Kesihatan

Mitos atau Fakta, Pendarahan Subarachnoid dapat disembuhkan

, Jakarta - Kecederaan kepala yang teruk akibat kemalangan atau ditimpa objek berat boleh menyebabkan trauma pada otak. Salah satu jenis trauma otak yang paling biasa adalah pendarahan subarachnoid. Orang yang mengalami pendarahan ini harus segera mendapatkan rawatan secepat mungkin, kerana jika tidak, ia boleh membawa maut. Pendarahan subarachnoid yang tidak dihentikan serta merta boleh menyebabkan kerosakan otak. Namun, adakah pendarahan subarachnoid dapat disembuhkan? Lihat penjelasannya di sini.

Apa itu Pendarahan Subarachnoid?

Pendarahan subarachnoid sebenarnya adalah salah satu jenis pendarahan strok . Keadaan ini berlaku kerana pendarahan di ruang subarachnoid kerana saluran darah pada membran meninges rosak atau pecah.

Oleh itu, otak manusia dilindungi oleh membran meninges yang terdiri daripada tiga lapisan tisu, iaitu lapisan dura mater, lapisan arachnoid, dan lapisan pia mater. Nah, ruang subarachnoid berada di antara dua lapisan meninges yang melilit otak, di bawah lapisan arachnoid dan di atas pia mater. Ruang ini menjadi tempat berkumpulnya cecair otak yang disebut cecair serebrospinal. Cecair serebrospinal memainkan peranan penting dalam melindungi otak dan saraf tunjang, dan mengandungi banyak saluran darah yang membawa nutrien dan oksigen ke otak.

Berlakunya kecederaan kepala yang teruk atau keadaan perubatan tertentu boleh menyebabkan saluran darah ini pecah, akibatnya darah dapat meresap ke ruang subarachnoid dan mencemari cairan serebrospinal. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami koma, lumpuh, kecacatan fizikal, dan juga kematian.

Untuk mengelakkan komplikasi serius dan kematian, orang dengan subarachnoid perlu mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin sejak gejala pendarahan muncul.

Gejala Pendarahan Subarachnoid

Malangnya, pendarahan subarachnoid boleh berlaku tanpa gejala yang ketara. Tetapi dalam beberapa kes, penghidap akan merasakan simptom setelah melakukan aktiviti fizikal yang berat. Gejala biasa pendarahan subarachnoid adalah sakit kepala yang teruk yang muncul secara tiba-tiba dan tidak pernah dirasakan sebelumnya. Di samping itu, berikut adalah gejala lain dari pendarahan subarachnoid:

  • Leher terasa kaku.
  • Sakit bahu.
  • Pening dan muntah.
  • Penglihatan kabur atau mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya.
  • Mengalami gejala strok , seperti tidak dapat bercakap dengan jelas (pelo) dan satu bahagian anggota badan menjadi lumpuh.
  • Kesedaran mula merosot.
  • Kejang.

Gejala pendarahan subarachnoid boleh berlaku secara tiba-tiba. Sekiranya penghidapnya kehilangan kesedaran, anda harus segera membawanya ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan, kerana keadaan ini adalah keadaan darurat. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami gejala pendarahan subarachnoid juga harus berjumpa doktor.

Punca Pendarahan Subarachnoid

Punca pendarahan subarachnoid boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu trauma dan bukan traumatik.

Pendarahan Subarachnoid Traumatik

Punca pendarahan ini adalah kerana kecederaan kepala yang teruk, misalnya disebabkan oleh kemalangan, memukul kepala pada sesuatu yang keras, atau terkena benda berat di kepala.

Pendarahan subarachnoid bukan trauma

Sementara itu, pendarahan subarachnoid yang berlaku secara tiba-tiba dan tanpa kecederaan sebelumnya termasuk dalam jenis pendarahan subarachnoid nontraumatik. Punca pendarahan jenis ini biasanya disebabkan oleh pecahnya aneurisma otak. Aneurisma dapat menyebabkan saluran darah di otak menipis, sehingga pecah dan menyebabkan pendarahan di ruang subarachnoid meninges. Selain aneurisma, penyebab pendarahan subarachnoid bukan trauma lain adalah gangguan saluran darah, pengambilan ubat penipisan darah, dan gangguan pembekuan darah.

Penghidap Pendarahan Subarachnoid Boleh Diubati

Semakin cepat seseorang yang menderita pendarahan subarachnoid mendapat rawatan perubatan, semakin besar harapan untuk pesakit sembuh.

Pertolongan cemas yang dapat diberikan kepada pendarahan subarachnoid adalah memastikan tanda-tanda penting, seperti pernafasan dan degupan jantung selamat, misalnya dengan memasang alat pernafasan. Seterusnya, doktor akan menghentikan pendarahan dan mengurangkan tekanan di dalam kepala yang boleh menyebabkan kerosakan otak melalui kaedah pembedahan di kepala. Walau bagaimanapun, jika pendarahan subarachnoid berlaku kerana aneurisma, doktor akan melakukan prosedur pembedahan. Sebagai tambahan kepada pembedahan, doktor juga akan memberi pesakit ubat-ubatan yang berguna untuk melegakan gejala dan membantu menyembuhkan pendarahan subarachnoid.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pendarahan subarachnoid, tanyakan kepada pakar secara langsung melalui aplikasi . Anda boleh berbual mengenai sebarang masalah kesihatan dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Jangan hanya minum ubat, jika salah boleh menyebabkan pendarahan otak
  • Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala
  • Jarang, Pendarahan Otak Dapat Dikenali Dari Gejala Ini
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found