Kesihatan

Sinusitis menyebabkan bau mulut, inilah penjelasannya

Ada kalanya bau mulut tidak hilang walaupun kita rajin membersihkan gigi. Keadaan ini dapat menunjukkan masalah kesihatan dalam badan, salah satunya adalah sinusitis. Sinusitis boleh disebabkan oleh virus yang memicu sinus untuk menghasilkan lebih banyak lendir, mengakibatkan penyumbatan di hidung. "

, Jakarta - Menjaga kesihatan mulut dan gigi adalah penting, agar anda terhindar dari pelbagai gangguan yang boleh menyebabkan bau mulut. Ramai orang yang menghidap bau mulut boleh mencegah bau mulut, dari membersihkan gigi secara berkala hingga memakan gula-gula pudina.

Namun, dalam beberapa kes, nafas berbau tidak hilang walaupun setelah melakukan perkara di atas. Hati-hati, keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan di badan. Nah, salah satu penyakit yang boleh menyebabkan seseorang mengalami bau mulut adalah resdung. Apa kaitan sinusitis dengan bau mulut?

Baca juga: 3 Cara Mudah Menghilangkan Nafas Berbau

Sebab-sebab Sinusitis Menyebabkan Nafas Berbau

Nafas berbau, juga dikenali sebagai halitosis, adalah keadaan di mana seseorang mengalami bau mulut. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh masalah kesihatan pada mulut dan gigi. Ini juga mungkin disebabkan oleh makan makanan yang memiliki aroma yang kuat, gaya hidup yang tidak sihat, karena adanya penyakit tertentu di dalam tubuh.

Nafas berbau mempunyai tanda yang sangat khas, seperti rasa tidak enak atau masam di mulut, mulut kering, dan permukaan lidah yang putih. Biasanya, ramai pengidap halitosis menggunakan beberapa kaedah mudah. Contohnya, minum air, makan permen karet, rajin membersihkan kawasan mulut dan gigi untuk mengurangkan bau mulut.

Namun, jangan memandang rendah keadaan bau mulut yang tidak hilang, walaupun sudah diatasi. Keadaan ini dapat menunjukkan masalah kesihatan, salah satunya adalah sinusitis.

Sinusitis berlaku kerana keradangan atau keradangan pada dinding sinus. Sinusitis boleh disebabkan oleh virus yang memicu sinus untuk menghasilkan lebih banyak lendir, menyebabkan penyumbatan di hidung.

Baca juga: Tidak Merokok tetapi Nafas Berbau, Mengapa?

Nah, penyumbatan yang tidak dapat diselesaikan dapat membuat bakteria atau kuman tumbuh di rongga sinus, menyebabkan jangkitan. Lalu, mengapa keadaan ini menyebabkan bau mulut?

Ini kerana lendir yang tersumbat telah terkena bakteria atau kuman. Apabila lendir turun dari hidung ke kerongkong, orang yang menghidap sinusitis juga akan mengalami bau mulut.

Walau bagaimanapun, anda harus memperhatikan gejala lain yang menyertai bau mulut sebagai tanda sinusitis. Selain bau mulut, orang yang menghidap sinusitis akan mengalami sakit kepala, merasakan tekanan pada wajah, hidung berair, dan mengalami keletihan.

Bukan Hanya kerana Sinusitis

Bukan hanya sinusitis, bau mulut juga menunjukkan masalah kesihatan yang lain. Sudah tentu, gejala yang menyertai bau mulut akan berbeza-beza mengikut masalah kesihatan yang dialami. Nah, berikut adalah beberapa penyakit lain yang boleh mencetuskan bau mulut.

1. Ketoasidosis

Keadaan ini berlaku apabila tahap insulin pada penghidap diabetes sangat rendah. Ini menyebabkan badan mula menggunakan lemak yang tersimpan. Apabila lemak digunakan, keton dihasilkan. Keton boleh membahayakan tubuh apabila berlebihan dan menyebabkan bau mulut.

2. Penyakit Asid Perut

Penyakit ini boleh menyebabkan bau mulut apabila asid perut bercampur dengan makanan dan bakteria. Nafas berbau yang disebabkan oleh keadaan ini biasanya disertai dengan gejala lain, seperti sensasi terbakar di dada atau tekak, sukar menelan, mual, dan mengalami masalah gigi.

3. Jangkitan Paru

Orang dengan jangkitan paru-paru berisiko mengalami bau mulut kerana rembesan hidung yang dapat mengalir ke mulut.

Baca juga: Bolehkah Air yang Disiram Benar-benar Membantu Menghilangkan Nafas Berbau?

Komplikasi Tidak Bermain

Ingat, sinusitis kronik atau yang bertahan lama dan tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti:

  • Mencetuskan jangkitan kulit atau tulang.
  • Menyebabkan kerosakan sebahagian atau keseluruhan deria bau.
  • Masalah dengan penglihatan, seperti penglihatan atau kebutaan yang berkurang.
  • Sekiranya jangkitan merebak ke dinding otak boleh menyebabkan meningitis.

Nah, tidak bergurau bukan komplikasi sinusitis? Nah, bagi anda yang menderita sinusitis atau bau mulut, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . untuk menyelesaikan aduan tersebut.

Di samping itu, jika sinusitis tidak membaik, cuba periksa dengan hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit dan Keadaan. Sinusitis akut. Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Enam Sebab Nafas Anda Mungkin Bau Seperti Poop.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Nafas Buruk.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Nafas Buruk: Gejala dan Tanda. Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Menyebabkan Bau Buruk di Saya Hidung, dan Bagaimana Saya Menyembuhkannya?