Kesihatan

Inilah 3 Kebaikan Lycopene untuk Kesuburan Lelaki

, Jakarta - Tahukah anda bahawa gaya hidup seseorang sangat mempengaruhi kesuburannya. Pada lelaki, pola makan yang tidak terkawal dapat menyebabkan penurunan kualiti sperma yang dihasilkan. Oleh itu, makan makanan sihat sangat diperlukan jika anda mempunyai sasaran untuk mempunyai anak.

Salah satu makanan yang boleh dimakan lebih banyak setiap hari adalah buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan kandungan likopen. Dipercayai bahawa makanan dengan kandungan ini dapat menjadikan sperma dihasilkan lebih baik. Dengan begitu, kemungkinan kehamilan berlaku sangat besar. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa kelebihan kandungan ini pada lelaki!

Baca juga: Inilah perkara-perkara yang mempengaruhi kesuburan lelaki

Kebaikan Kandungan Lycopene pada Kesuburan Lelaki

Lycopene adalah sejenis karotenoid yang merupakan pigmen semula jadi yang memberikan warna merah kepada beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan. Beberapa buah dan sayur yang kaya dengan kandungan ini adalah tembikai, wortel, dan betik. Salah satu makanan yang mempunyai likopen tertinggi adalah tomato. Anda boleh mendapatkan kira-kira 20 miligram kandungan likopena apabila anda mengambil satu cawan jus tomato.

Walaupun begitu, apabila anda makan tomato selama beberapa hari, ia tidak dapat menyelesaikan masalah kesuburan yang ada. Walaupun anda menghasilkan sperma baru setiap hari, sistem pembiakan memerlukan masa untuk menyelesaikan kitaran pembiakan sperma, yang disebut spermatogenesis. Penjanaan semula sperma dapat lebih baik dengan mengonsumsi makanan yang kaya dengan likopen secara berkala.

Selain menjadikan spermatogenesis lebih baik, terdapat beberapa faedah lain daripada memakan lycopene untuk kesuburan. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda ketahui:

1. Meningkatkan Kualiti Sperma

Salah satu kelebihan penggunaan makanan yang mengandungi likopen secara berkala adalah meningkatkan kualiti sperma dari segi bilangan dan bentuknya. Disebutkan jika kebiasaan baik ini dapat meningkatkan jumlah sperma sebanyak 70 persen. Kebiasaan mengonsumsi makanan dengan likopen secara berkala dapat mempercepat kematangan sperma sehingga kadar kejayaan kehamilan dapat meningkat.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

2. Menurunkan Risiko Kanser Prostat

Kanser prostat adalah salah satu gangguan yang mempunyai risiko tinggi berlaku pada lelaki. Apabila prostat mengalami gangguan, sperma yang dihasilkan mungkin tidak optimum. Adalah dipercayai bahawa makan makanan yang kaya dengan likopen dapat mengurangkan risiko penyakit ini berbanding dengan yang tidak. Oleh itu, cubalah memasukkan sebilangan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi likopena dalam pengambilan makanan harian anda.

3. Mencegah Radikal Bebas

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan likopen dikatakan sangat baik untuk mencegah radikal bebas memasuki badan. Ini kerana radikal bebas sangat reaktif sehingga dapat merosakkan fungsi sel yang sihat, termasuk sel sperma. Dengan cara itu, sperma yang dihasilkan akan optimum untuk hamil. Lycopene mempunyai sifat antioksidan yang dapat meneutralkan radikal bebas.

Itulah tiga faedah yang dapat anda rasakan ketika anda memakan makanan yang kaya dengan likopen. Sekiranya anda benar-benar ingin meningkatkan kesuburan, anda perlu membuat perubahan diet. Selain itu, beberapa tabiat lain, seperti melakukan senaman secara berkala dan mengurangkan tekanan perasaan juga perlu dilakukan. Apabila badan sihat, semua fungsi badan akan dimaksimumkan.

Baca juga: Bukan Hanya Wanita, Tahu Kepentingan Zaman Kesuburan Lelaki

Di samping itu, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah lycopene pada badan, terutama mengenai kesuburan lelaki, doktor dari sedia menolong memberikan penjelasan. Ia sangat mudah, hanya muat turun permohonan dan dapatkan nasihat langsung bila-bila masa dan di mana sahaja dari pakar perubatan yang diperakui!Rujukan:
IVF warisan. Diakses pada tahun 2020. Lycopene Telah Meningkatkan Kuantiti dan Kualiti Sperma.
Masa Depan Anda Cambridge. Diakses pada tahun 2020. LactoLycopene, lycopene dan kesuburan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found