Kesihatan

6 Perkara Yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

Jakarta - Banyak orang merasa gelisah dengan tekanan darah tinggi kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Mulai dari penyakit jantung hingga strok. Namun, itu tidak bermaksud hipotensi (tekanan darah rendah) adalah keadaan kesihatan yang tidak perlu dipantau.

Menurut para pakar, penyumbatan atau jumlah darah yang terbatas yang mengalir ke otak dan organ lain kerana tekanan darah yang terlalu rendah juga dapat menyebabkan pelbagai keluhan kesihatan. Jadi, apakah penyebab tekanan darah rendah atau tekanan darah rendah?

1. Penyakit Jantung

Orang yang menghidap penyakit jantung biasanya mendapat keluhan kesihatan lain, iaitu tekanan darah rendah. Pakar mengatakan, keadaan ini juga cenderung dijumpai pada kegagalan jantung dan serangan jantung. Macam mana boleh jadi? Ketika jantung mengalami masalah, darah tidak dapat dipompa dengan baik oleh jantung, yang mengakibatkan penurunan tekanan darah.

2. Kehamilan

Penyebab tekanan darah rendah juga boleh disebabkan oleh kehamilan. Pakar mengatakan, tekanan darah wanita hamil biasanya lebih rendah, kerana peredaran darah mereka berkembang dengan cepat. Secara amnya, tekanan darah mula turun pada awal kehamilan dan berlaku pada trimester kedua kehamilan.

3. Dehidrasi

Kekurangan cecair aka dehidrasi juga boleh mencetuskan tekanan darah rendah. Apabila darah mengalami dehidrasi, bergantung pada air, darah tidak dapat melancarkan peredaran darah ke seluruh badan. Keadaan ini dapat mengurangkan jumlah darah di arteri dan urat, menyebabkan tekanan darah rendah.

4. Anemia

Anemia adalah masalah kesihatan yang sering menyebabkan penderita mengalami tekanan darah rendah. Apabila seseorang mengalami anemia, tahap hemoglobin dalam badan akan jauh di bawah bilangan normal. Ini menyebabkan tekanan darah dalam badan menjadi sangat rendah.

5. Penyakit Saraf

Penyakit saraf juga boleh menjadi pencetus penurunan tekanan darah seseorang. Menurut para pakar, aduan neurologi seperti penyakit Parkinson boleh menyebabkan hipotensi ketika mempengaruhi sistem saraf yang mengawal fungsi badan autonomi, seperti mengawal tekanan darah.

6. Jangkitan Darah (Sepsis)

Tekanan darah dapat turun secara mendadak ketika sepsis atau jangkitan yang terjadi pada tisu mulai memasuki aliran darah. Jangan mengabaikan masalah yang satu ini, kerana menurut para pakar keadaan ini boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Kenali Tanda-Tanda

Seperti tekanan darah tinggi, hipotensi juga dapat dikenali oleh serangkaian gejala yang muncul di dalam badan. Gejala berikut dapat muncul ketika tubuh mengalami tekanan darah rendah.

1. Pening atau Sakit Kepala Ringan

Kedua-dua keadaan ini adalah gejala hipotensi yang paling biasa. Menurut pakar dari Pusat Jantung Wanita Pacific Heart Institute di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica, California, Amerika Syarikat, ini sering dikaitkan dengan perubahan kedudukan seperti berdiri dengan cepat setelah bangun pada waktu pagi dan boleh menyebabkan pengsan.

2. Penumpuan Berkurang

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan tumpuan seseorang menurun. Bermula dari tekanan, kurang tidur, hingga jadual yang terlalu sibuk. Selain itu, tekanan darah kronik juga boleh menyebabkan seseorang tidak dapat menumpukan perhatian dengan betul. Ini kerana tekanan darah kronik menghalang darah mengalir ke otak secara optimum. Kesannya, menyebabkan sel otak "kelaparan".

3. Kulit terasa sejuk dan berpeluh

Tekanan darah rendah dapat mengelakkan tubuh menyebarkan darah ke seluruh badan. Hati-hati, hipotensi boleh mengganggu peredaran darah secara melampau. Nah apabila ini berlaku, kulit akan mengalami beberapa perubahan. Contohnya, berasa sejuk dan berpeluh. Bukan hanya itu, tekanan darah rendah juga boleh menyebabkan tanda biru atau kelabu pada kulit.

Adakah aduan tekanan darah rendah? Awak boleh kamu tahu tanya doktor pakar melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan perkara tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 8 Cara Mudah Menurunkan Tekanan Darah
  • 5 pengambilan ini baik untuk orang yang mempunyai darah rendah
  • Darah Tinggi vs Darah Rendah Yang Bahaya?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found