Kesihatan

Latihan yang rajin dapat mencegah ejakulasi dini

Jakarta - Ejakulasi pramatang berlaku apabila seorang lelaki mengalami orgasme dan tidak dapat menahan atau mengawal air maninya setelah melakukan aktiviti seksual dengan rangsangan minimum. Keadaan ini berlaku sejak awal lelaki memulakan hubungan seksual atau setelah melakukannya beberapa kali. Ejakulasi dini boleh berlaku kerana masalah atau gangguan ereksi.

Sekiranya benar bahawa ejakulasi dini berlaku berkaitan dengan disfungsi ereksi, ini dapat diatasi dengan memulihkan ereksi ke keadaan normal. Sekiranya keadaan ejakulasi terlalu cepat berlaku kerana gangguan pada serotonin, maka rawatan difokuskan pada pemulihan fungsi serotonin untuk kembali normal.

Ternyata ada cara lain untuk mengatasi ejakulasi dini yang boleh anda lakukan jika anda mengalaminya, iaitu melakukan senaman secara teratur. Sebabnya, senaman membantu mengembalikan kecergasan badan yang tentunya baik untuk kesihatan.

Lelaki yang kerap bersenam didakwa mempunyai risiko mengalami disfungsi ereksi sekurang-kurangnya 30 peratus lebih rendah daripada lelaki lain yang tidak bersenam. Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari menjadikan anda lebih yakin dan membuat anda kelihatan lebih menarik secara fizikal.

Apakah Latihan Baik Untuk Mengatasi Ejakulasi Pramatang?

Latihan yang merangsang jantung, seperti senamrobik atau senaman kardio boleh menjadi jenis senaman yang baik untuk mencegah ejakulasi dini. Begitu juga dengan bola keranjang, bola sepak, berenang, dan berlari. Tidak tanpa sebab, latihan jenis ini membantu meningkatkan aliran darah ke otak, jantung, dan semua bahagian badan yang lain.

Cara seterusnya untuk mengatasi ejakulasi dini adalah dengan melakukan sukan yang berkaitan dengan pembinaan otot. latihan berat, tolakan , atau deadlift membantu membina otot badan, terutamanya perut yang berperanan ketika lelaki melakukan hubungan seks.

Sukan lain adalah yoga. Yoga bukan hanya dilakukan oleh wanita, lelaki juga wajib melakukannya. Yoga dapat membantu menumpukan perhatian, menenangkan badan, dan meningkatkan kelenturan atau kelenturan badan yang berguna ketika mencuba gaya seks baru.

Penting untuk diketahui, bukan hanya badan yang sihat dengan melakukan senaman, minda juga dipengaruhi oleh aktiviti fizikal ini. Bersenam secara teratur membantu anda mengelakkan tekanan dan kemurungan. Kedua-dua masalah kesihatan ini juga mencetuskan ejakulasi dini.

Secara sederhana, senaman sangat baik untuk menyokong tubuh dan kehidupan yang lebih sihat, serta melakukan hubungan seks yang lebih baik. Stamina dan tenaga diperlukan semasa hubungan seks, dan untuk bertahan lama, tentunya banyak tenaga diperlukan. Jadi, jangan lupa bersenam, okey?

Sekiranya anda ingin mengetahui cara lain untuk mencegah ejakulasi dini, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Ia mudah, hanya muat turun aplikasi di telefon anda, daftar dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Pilih doktor dan anda boleh bertanya secara langsung.

Bukan itu sahaja, aplikasinya Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat atau vitamin jika anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke farmasi. Melakukan pemeriksaan makmal secara rutin tidak perlu pergi ke makmal, kerana aplikasi ini membantu anda melakukannya di mana saja dan bila-bila masa. Sebagai pelengkap, anda juga mendapat artikel kesihatan terkini setiap hari. Ayuh, cubalah sekarang!

Baca juga:

  • Inilah Cara Mengatasi Ejakulasi Pramatang. Anda mesti Tahu!
  • Lelaki Perlu Tahu, Ini adalah Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang
  • Masalah Ejakulasi Pramatang, Kesihatan atau Emosi?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found