Kesihatan

4 Permainan Kanak-kanak Berkembar Boleh Bermain pada Hujung Minggu

, Jakarta - Mainan dapat menjadi sarana untuk mendukung perkembangan balita. Walau bagaimanapun, ibu tidak boleh memberikan sebarang mainan. Lebih baik memilih mainan yang sesuai dengan usia anak anda yang dapat meningkatkan kemahiran motornya. Elakkan memberi mainan atau permainan digital terlalu awal. Ini kerana kanak-kanak pada amnya belum dapat mengawal diri sehingga terdedah kepada ketagihan.

Terutama jika anda mempunyai anak kembar, sudah tentu terdapat banyak permainan menarik dan akan lebih seronok apabila dimainkan bersama. Pada usia balita, mereka biasanya menyukai permainan seperti teka-teki, lego, set pembinaan, peralatan pengangkutan, perabot, boneka, dan aksesori serta permainan pasir atau air dengan pelbagai bentuk dan warna.

Baca juga: Faedah membaca kisah dongeng sebelum tidur kepada anak-anak

Permainan Toddler Twins Boleh Bermain pada Hujung Minggu

Mainan terbaik untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan berusia 2 tahun mungkin bukan mainan sama sekali, tetapi barang yang anda ada di sekitar rumah seperti perkakas dapur atau serpihan habuk dan penyapu. Marie Conti, ahli lembaga pengarah Persatuan Montessori Amerika juga mengungkapkan bahawa pada usia dua tahun, anak-anak telah menguasai cara berjalan dan suka menarik apa sahaja, sama ada kerusi atau objek lain. Semasa belajar menyebut ayat yang lengkap, kanak-kanak berusia 2 tahun juga mencari cara untuk berinteraksi dan berinteraksi dengan orang lain.

Tovah Klein, pengarah Pusat Kolej Barnard untuk Pembangunan Kanak-kanak dan penulis Bagaimana Kanak-kanak Berjaya , juga menambah bahawa pada usia dua kanak-kanak sangat suka bermain pura-pura dan mengetahui siapa mereka. Barang dapur, kereta, trak, dan boneka bayi yang boleh mereka gunakan untuk berpura-pura menjadi dewasa. Nah, jika anda masih keliru tentang permainan apa yang harus diberikan kepada si Kembar, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda cuba:

1. Main Peranan

Ibu boleh mengajar si Kembar memainkan peranan sebagai orang dewasa. Contohnya menjadi guru dan pelajar, pesakit dan doktor, atau tukang masak dan pelanggan. Jangan lupa menyediakan peralatan, menyediakan papan putih, stetoskop mainan, atau permainan memasak.

Baca juga: 4 Aktiviti Ringkas Yang Boleh Anda Lakukan Bersama Keluarga

2. Penyapu dan Mop

Oleh kerana mereka biasanya gemar meniru pekerjaan rumah tangga yang dilakukan orang dewasa, anda juga boleh membeli versi kecil penyapu mainan atau pel. Permainan ini sangat sesuai untuk bermain di rumah sambil mengajar anak kecil anda tentang kebersihan dan kebebasan.

3. Melukis

Selain bermain peranan, kanak-kanak juga sangat suka melukis, walaupun gambarnya hanya coretan abstrak. Mereka juga suka membalik halaman dan membuat sesuatu berlaku. Cuba berikan buku bergambar dan pensil berwarna kepada Kembar untuk melatih imaginasi mereka. Anda juga boleh memberikan buku mewarna kepada Kembar untuk mengajar mereka tentang warna.

4. Anak patung

Hampir semua kanak-kanak suka bermain dengan anak patung. Anak patung juga dapat melatih kemahiran dan imaginasi si Kembar. Beli anak patung untuk setiap anak supaya mereka dapat bermain antara satu sama lain.

Baca juga: 6 Permainan Yang Dapat Melatih Motor Kanak-kanak

Sekiranya anda mengalami masalah perkembangan pada anak kecil anda, jangan berlengah untuk berjumpa doktor. Ibu boleh berjumpa dengan pakar pediatrik di hospital untuk membincangkan dengan lebih terperinci mengenai perkembangan Si Kecil. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji hospital lebih mudah.

Rujukan:
Hari ini. Diakses pada tahun 2021. 38 mainan dan hadiah terbaik untuk kanak-kanak berusia 2 tahun pada tahun 2021.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2021. 40 Permainan Dalam Ruangan Paling Menyeronokkan untuk Kanak-kanak.