Kesihatan

Ambil 6 Makanan Ini untuk Mencegah Kanser Serviks

, Jakarta - Kanser serviks adalah jenis barah kedua yang paling kerap terjadi pada wanita dan telah menyebabkan kematian lebih dari 200,000 wanita dalam satu tahun. Itulah sebabnya penting bagi wanita untuk menyedari barah serviks.

Memang, sehingga kini belum ada cara untuk mencegah barah serviks. Namun, dengan memakan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, anda dapat dilindungi dari perkembangan barah serviks. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: 5 Wanita Kanser Paling Takut

Sebilangan besar kes barah pangkal rahim disebabkan oleh jangkitan Papillomavirus manusia (HPV). Pakar percaya bahawa diet yang tinggi antioksidan, karotenoid, flavonoid dan folat yang terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu tubuh melawan jangkitan HPV dan mencegah jangkitan mengubah sel serviks menjadi barah.

Baca juga: 10 Makanan Sehat yang Harus Dimakan Wanita (Bahagian 2)

Makanan berikut dapat membantu mencegah barah serviks:

1. Makanan Kaya dengan Flavonoid

Flavonoid adalah sebatian kimia dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang dipercayai sebagai sumber utama perlindungan terhadap barah. Flavonoid terdapat dalam banyak makanan berikut: epal, asparagus, kacang hitam, brokoli, kubis, bawang putih, dan selada.

2. Makanan Kaya dengan Folat

Makanan yang kaya dengan folat (vitamin B yang larut dalam air) dapat mengurangkan risiko barah serviks pada orang dengan HPV. Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak tahu pasti bagaimana nutrien ini mempengaruhi risiko barah.

Ada kemungkinan folat membantu tubuh mencegah jangkitan HPV kembali dan seterusnya mengurangkan risiko terkena barah. Makanan yang kaya dengan folat termasuk alpukat, kacang buncis, kacang-kacangan, jus oren, strawberi, dan selada romaine.

3. Makanan dengan Kandungan Karotenoid Tinggi

Karotenoid atau sumber vitamin A tidak hanya baik untuk kesihatan mata, tetapi juga dapat membantu mencegah risiko barah serviks. Jadi, anda boleh memasukkan makanan seperti jeruk, wortel, ubi jalar, dan labu dalam makanan harian anda untuk mendapatkan faedah ini.

4. Sayuran Termasuk dalam Keluarga Kubis

Sayur-sayuran yang berasal dari keluarga kubis telah lama dikatakan dapat mencegah barah, terutama barah serviks. Beberapa contoh sayur-sayuran ini adalah kubis, kembang kol, kangkung dan brokoli.

Itu berkat sebatian semula jadi, iaitu indole 3 carbinol (I3C) yang dihasilkan semasa anda memakan sayur-sayuran jenis ini. I3C dapat membantu menyahtoksin badan dan juga mempunyai sifat anti-estrogenik yang memberikan perlindungan tambahan terhadap barah serviks.

5. Kunyit

Warna kuning terang kunyit berasal dari fitokimia yang dikenali sebagai curcumin. Satu kajian baru-baru ini yang dilakukan di Institute of Cytology and Preventive Oncology mendedahkan, curcumin dapat membantu melindungi tubuh dari barah serviks dengan mematikan virus HPV yang merupakan penyebab utama di sebalik barah tersebut.

6. Makanan yang Mengandungi Asid Ellagik

Asid elagik juga merupakan salah satu senjata terbaik untuk melawan barah serviks. Kajian menunjukkan bahawa asid ellagic dapat mengaktifkan enzim tertentu yang dapat menghilangkan zat penyebab kanser serviks. Kandungannya juga membantu dalam meningkatkan sistem imun untuk melawan sel barah dari badan.

Asid Ellagic berasal dari Ellagitannin yang boleh didapati dalam buah beri merah dan buah-buahan, termasuk raspberi . Ia juga boleh didapati dalam beberapa kacang, seperti pecan dan walnut.

Baca juga: Ketahui Pemeriksaan Penting untuk Mencegah Kanser Serviks

Nah, itulah jenis makanan yang baik untuk mencegah barah serviks. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah barah serviks, jangan ragu untuk meminta doktor menggunakan aplikasi tersebut .

Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh bertanya apa sahaja mengenai kesihatan kepada doktor . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Kanser Serviks dan Diet Anda.
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. Petua diet untuk mencegah barah serviks