Kesihatan

Kurangkan Risiko Epilepsi dengan Mengelakkan 6 Perkara Ini

Jakarta - Epilepsi adalah gangguan sistem saraf, kerana corak aktiviti elektrik otak yang tidak normal. Gangguan ini akan menyebabkan kejang dan sensasi tingkah laku yang tidak biasa bagi penghidapnya. Dalam beberapa kes, malah boleh menyebabkan kehilangan kesedaran.

Nah, agar epilepsi tidak mudah berulang dan menyebabkan sawan, lebih baik menjauhkan diri dari pelbagai perkara yang boleh mencetuskannya. Jadi, bagaimana anda mengurangkan risiko epilepsi?

1. Mengekalkan Tahap Gula Darah

Otak memerlukan gula sebagai bahan bakarnya. Malah, menurut seorang profesor neurologi di University of California, Amerika Syarikat, Vikram Rao, otak adalah pengguna gula terbesar dari semua organ di dalam badan. Nah, apabila kadar gula darah dalam badan rendah (hipoglikemia), otak akan menghadapi masalah.

Gula darah rendah kadang-kadang menjadi pencetus epilepsi. Orang yang menghidap diabetes harus berhati-hati dengan keadaan ini. Daripada ingin mengekalkan kadar gula darah, jangan biarkan gula darah badan anda turun secara drastik. Inilah yang membuat orang yang menghidap diabetes lebih berisiko untuk serangan epilepsi jenis ini.

Baca juga: Bukan Hanya Kejang, Ini 4 Gejala Epilepsi Lain

2. Elakkan panas terik

Orang yang menghidap epilepsi juga harus melindungi diri dari udara panas dan terik. Kerana, berjalan atau bermain di bawah terik matahari tidak baik untuk keadaan kesihatan. Apabila berada dalam keadaan panas dalam jangka masa yang lama, badan akan merasa sukar untuk menyejukkan diri. Akibatnya, otak tidak dapat berfungsi dengan baik pada suhu tinggi, sehingga kejang dapat terjadi.

3. Jauhi alkohol

Cara mengurangkan risiko epilepsi juga boleh melalui ini. Kerana, alkohol yang terdapat dalam bir, arak , dan minuman lain akan mempengaruhi bagaimana otak berfungsi. Pengambilan alkohol dalam kuantiti yang banyak tentunya akan mengganggu aktiviti elektrik di otak. Nah, inilah yang akhirnya boleh mencetuskan kejang.

Baca juga: Punca Epilepsi dan Cara Mengatasinya

4. Kurang tidur

Tidak dapat dinafikan bahawa tidur mempunyai banyak ciri fizikal dan psikologi. Tidur adalah pemulihan, badan ketika tidur mampu memperbaiki sel yang rosak dan memulihkan tenaga.

5. Aktiviti Melampau

Mengelakkan aktiviti melampau juga boleh menjadi cara untuk mengurangkan risiko epilepsi. Elakkan semua aktiviti yang boleh meningkatkan risiko trauma di kepala. Kerana, trauma pada kepala dapat mencederakan otak dan mempengaruhi sel-sel di dalamnya. Ingat, kerosakan saraf pada otak boleh menyebabkan epilepsi bagi penghidapnya.

6. Kurangkan MSG

Bahan satu ini sering digunakan sebagai perasa dan pengawet dalam pelbagai makanan. Menurut kajian yang diterbitkan di Huruf Neurosains , Lebihan MSG pada tikus dapat mengubah saraf haiwan yang menyebabkan kejang epilepsi. Walaupun penyelidikan ini masih terhad pada haiwan, lebih baik bagi orang yang menderita epilepsi untuk membatasi pengambilan makanan MSG mereka.

Baca juga: 4 Faktor yang Mencetuskan Orang dengan Epilepsi Mengalami Kejang

Selain enam perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor yang boleh mencetuskan kejang. Yang berikut, antara lain:

  • Tekanan

  • Tidak mengambil ubat antikonvulsan atau antiepileptik secara berkala

  • Penat atau kurang tidur

  • Mengonsumsi narkotik, psikotropika, dan bahan ketagihan lain

  • Kilatan cahaya

  • Semasa haid

  • Demam panas

  • Melangkau makanan

  • Mengambil ubat yang mengganggu prestasi ubat anti-epilepsi

  • Mengambil antidepresan atau antipsikotik tertentu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ingin bertanya mengenai aduan kesihatan yang lain? Sangat mudah, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!