan Semasa Mengajar Kanak-kanak Mendengarkan.