Kesihatan

Duduk terlalu lama, mungkin ini adalah penyebab utama sakit belakang

Jakarta - Sakit belakang pasti membuatkan anda merasa tidak selesa, bukan? Aktiviti yang anda lakukan tidak optimum, kerana anda harus menahan kesakitan sepanjang masa. Lumbago, istilah perubatan untuk gangguan kesihatan ini, tidak hanya berlaku pada orang tua, tetapi juga di kalangan remaja dan orang dewasa.

Penyebab utama sakit belakang boleh datang dari pelbagai faktor. Boleh jadi, anda berdiri terlalu lama, mengangkat beban terlalu berat, atau duduk terlalu lama. Biasanya, kesakitan ini akan hilang dalam beberapa hari. Walaupun begitu, terdapat beberapa keadaan apabila sakit belakang dapat menyebabkan komplikasi serius dan perlu segera dirawat.

Gejala sakit belakang yang anda rasa bergantung kepada apa yang menyebabkan anda mengalaminya. Walau bagaimanapun, gejala umum seperti panas, kejutan elektrik, sakit, sensasi kesemutan, hingga kekakuan di kawasan sekitar pinggang. Pada mulanya, pinggang terasa sedikit sakit, tetapi lama-kelamaan ada rasa sakit yang menusuk yang menyukarkan anda bergerak, bahkan untuk berdiri dalam posisi tegak.

Keadaan ini berlaku kerana terdapat otot yang mengetat setelah anda melakukan aktiviti yang berat. Rasa sakit yang muncul boleh terasa ringan, juga boleh menyakitkan. Dalam beberapa kes, sakit belakang boleh memancar ke kaki, telapak kaki, dan pinggul. Dari pelbagai sebab, sakit belakang paling kerap berlaku kerana ligamen atau otot terseliuh kerana anda terlalu banyak bergerak.

Sakit Belakang dari Duduk Terlalu Lama

Sama seperti ketika anda mengangkat benda berat atau berat, sakit belakang juga boleh muncul ketika anda duduk terlalu lama. Sebabnya, kedudukan badan yang tidak betul boleh mempengaruhi keadaan kesihatan anda. Duduk dengan tidak betul boleh mengakibatkan kecederaan pada sendi, mampatan tulang belakang, dan otot ligamen.

Lalu, bagaimana menyelesaikannya?

Cara paling mudah untuk mengatasi sakit belakang dari duduk terlalu lama tentunya tidak duduk lama. Sekiranya anda merasa terlalu lama duduk, adalah idea yang baik untuk berdiri dan berjalan sebentar untuk meregangkan otot anda. Anda hanya memerlukan 5 minit untuk melakukannya sebelum kembali duduk dan bekerja.

Kemudian, jangan duduk dalam satu kedudukan sahaja. Tukar posisi duduk anda setiap 30 minit. Sebabnya, duduk dalam posisi yang sama untuk waktu yang lama boleh mencetuskan terjadinya otot pinggang yang kaku, sehingga anda dapat dengan mudah mengalami sakit belakang. Juga pastikan anda memilih kerusi yang betul, tentu saja, yang mempunyai sandaran di bahagian belakang. Anda juga boleh menambah bantal untuk menjadikan duduk lebih selesa.

Satu perkara lagi, jangan lupa bersenam untuk mengekalkan berat badan anda. Berat badan yang berlebihan tentu akan membuat tekanan badan meningkat, jadi sakit belakang akan lebih mudah diserang. Latihan yang anda lakukan tidak perlu berat, hanya berjalan setiap hari selama 30 minit sudah cukup.

Sekarang, anda tahu bahawa duduk terlalu lama boleh mencetuskan sakit belakang. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan penyebabnya agar anda tidak mengalaminya. Sekiranya anda mempunyai soalan kesihatan, anda boleh muat turun permohonan dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Ayuh, gunakan aplikasi !

Baca juga:

  • 5 Tabiat Buruk Ini Mencetuskan Sakit Belakang
  • Berhati-hati, Makanan Ini Boleh Memudaratkan Pundi kencing
  • Kepulangan Semasa Hamil, Awas Sakit Punggung