Kesihatan

Kenali tahi lalat yang menandakan Kanser Kulit

, Jakarta - tahi lalat adalah normal dan hampir semua orang memilikinya. Sebilangan besar tahi lalat tidak berbahaya. Itulah sebabnya kebanyakan orang jarang memperhatikan tahi lalat di badan mereka. Namun, tahukah anda bahawa terdapat jenis tahi lalat berbahaya yang boleh memberi isyarat kepada barah kulit, anda tahu. Mari cari di sini.

Mengenal Mol Normal

Seperti yang kita semua tahu, tahi lalat adalah bintik-bintik coklat atau hitam kecil yang muncul di permukaan kulit. Bintik-bintik kecil ini terbentuk dari sel yang menghasilkan pewarna atau pigmen kulit yang disebut melanosit yang berkelompok bersama. Selain coklat atau hitam, ada juga tahi lalat yang sama persis dengan warna kulit. Tahi lalat juga bervariasi, ada yang bulat, bujur, menonjol, atau rata. Tekstur permukaan tahi lalat juga halus atau kasar, malah sebahagiannya ditutup dengan rambut.

Sebilangan besar tahi lalat telah ada sejak lahir, atau hanya boleh tumbuh setelah lahir pada usia sekitar 0-25 tahun. Biasanya, bilangan tahi lalat yang muncul di badan rata-rata adalah 10-40 keping.

Baca juga: Sebab Orang Berkulit Ringan Boleh Mempunyai Lebih Banyak Tahi lalat

Penanda Mol Kanser Kulit

Walaupun kebanyakan tahi lalat tidak berbahaya, kadang-kadang tahi lalat dapat berkembang menjadi barah kulit melanoma. Untuk memudahkan anda membezakan tahi lalat normal dari tahi lalat yang menjadi penanda barah kulit, anda boleh menggunakan garis panduan "ABCDE" berikut:

Baca juga: Ini adalah 4 Tanda Awal Melanoma

  • A untuk Asimetri (Asimetri)

Tahi lalat normal mempunyai bentuk simetris, di mana salah satu tepinya akan sesuai dengan sisi yang lain. Sementara itu, tahi lalat yang disyaki sebagai gejala barah kulit mempunyai bentuk yang tidak simetri. Ini kerana sel-sel di satu sisi dapat tumbuh lebih cepat daripada yang lain. Sel-sel barah cenderung tumbuh lebih cepat daripada sel-sel normal dan dalam corak yang tidak teratur.

  • B untuk Sempadan

Mol normal mempunyai margin yang ditentukan dengan jelas, dipisahkan dengan jelas di mana pigmentasi warna kerana tahi lalat bermula dan di mana warna kulit berakhir. Walau bagaimanapun, pada tahi lalat yang menandakan barah kulit, pinggirnya kasar, tidak rata dan kelihatan kabur seperti orang yang berwarna di luar garis. Tepi kabur ini juga disebabkan oleh pertumbuhan sel barah yang tidak terkawal.

  • C untuk Warna

Selagi warnanya tetap padat dan merata di semua sisi, tahi lalat anda normal dan tidak perlu dibimbangkan. Namun, jika anda menemui campuran dua atau tiga warna lebih banyak, tahi lalat anda mungkin barah.

Tahi lalat yang merupakan tanda barah melanoma berbentuk, seperti tompok yang mempunyai corak warna yang berbeza dari satu keluarga warna. Contohnya, di bahagian tengah warnanya berwarna merah jambu, tetapi keluar, warna secara beransur-ansur menjadi gelap kemerahan, ke tepi atau sebaliknya.

  • D untuk Diameter

Tahi lalat yang normal akan kekal dengan ukuran yang sama dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati jika tahi lalat itu tiba-tiba tumbuh lebih besar, sehingga diameternya lebih besar daripada 6 milimeter. Kerana, itu adalah ciri tahi lalat yang menunjukkan barah kulit.

  • E untuk Berkembang (Perubahan)

Perubahan yang terjadi pada tahi lalat, baik dari segi ukuran dan bentuk atau warna, yang membuatnya sangat berbeza dari tahi lalat lain di tubuh anda, dapat menjadi tanda bahawa tahi lalat itu barah.

Itulah ciri-ciri tahi lalat yang menunjukkan barah kulit. Oleh itu, jika tahi lalat di badan anda berubah secara tidak normal dan anda mengesyaki perubahan ini adalah gejala barah kulit melanoma, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: 5 Tanda Sudah tiba masanya Mole beroperasi

Anda juga boleh membincangkan gejala mencurigakan yang anda alami dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita CBS. Diakses 2019. Kanser kulit atau tahi lalat? Bagaimana untuk memberitahu.
Klinik Iowa. Diperoleh pada 2019. Tahi lalat, bintik-bintik dan bintik-bintik: Bagaimana Anda Boleh Mengetahui Sekiranya Itu Kanser Kulit?