Kesihatan

Kelewatan Pertuturan Dapat Diatasi dengan Terapi Pertuturan yang Optimum

Jakarta - Anak-anak boleh dikatakan lambat bertutur sekiranya mengalami kelewatan pertuturan, sehingga mereka berusia dua tahun. Kelewatan pertuturan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh gangguan pendengaran atau masalah perkembangan lain. Sekiranya dibiarkan, ini akan menjadi masalah besar ketika anak membesar.

Kanak-kanak dengan gangguan pertuturan yang tidak mendapat rawatan yang betul mungkin mempunyai prestasi akademik yang buruk, sukar mendapat pekerjaan, dan sukar bersosial dengan persekitarannya. Oleh itu, adakah kelewatan pertuturan pada kanak-kanak dapat diatasi dengan terapi pertuturan?

Baca juga: Mengapa Terapi Pertuturan Penting untuk Dilakukan?

Terapi Pertuturan Boleh Dilakukan untuk Mengatasi Kelewatan ucapan

Walaupun terapi ini berkesan dalam menangani kelewatan pertuturan pada kanak-kanak, keberkesanan terapi akan bergantung kepada penyebabnya. Terapi cukup berkesan untuk mengatasi kesukaran pertuturan ekspresif pada kanak-kanak, tetapi tidak cukup berkesan dalam mengatasi kesulitan pertuturan reseptif. Ibu perlu mengetahui lebih lanjut, berikut adalah jenis terapi yang boleh dilakukan oleh anak-anak untuk mengatasi: kelewatan pertuturan :

1. Kanak-kanak dengan Kelewatan Pertuturan

Terapi ini dilakukan untuk merangsang kanak-kanak bercakap dengan mengajak kanak-kanak bermain, memperkenalkan perkara baru melalui gambar, atau menggunakan bahasa isyarat yang difahami oleh kanak-kanak.

2. Kanak-kanak dengan Apraxia

Apraxia adalah kesukaran untuk menyebut suku kata tertentu. Terapi ini dilakukan dengan tujuan mengajar anak-anak untuk memahami tindak balas pendengaran, visual, atau taktil. Latihan ini juga dilakukan di hadapan cermin atau dengan merakam suara anak-anak.

3. Kanak-kanak dengan Keadaan Gagap

Tidak seperti dua keadaan sebelumnya, terapi ini dilakukan dengan perlahan dengan melatih anak untuk bercakap dengan lebih perlahan dan jelas. Gagap pada kanak-kanak biasanya berlaku kerana mereka bercakap terlalu cepat.

Kejayaan atau kegagalan sejumlah terapi akan bergantung pada keadaan yang dialami oleh anak dan penyebab kelewatan pertuturan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pelaksanaan terapi, ibu boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor mengenai permohonan tersebut , ya!

Baca juga: Kenali 6 Tanda Anak Kecil Anda Memerlukan Terapi Pertuturan

Cara Mengenal Kelewatan ucapan pada Kanak-kanak?

Untuk mengetahui sama ada terdapat kelewatan pertuturan pada anak ibu atau tidak, ibu perlu mengetahui tahap normal usia anak itu. Berikut adalah peringkat normal perkembangan kanak-kanak pada usia yang berbeza:

  • Umur 1 Tahun

Pada usia ini, anak dapat mencari sumber suara yang digunakannya, bertindak balas ketika ibu memanggil namanya, melambaikan tangannya, menoleh ke arah yang ditunjukkan ibu, mendengar ketika ibu bercakap, dan mengatakan sekurang-kurangnya satu perkataan.

  • Antara 1-2 Tahun

Pada usia ini, anak-anak dapat mengikuti petunjuk mudah, menunjuk ke bahagian, menunjuk ke objek yang menarik minat mereka, dan mempelajari 1 perkataan baru setiap minggu.

  • Anak 2 Tahun

Pada usia ini, kanak-kanak dapat mengikuti perintah lisan yang mudah, dapat menyebut 50 100 perkataan, buat ayat mudah, dan sebahagian besar ucapannya telah difahami oleh orang lain.

Baca juga: 8 Tanda Ini Anak Anda Memerlukan Terapi Pertuturan

Setelah mengetahui perkembangan normal pada kanak-kanak berumur 1 tahun 2 tahun seperti yang telah disebutkan, langkah seterusnya untuk ibu adalah mengetahui kapan langkah-langkah pengendalian diperlukan untuk mengatasi keadaan yang dialami oleh si kecil. Rawatan segera diperlukan apabila kanak-kanak mempunyai gejala kelewatan pertuturan.

Gejala-gejala ini termasuk tidak dapat menyebut sekurang-kurangnya tiga perkataan sehingga berumur 15 bulan, tidak dapat menyebut sekurang-kurangnya 25 perkataan sehingga berumur dua tahun, tidak dapat membuat ayat mudah pada masa mereka berusia tiga tahun, tidak memahami arahan yang diberikan, kesukaran mengumpulkan kata-kata., dan tidak mempunyai artikulasi yang jelas.

Rujukan:
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Kelewatan Bahasa pada Kanak-kanak: Maklumat untuk Ibu Bapa.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Kelewatan Bercakap.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kelewatan Bahasa.