Kesihatan

Elakkan 4 Makanan Yang Mencetuskan Batu Ginjal

, Jakarta - Batu ginjal adalah batu yang terdiri daripada mineral dan garam yang terbentuk di ginjal. Batu ginjal disebabkan oleh diet yang tidak sihat, seperti makan makanan dan minuman yang mengandungi bahan kimia. Ia terbentuk apabila kalsium menemui bahan kimia seperti oksalat atau fosforus dalam air kencing. Apabila dicampurkan, bahan-bahan ini kemudian menjadi sangat pekat yang secara beransur-ansur mengeras.

Batu ginjal juga dapat disebabkan oleh penumpukan asid urik yang disebabkan oleh metabolisme protein. Seseorang yang sudah mempunyai batu ginjal harus lebih berhati-hati dalam memilih makanan. Kerana, ada pelbagai jenis makanan yang dapat memperburuk batu ginjal.

Baca juga:Kerap menahan kencing, berhati-hati dengan batu karang

Makanan Yang Mencetuskan Batu Ginjal

Sekiranya anda tidak mahu menghidap batu ginjal, anda harus mengehadkan pengambilan makanan berikut:

1. Makanan Tinggi Garam

Makanan yang tinggi garam akan meningkatkan kadar natrium dalam badan. Nampaknya, kadar natrium yang tinggi dapat meningkatkan penumpukan kalsium dalam air kencing. Oleh itu, tambahkan garam pada makanan anda secara sederhana dan selalu periksa label pada makanan yang diproses untuk melihat berapa banyak natrium yang dikandungnya. Makanan segera juga tinggi garam. Oleh itu, anda harus mengelakkan pengambilan makanan segera terlalu kerap untuk mengelakkan pembentukan batu ginjal.

2. Hadkan Protein Haiwan

Protein haiwan sangat baik dan diperlukan oleh badan. Walau bagaimanapun, sumber protein haiwan, seperti daging merah, daging babi, ayam, unggas, ikan, dan telur sebenarnya meningkatkan jumlah asid urik. Makan sejumlah besar protein juga dapat mengurangkan bahan kimia dalam air kencing yang disebut sitrat. Tugas sitrat adalah untuk mencegah pembentukan batu ginjal. Alternatif untuk protein haiwan yang boleh anda cuba termasuk quinoa, tahu, hummus, biji chia, dan yogurt Yunani.

3. Makanan yang tinggi oksalat

Makanan yang tinggi oksalat dapat meningkatkan risiko pembentukan batu ginjal. Bagi orang yang mempunyai batu ginjal, sangat digalakkan untuk mengurangkan atau mengelakkan makanan yang mengandung oksalat sepenuhnya. Sekiranya anda ingin makan makanan yang mengandungi oksalat, ia harus disertai dengan makan atau minum sumber kalsium. Ini akan membantu oksalat mengikat kalsium semasa pencernaan, sebelum boleh sampai ke buah pinggang. Contoh makanan yang tinggi kandungan oksalat termasuk coklat, bit, kacang, teh, ubi jalar, dan bayam.

Baca juga: Kekurangan Minum Air Boleh Menyebabkan Batu Ginjal

4. Makanan Tinggi Gula

Gula tambahan yang termasuk dalam makanan dan minuman olahan juga dapat memicu pembentukan batu ginjal. Perhatikan jumlah gula yang anda konsumsi dalam makanan yang diproses, seperti kek, buah, minuman ringan, dan jus. Anda juga harus berhati-hati dengan label makanan yang mengandungi gula tambahan.

Biasanya, label menggunakan nama lain untuk gula, seperti sirap jagung, fruktosa, madu, nektar agave, sirap beras perang, dan gula tebu. Elakkan juga minum minuman ringan yang terlalu banyak. Kerana minuman bersoda tinggi fosfat, bahan kimia lain yang dapat mendorong pembentukan batu ginjal.

Petua Diet untuk Mencegah Batu Ginjal

Selain diet, risiko batu ginjal meningkat jika anda mempunyai sejarah keluarga batu karang. Sekiranya anda ingin mencegah perkembangan penyakit ini, berikut adalah beberapa petua diet yang harus anda cuba:

  • Minum sekurang-kurangnya dua belas gelas air setiap hari.
  • Minum jus oren.
  • Makan makanan kaya kalsium pada setiap hidangan, sekurang-kurangnya tiga kali sehari.
  • Hadkan pengambilan protein haiwan.
  • Gunakan garam dan gula secukup rasa.
  • Kurangkan pengambilan produk makanan yang diproses yang tinggi garam dan gula.
  • Hadkan makanan dan minuman yang tinggi kandungan oksalat dan fosfat.
  • Elakkan makan atau minum apa-apa yang mengeringkan anda, seperti alkohol.

Baca juga: Bilakah Pembedahan Batu Ginjal Perlu Dilakukan?

Batu ginjal dicirikan oleh kerap membuang air kecil dan sakit ketika membuang air kecil. Kadang-kadang rasa sakit juga memancar ke pinggang, perut bawah atau sisi, dan pangkal paha. Jumlah air kencing yang dikeluarkan juga cenderung kecil atau tidak keluar sama sekali. Sekiranya anda melihat tanda-tanda ini, segera berjumpa doktor. Sebelum mengunjungi hospital, adalah lebih praktikal untuk membuat temu janji ke hospital terlebih dahulu melalui permohonan .

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Anda Makan Memberi Anda Batu Buah Pinggang? Healthline. Diakses pada tahun 2021. Diet Batu Buah Pinggang: Makanan untuk Makan dan Elakkan.