Kesihatan

Adakah DVT Penyakit Berbahaya?

, Jakarta - Trombosis urat dalam aka DVT adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai komplikasi, yang paling parah boleh menyebabkan penghidapnya kehilangan nyawanya. DVT atau trombosis vena adalah keadaan yang berlaku kerana pembekuan darah pada satu atau lebih urat dalam.

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, tetapi DVT paling sering disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan yang mencegah darah mengalir atau membeku secara normal. Secara umum, DVT sering terbentuk di urat paha atau betis. Walau bagaimanapun, gangguan ini juga dapat dijumpai di saluran darah lain di dalam badan.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi dan Merawat Trombosis Vena Dalam

Berhati-hatilah dengan Komplikasi Trombosis Vena Dalam

Penyakit ini disebabkan oleh pembekuan darah pada satu atau lebih urat dalam. Apabila keadaan ini melanda, penting untuk melakukan rawatan dan rawatan perubatan yang betul. Adakah DVT penyakit berbahaya? Jawapannya adalah ya. Kerana, penyakit ini boleh mencetuskan pelbagai komplikasi dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Kemunculan darah beku atau gumpalan adalah ciri khas penyakit ini. Gumpalan darah atau gumpalan adalah darah yang berubah bentuk dari cecair ke gel yang agak padat. Perubahan ini berlaku melalui proses yang disebut pembekuan. Dalam keadaan normal, darah akan membeku sehingga pendarahan berhenti ketika luka atau luka berlaku.

Dihidupkan trombosis urat dalam , penghidap mengalami pembekuan darah di urat dalam. Ini kemudian menyebabkan penyumbatan dalam aliran darah. Sekiranya dibiarkan begitu sahaja, gumpalan darah ini akan dilepaskan dan mengikuti aliran darah. Lama kelamaan, ia dapat menyumbat arteri di paru-paru, menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu. DVT boleh berlaku pada orang yang mempunyai penyakit yang mencegah darah mengalir atau membeku secara normal. Selain penyakit, ada faktor lain yang dapat meningkatkan penyakit ini, mulai dari kerosakan pada urat, gangguan aliran darah di vena, dan keadaan darah yang mudah membeku.

Baca juga: Sama Berlaku dalam Vena, Inilah Perbezaan antara Thrombophlebitis dan DVT

Keadaan ini sering muncul tanpa gejala, tetapi ada beberapa tanda yang dapat dialami oleh orang yang menghidapinya. DVT boleh menyebabkan penderita mengalami kesakitan ketika membengkokkan kaki, sensasi hangat di kaki, bengkak di satu kaki, kekejangan, terutama pada waktu malam, sehingga warna kaki berubah menjadi pucat, merah, atau kelihatan lebih gelap.

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat dan tepat, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi yang boleh membahayakan. Trombosis urat dalam boleh menyebabkan komplikasi serius, termasuk:

  • Embolisme pulmonari

Salah satu komplikasi DVT adalah embolisme paru. Keadaan ini berlaku kerana terdapat penyumbatan arteri di paru-paru. Keadaan ini berlaku kerana pembekuan darah yang keluar dari kaki. Emboli paru boleh mencetuskan keadaan yang lebih serius, seperti hipertensi paru dan kegagalan jantung.

  • Sindrom pasca trombotik

Sindrom pasca trombotik (PTS) adalah gangguan aliran darah di urat. Keadaan ini juga boleh muncul sebagai komplikasi DVT. Keadaan ini boleh menyebabkan luka, bengkak dan perubahan warna kulit pada kaki.

Baca juga: Inilah Bahaya Pembekuan Darah untuk Kesihatan

Masih ingin tahu mengenai penyakit ini trombosis urat dalam dan apa komplikasi? Tanya doktor di aplikasi hanya. Hubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Anda juga boleh menggunakan untuk menyampaikan aduan kesihatan yang dialami dan mendapatkan cadangan rawatan dari pakar. Muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Trombosis Vena Dalam.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Trombosis Vena Dalam.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trombosis Vena Dalam (DVT).