Kesihatan

Bolehkah Kista Ganglion Dicegah?

, Jakarta - Adakah anda terbiasa dengan sista atau benjolan yang berisi cecair, udara, atau bahan di bawah kulit? Kista ini terdiri daripada pelbagai jenis, salah satunya adalah kista ganglion atau tumor jinak yang tumbuh di kawasan sendi. Benjolan yang satu ini juga dapat tumbuh pada tisu tendon, atau hubungan antara otot dan tulang.

Walaupun secara amnya tidak simptomatik, dalam beberapa kes kista ganglion boleh menyakitkan, terutamanya jika lokasinya mengganggu pergerakan sendi. Jadi, bagaimana anda mencegah kista ganglion?

Baca juga: Apa Komplikasi Yang Disebabkan oleh Ganglion Cyst?

Tidak boleh Dicegah, Benarkah?

Kira-kira 30-50 peratus kista ganglion hilang sendiri tanpa rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, anda harus segera meminta doktor anda untuk memastikan bahawa benjolan itu bukan merupakan gejala penyakit lain. Lalu, bagaimana cara mencegah kista ganglion?

Menurut pakar, penyebab sebenar kista ganglion tidak diketahui dengan pasti, jadi sukar untuk menerangkan secara terperinci cara mencegah penyakit ini. Meski begitu, penilaian, pengesanan awal, dan rawatan disarankan untuk mencegah kista ganglion daripada berkembang.

Menurut pakar di American Academy of Orthopedic Surgeons , walaupun pencetus kista ganglion tidak diketahui, tetapi penyakit ini biasanya paling biasa pada mereka yang berumur 15-40 tahun. Selain itu, kista ganglion juga lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Dalam beberapa kes, terdapat keadaan yang dianggap meningkatkan risiko kista ganglion. Contohnya, artritis (radang pada sendi) dan kecederaan pada sendi.

Sekiranya sista ganglion dipicu oleh artritis, inilah cara untuk mencegah artritis:

  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Bersenam secara berkala atau rajin melakukan pergerakan.
  • Duduk atau berdiri di kedudukan yang betul.
  • Lakukan pemeriksaan berkala jika anda mempunyai penyakit autoimun atau keadaan lain yang boleh mencetuskan artritis.
  • Makan makanan berkhasiat seimbang, tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah, serta asid lemak omega-3.

Baca juga : Bolehkah Kista Ganglion Kembali Selepas Menyembuhkan?

Bagaimana jika sista ganglion dipicu oleh kecederaan pada sendi? Cara mencegahnya adalah dengan menggunakan peralatan pelindung diri ketika memandu atau bersenam, dan tentu saja berhati-hati dalam aktiviti atau sukan.

Lebihan Pembolehubah

Benjolan yang disebabkan oleh kista ganglion sebenarnya tidak sukar dikenali. Nah, berikut adalah gejala kista ganglion menurut pakar di hospital: Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK dan sumber lain:

  • Dibentuk dari cecair likat, seperti jeli (cecair sinovial).
  • Ia boleh muncul di mana-mana sendi, tetapi biasa di pergelangan tangan (terutama bahagian belakang pergelangan tangan), tangan, dan jari.
  • Bentuk bulat atau bujur, ukurannya biasanya seukuran buah duku.
  • Umumnya tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang boleh menyebabkan rasa sakit, kekakuan, kesemutan, atau kelemahan otot ketika sista menekan saraf.
  • Ukuran sista boleh berbeza-beza. Contohnya, ia membesar apabila sendi digerakkan berulang kali, atau mengecut ketika sedang berehat.

Baca juga: Kista boleh berubah menjadi tumor ganas

Oleh itu, jika anda mengalami simptom di atas, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ingatlah, seperti yang dijelaskan di atas, sehingga kini belum ada cara yang diketahui untuk mencegah kista ganglion.

Oleh itu, pengesanan awal, penilaian, dan rawatan yang tepat sangat disyorkan untuk mencegah komplikasi atau aduan selanjutnya. Anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
Akademi Bedah Ortopedik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ganglion Cyst Pergelangan Tangan dan Tangan.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Ganglion Cyst.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Ganglion Cyst.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ganglion Cyst.