Kesihatan

Sukan Asia 2018 yang menarik, Inilah Kelebihan 4 Sukan Akuatik

Jakarta - Tidak lama lagi merupakan acara paling berprestij di Asia, Sukan Asia 2018 akan diadakan di Jakarta dan Palembang. Keghairahan menyambut acara ini terasa. Sepanduk dengan berbagai ukuran dipamerkan di setiap sisi jalan dan setiap lorong, bendera negara-negara peserta telah dikibarkan, menciptakan warna dengan nuansa mendebarkan. Tempat yang digunakan untuk bersaing juga telah diubahsuai dan siap sepenuhnya untuk digunakan.

Nah, sukan akuatik adalah salah satu sukan yang akan dipertandingkan di Sukan Asia 2018. Dari namanya, anda mesti tahu apa itu sukan akuatik. Ya, sukan air. Lalu, apakah sukan akuatik yang akan dipertandingkan? Apakah faedah untuk badan yang boleh diperoleh?

1. Berenang

Berenang mesti sentiasa ada dalam setiap acara pertandingan, termasuk Sukan Asia 2018. Nampaknya, renang telah dimasukkan dalam Sukan Asia sejak 1951 di India, negara tuan rumah untuk Sukan Asia pertama. Sukan ini dipertandingkan dalam dua kumpulan, kumpulan dan kumpulan individu, dengan 19 acara untuk lelaki dan wanita.

2. Berenang yang indah

Selanjutnya adalah berenang yang indah, sukan air yang menggabungkan gimnastik, tarian, dan berenang. Sukan ini telah dipertandingkan sejak Sukan Asia XII pada tahun 1994 yang diadakan di Hiroshima. Namun, hanya atlet wanita yang dapat menyertai pertandingan ini, dengan tiga nombor perlumbaan, iaitu nombor duet, pasukan, dan gabungan.

Baca juga: Pelbagai jenis gaya berenang dan faedahnya

3. Lompat Cantik

Dari semua sukan akuatik yang dipertandingkan, menyelam adalah yang paling unik dan menarik perhatian. Sebabnya, sukan ini menggabungkan kekuatan otot, kelenturan badan, dan kemampuan akrobatik atlet. Seperti berenang, menyelam telah termasuk dalam Sukan Asia sejak pertama kali diadakan di India pada tahun 1951. Terdapat lima nombor yang dipertandingkan, iaitu menara 1 m, 3 m, 10 m, dan penyegerakan 3 dan 10 m.

4. Polo Air

Yang terakhir adalah polo air yang dipertandingkan secara berpasukan. Sukan ini, yang telah berada di Sukan Asia sejak pertama kali diadakan, terdiri daripada tujuh orang untuk setiap pasukan dan dipertandingkan dalam empat pusingan, setiap pusingan selama lapan minit.

Pelbagai Kebaikan Sukan Akuatik

Tempat yang berbeza, apa faedah sukan akuatik yang dipertandingkan di Sukan Asia 2018 untuk badan?

1. Menguatkan Tulang

Anda tidak perlu pergi ke pusat kecergasan untuk menguatkan tulang, terutama kerana harga keahliannya cukup mahal. Anda boleh menjimatkan lebih banyak lagi dengan berenang. Walaupun tidak kelihatan, anda menggerakkan semua otot badan ketika berenang, terutama tangan, kaki, dan punggung. Inilah sebabnya mengapa berenang bagus untuk wanita pascamenopause untuk tetap kuat.

2. Mengurangkan Risiko Artritis

Selain baik untuk wanita menopaus, senaman air juga baik untuk orang yang menderita arthritis atau penyakit sendi. Sebenarnya, senaman cukup berisiko bagi orang yang menderita penyakit ini, tetapi bersenam di air cenderung mengurangkan risiko kecederaan. Sudah tentu anda perlu memulakan dengan pemanasan.

Baca juga: Sukan Air Ini Dapat Mendapatkan Bentuk Badan Ideal Anda

3. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung dan Diabetes

Sifat air yang tenang menjadikan otot anda lemas walaupun anda merasa sangat letih setelah bersenam. Selain itu, senaman air juga baik untuk kesihatan jantung dan menjaga kadar gula dalam darah, sehingga anda dapat menghindari risiko penyakit jantung dan diabetes.

Itulah beberapa faedah yang dapat anda peroleh dengan melakukan sukan air yang dipertandingkan di Sukan Asia 2018. Sekiranya anda memerlukan nasihat daripada pakar kesihatan, jangan ragu untuk bertanya. muat turun permohonan pada telefon anda. Permohonan mempunyai perkhidmatan Doctor Ask, Delivery Pharmacy, dan Check Check yang boleh anda gunakan bila-bila masa dan di mana sahaja.