Kesihatan

Bahaya mana, Makanan yang Mengandung Marijuana atau Merokok secara Langsung?

, Jakarta - Cara yang paling terkenal untuk menggunakan ganja adalah dengan menghisapnya, seperti rokok paip atau rokok yang digulung tangan. Tetapi nampaknya, tanaman yang satu ini juga sering digunakan sebagai campuran dalam membuat makanan tertentu. Sebenarnya, yang lebih berbahaya antara kesan merokok ganja dan ganja yang dicampurkan dengan makanan?

Ganja alias ganja adalah tumbuhan yang terdiri daripada daun, bunga, dan tunas tanaman ganja sativa dan dikenali membuat seseorang merasa tinggi " Walau bagaimanapun, pengambilan ganja yang berlebihan dan berterusan boleh mencetuskan kesan berbahaya kepada kesihatan tubuh. Dari dua cara tersebut, ganja yang dicampurkan dengan makanan jauh lebih berbahaya daripada merokok secara langsung.

Baca juga: Sebab Ketagihan Dadah Boleh Menyebabkan Skizofrenia

Ganja yang dimakan mempunyai kesan yang lebih ketara kerana memasuki aliran darah secara langsung. Ini menjadikan kemungkinan ganja yang mencetuskan masalah kesihatan menjadi lebih besar daripada sekadar merokok. Kesan yang timbul dari keadaan ini adalah perasaan paranoia, mual, hingga gangguan persepsi. Sekiranya digunakan secara tidak betul atau berlebihan, ganja dikatakan menyebabkan seseorang menjadi tidak sedarkan diri.

Kesan Ganja pada Badan

Hingga kini penggunaan ganja di Indonesia masih belum disahkan oleh pemerintah. Sebenarnya, jika digunakan dengan cara yang betul dan mengikuti pengawasan perubatan, tanaman ini termasuk dalam ramuan dan boleh digunakan untuk merawat keadaan tertentu. Penyalahgunaan ganja sebenarnya boleh memberi pelbagai kesan kesihatan pada tubuh. Antaranya:

  • Paru-paru

Salah satu organ tubuh yang dapat mengalami kesan penggunaan ganja adalah paru-paru. Kandungan tar dalam ganja dikatakan 3 kali lebih tinggi daripada tar tembakau. Bukan hanya itu, asap dari ganja juga dikatakan mempunyai kandungan yang lebih berisiko menyebabkan barah daripada asap tembakau.

  • Otak

Penyalahgunaan ganja juga boleh merosakkan otak. Ini boleh mencetuskan gangguan dalam kemampuan berfikir, kehilangan ingatan, dan menghalang fungsi otak. Bukan hanya itu, penggunaan ganja juga boleh menyebabkan perubahan struktur pada bahagian tertentu organ ini.

Baca juga: Adakah Ganja Sangat Berkesan dalam Menyembuhkan Syringomyelia?

  • Sistem aliran darah

Merokok ganja boleh menyebabkan gangguan pada sistem peredaran darah. Kebiasaan ini boleh menyebabkan degup jantung menjadi tidak normal, yang lebih cepat dari biasanya. Keadaan ini boleh membahayakan orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung kerana peningkatan kadar jantung dapat meningkatkan risiko serangan jantung.

  • Kesihatan mental

Penggunaan ganja jangka panjang boleh menjejaskan kesihatan mental. Ini boleh memburukkan atau meningkatkan risiko peningkatan gejala psikotik pada orang dengan skizofrenia. Penggunaan ganja juga boleh menyebabkan seseorang mengalami halusinasi, khayalan, kegelisahan, dan serangan panik.

  • Penurunan Kekebalan

Sistem imun juga akan merasakan kesan penggunaan ganja. Ini boleh menyebabkan sistem imun seseorang menjadi lemah. Sistem kekebalan tubuh yang lemah dapat menjadikan seseorang lebih mudah terkena penyakit dan sukar untuk melawan jangkitan.

  • Sistem penghadaman

Ganja juga boleh merosakkan sistem pencernaan. Tumbuhan ini dapat memberi kesan pembakaran kepada tubuh, terutama pada mulut dan tekak. Ganja yang dimakan boleh menyebabkan rasa mual dan muntah.

Baca juga: Sah di Thailand, Bolehkah Ganja Menjadi Ubat Diabetes?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found